Whisky czy whiskey? Na czym polega różnica?
Od lat osoby, które nie mają zbyt wiele do czynienia z alkoholem, zastanawiają się, jaka jest różnica pomiędzy whisky a whiskey? Czy to jest wyłącznie kwestia zapisu? Zgubiona litera "e"? A może coś więcej? Poniżej zdradzamy, co determinuje odmienny zapis!
Whiskey a whisky - czy to tylko kwestia zapisu?
Niejednokrotnie miałeś okazję smakować bursztynowego trunku, jednak nie wiedziałeś, czy jest to whisky bądź whiskey? Co różni whisky oraz whiskey i czy nie jest to wyłącznie kwestia zapisu? Otóż nie, jak podkreślają znawcy, ta różnica w nazwie jest niezwykle istotna i dotyczy... kraju pochodzenia trunku. Mianem whiskey nazwiemy irlandzkie napitki, które charakteryzują się swoim nietuzinkowym smakiem, zaś nazwa whisky zarezerwowana jest dla mocnych alkoholi wywodzących się ze Szkocji.
Jak widać, wątpliwości zostały rozwiane ekspresowo. Teraz należy zakodować sobie w głowie 0 szkocka whisky i irlandzka whiskey. Co ciekawe, te dwie formy zapisu zostały zapożyczone. Irlandzka nazwa dotyczy również amerykańskiej whiskey, zaś Japończycy zainspirowali się szkocką whisky.
Whisky czy whiskey - irlandzkie korzenie
Legendy krążące między ludźmi z pokolenia na pokolenie oraz pewne źródła wskazują na to, jakoby zarówno whiskey oraz whisky wywodziło się jednak z Irlandii. Nie ma na to jednak rzetelnych dowodów. To, co jest pewne to fakt, że na samym początku whisky służyła do celów leczniczych. Nazwę whisky na początku używano tylko dlatego, iż tłumaczona była jako "woda życia". Pierwsza nazwa brzmiała "uisge beath", co w formie skróconej brzmiało "uiskie". Następnie wyraz ten ewoluował w whisky, a na samym końcu w Irlandii pojawiło się miano whiskey.
Whisky a whiskey - różnica w produkcji
Różnice w kraju pochodzenia to nie wszystko. Wbrew pozorom, whiskey oraz whisky to także odrębne sposoby produkcji, którym przyjrzymy się bliżej.
Tradycyjna szkocka whisky to efekt użycia różnych zbóż do produkcji. Głównym składnikiem jest jęczmień. Do produkcji szkockiej whisky używa się jęczmienia suszonego w torfowym dymie. Nic dziwnego, iż szkocka whisky posiada ten charakterystyczny dymny aromat. Następnie whisky przechodzi proces dwukrotnej destylacji. Dojrzewa co najmniej trzy lata, zanim zostanie rozlana do butelek.
Ze Szkocji wywodzą się dwa typy whisky: blended oraz single malt. Single malt to whisky produkowana wyłącznie na bazie jęczmiennego słodu, zaś blended to efekt łączenia różnych zbóż.
Irlandzka whiskey wytwarzana jest ze słodu jęczmiennego. W tym przypadku nie używa się dymu, dlatego trunki z Irlandii nie mogą pochwalić się tym wyjątkowym aromatem. Whiskey irlandzką poddaje się aż trzykrotnej destylacji, a w dębowych beczkach dojrzewa minimum 3 lata.
Amerykański napitek produkowany jest z kolei z kukurydzy oraz dodatków innych zbóż. Destylacja jest jednorazowa, ale za to bardzo profesjonalna. Trunek poddawany jest destylacji ciągłej w specjalnej kolumnie. Whiskey leżakuje w mocno wypalanych beczkach z amerykańskiego dębu nieco krócej niż europejskie, ponieważ tylko 2 lata.
Który trunek wybrać? Whiskey czy whisky?
Zastanawiasz się, czy lepsze jest whisky od whiskey? Tak naprawdę nie ma to większego znaczenia! Najistotniejsze jest, aby wybrać trunek, który odpowiada Twoim kubkom smakowym. Ciężko jest określić, który to będzie. Jeśli nie stronisz od alkoholu i lubisz smakować nowości, koniecznie skuś się na degustację. Możesz zasmakować szkockiego single malta, jak i irlandzkiej whiskey blended.
Niezależnie od tego, czy postawisz na Szkocję czy Irlandię, śmiało można rzec, iż obydwa te kraje oferują nam wspaniałe trunki o bursztynowej barwie, które nie tylko pieszczą podniebienia, kubki smakowe, ale również doskonale rozgrzewają i czynią nas zadowolonymi ludźmi. Zarówno whiskey w Irlandii, jak i whisky ze Szkocji to trunki najwyższej jakości, które potrafią zaskoczyć nieszablonowym bukietem aromatycznym i smakowym. I choć z jednej strony różnica w nazwie może być nazywana niuansem ortograficznym, z drugiej błędne nazywanie poszczególnych trunków może wywołać niemałe oburzenie wśród znawców alkoholi.