Wino różowe - kompendium wiedzy o winie różowym

Wino różowe - kompendium wiedzy o winie różowym

Wino różowe – wygląd opisany nazwą

Wino różowe to wino, którego nazwa pochodzi oczywiście od koloru napoju – jak w przypadku wina czerwonego oraz wina białego. Wino różowe to wachlarz barw od jasnopomarańczowego do nawet intensywnego fioletu. Produkowane jest w procesie podobnym do produkcji trunku czerwonego, zwykle z winogron odmiany ciemnej.

Wino różowe to jedno z najstarszych win, które już w starożytności było doceniane za swoje lekkie i orzeźwiające walory smakowe. Bardzo często staje się ulubionym winem wśród damskiej części klienteli, ale coraz częściej panowie przekonują się do win różowych, doceniając ich lekkość, owocowość i kwasowość.

Wino różowe – wino o zmiennym charakterze

Wino różowe nie zawsze charakteryzuje się typowo różowym zabarwieniem. Często pojawia się w odmianie jasnej, pomarańczowej, a z drugiej strony możemy spotkać wina różowe o intensywnym, fioletowym kolorze. Nie ma zasad i praw regulujących przynależność danego wina do grupy win różowych. Jest to pojęcie dość subiektywne i może być określone na podstawie zarówno barwy, jak i sposobu produkcji czy też walorów smakowych oraz zapachowych.

Wina różowe to przede wszystkim świeżość i owocowość. Świetnie smakują schłodzone, nadają się do picia solo, ale równie dobrze sprawdzają się w roli bazy do niektórych drinków i koktajli. Są bardzo lekkie i energetyczne. Z wyczuwalnymi nutami truskawek, malin czy poziomek. Świetnie sprawdzają się w roli dodatku do lekkich dań zawierających ryby czy owoce morza. Perfekcyjnie komponują się z serami, ale równie dobrze sprawdzą się jako aperitif.

Wina różowe można produkować na dwa sposoby. Jeden jest zbliżony do produkcji wina czerwonego, a drugi zaś zbliżony do produkcji wina białego. Pierwsza metoda to metoda maceracji. Polega głównie na tym, że ciemne winogrona są szypułkowane i mielone, a skórki owoców są macerowane z moszczem przez krótką chwilę. Moszcz jest następnie tłoczony, a przed fermentacją skórki są wyrzucane. Tutaj następuje różnica w porównaniu z winem czerwonym, gdzie skórki zostają na okres procesu fermentacji. Unikając skórek w tym procesie, jedynie niewielka ilość pigmentu przedostaje się do trunku.

Druga metoda to metoda krwawienia – dzięki niej uzyskamy wino o różowej barwie z delikatnymi, tanicznymi nutami. Sposób ten polega na odsączeniu części różowego soku z moszczu. Pozostały moszcz jest o wiele ciemniejszy, mocniejszy i bardziej aromatyczny, a po zakończeniu procesu fermentacji daje intensywne, czerwone wino. Odsączony sok przechodzi proces fermentacji oddzielnie i to z niego powstaje pyszne, różowe wino.

Wino różowe – przykłady, których warto spróbować

Wina różowe z pewnością o wiele rzadziej pojawiają się na sklepowych półkach, niemniej coraz częściej przykuwają uwagę zaciekawionych nowymi smakami osób. W naszym sklepie znajduje się pełna gama wspaniałych, różowych win, które zasługują na uwagę. Dziś chcielibyśmy przedstawić kilka z nich:

  • PINOT GRIGIO ROSE CASA DEFRA 0,75L – wino różowe w przystępnej cenie, które świetnie sprawdzi się do lekkiej kolacji z sałatką, makaronem czy owocami morza w roli głównej. Włoskie, z dominantą świeżych, soczystych, czerwonych owoców. Podane w odpowiedniej, niskiej temperaturze świetnie sprawdzi się jako aperitif. Bardzo rześkie, orzeźwiające i przyjemnie kwasowe.
  • CHÂTEAU LAMOTHE-VINCENT ROSÉ 0,75L – to francuskie wino z klasą, które świetnie sprawdzi się podczas bardziej uroczystej kolacji. Wytrawne, różowe, bardzo rześkie i orzeźwiające. Zdominowane przez czerwone owoce z dodatkiem agrestu i różanych akcentów. W smaku mocno wyczuwalne świeże truskawki.
  • DOM JANTOŃ DEEP ROSE 0,75L – wino o stanowczo mocniejszym zabarwieniu, choć nadal jest to wino różowe. Wytrawne, w charakterze bardziej przypomina lekkie wino czerwone. W smaku i zapachu dominują nuty morelowe i czerwonych owoców. Świetnie sprawdzi się nie tylko podane solo, ale również jako składnik tak zwanych szprycerów.
  • TURNAU ROSE 0,75L – wino o głębokim, różowym zabarwieniu, przez co wygląda niezwykle elegancko. W smaku i zapachu dominują czerwone owoce, jak maliny, truskawki, poziomki przełamane nutą kwaśnych cytrusów i egzotycznych granatów. Bardzo orzeźwiające i lekkie – z pewnością nie zawiedzie oczekiwań nawet najbardziej wymagających koneserów.

W naszej ofercie znajduje się bogactwo win różnego rodzaju – wytrawnych, słodkich, musujących, białych, czerwonych oraz różowych. Zachęcamy do zapoznania się z ofertą naszego sklepu internetowego FORFITER exclusive! Zapraszamy!



Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Treść jest chroniona prawami autorskimi.