Wino Francuskie

Ustaw kierunek malejący

Produkty 11

na stronę
Ustaw kierunek malejący

Produkty 11

na stronę

Wino z Francji – jedna z najdłuższych winiarskich historii na świecie

Wino we Francji zaczęto produkować już za czasów Galijskich, a więc nawet wcześniej niż w Hiszpanii, gdzie kultura winiarska rozpoczęła się wraz z objęciem panowania przez Rzymian. Setki tysięcy lat doświadczenia sprawiły, że francuskie wina pod względem winifikacji są doskonałe, a dzięki temu dziś we Francji produkuje wino więcej prestiżowych marek niż w jakimkolwiek innym kraju. Przez wiele wieków Francja dominowała w produkcji wina wśród krajów Starego Kontynentu, a jej rdzenne odmiany winorośli popularyzowane były w innych krajach. Znaczące załamanie branży winiarskiej przyniósł atak wyniszczającego winorośle grzyba – filoksery, który miał miejsce w XIX wieku. Francuskie winnice zostały jednak dość szybko odbudowane, co spowodowało wręcz nadprodukcję winogron. Winogrona zaczęto więc wykorzystywać nie tylko do produkcji wina, lecz także do produkcji np. francuskich koniaków. Po kryzysie spowodowanym filokserą we Francji powstawało tak dużo wina, niewiadomego pochodzenia, o nieokreślonych ramach, że w końcu postanowiono stworzyć zestaw rygorystycznych reguł, które miałyby świadczyć o jakości danego wina.

Wino francuskie – zasady i reguły są najważniejsze

Porządkowanie kwestii winiarskich we Francji rozpoczęło się w 1923 roku. To wtedy właśnie ustanowiono tak zwane apelacje, czyli zestaw przepisów, które regulują sposób i miejsce uprawy winorośli oraz metody produkcji wina. Zasady apelacji określają także rodzaj odmiany winorośli, zawartość procentową alkoholu czy czas dojrzewania wina. We francuskich apelacjach bardzo ważną (o ile nie najważniejszą) rolę odgrywa tak zwane terroir, czyli ogólne warunki klimatyczne tworzone w winnicy przez glebę, pogodę i umiejscowienie na mapie świata. Francuscy winiarze dopracowali je do perfekcji, uznając, że na końcowy efekt aromatyczny i smakowy wina największy wpływ ma właśnie jego terroir. Najlepszej jakości wina z najbardziej rygorystycznych apelacji noszą oznaczenia AOC, prócz nich we francuskim winiarstwie produkuje się wina z nazwą Vin de Table, czyli wina stołowe, a także Vin de Pays, czyli wina produkowane w konkretnym miejscu, np. Vin de Pays d’Oc w Langwedocji. Na francuskich winach można również znaleźć oznaczenia typu „cru”, „grand cru” oraz „premier cru” – wszystkie one potwierdzają, że winogrona wykorzystane do produkcji danego wina pochodzą z jednej, konkretnej działki winnicy wykazującej wyjątkowe terroir.

Francuskie wina – od czerwonego, przez musujące i słodkie, aż do białego

Francja produkuje każdy typ wina, jednak najpopularniejsze są francuskie wina czerwone wytrawne. Czerwone wina zajmują ponad 50 procent produkcji wszystkich win. Wśród czerwonych odmian we Francji dominują Cabernet Sauvignon, Merlot i Pinot Noir. Białe francuskie wina jednak w niczym nie ustępują czerwonym – są równie zachwycające. Najczęściej uprawiane białe szczepy winorośli to Chardonnay, Chenin Blanc i Sauvignon Blanc. Do jednych z najbardziej prestiżowych i najdroższych win świata należą francuskie wina musujące czyli dobrze wszystkim znane Szampany. Jedynie wina musujące tworzone za pomocą metody tradycyjnej i produkowane w regionie Champagna we Francji mogą być nazywane Szampanami! Cenione przez krytyków są także słodkie wina francuskie, takie jak Sauternes. Są to wina o wysokiej zawartości alkoholu i bardzo słodkim, przypominającym płynny miód smaku.

Czerwone wino francuskie – dużo owoców i zaskakujące tło aromatyczne

Francuskie wino wytrawne czerwone to trunek dla doświadczonych degustatorów. Są to zazwyczaj wina długo leżakowane o jeszcze większym potencjale starzenia, a więc bardzo wyraziste i głębokie w smaku. Czerwone wytrawne wino z Francji ujawnia aromaty czerwonych owoców, suszonych kwiatów, skóry, ziemi, dębiny, a z niektórych rejonów także pewną dozę mineralności zupełnie jak wina hiszpańskie. Wysoki poziom cierpkości oraz dobrze zaznaczone taniny sprawiają, że jest to doskonałe wino do komponowania z potrawami, lecz dla początkujących smakoszy może okazać się zbyt intensywne. Laikom o wiele bardziej przypadną do gustu francuskie wina półwytrawne oraz francuskie wina półsłodkie. Tego typu wina tak samo, jak wytrawne, zachwycają owocowymi i kwiatowymi aromatami, lecz są przystępniejsze w smaku tak jak wina polskie. Czerwone wino z Francji najlepiej posmakuje jako towarzysz francuskiej kuchni: słynnego bordoskiego gulaszu czy pieczonej cielęciny w ziołach.

Wino białe francuskie – spora dawka orzeźwienia

Białe wino francuskie to najlepszy trunek do kolacji lub na spotkanie z przyjaciółmi w upalny, wakacyjny wieczór. Nic tak nie orzeźwia i nie pobudza, jak właśnie wytrawne białe wino z Francji! Francuskie białe wina najczęściej zamykają w sobie aromaty zielonych jabłek, gruszek i cytrusów z wyraźną mineralnością. Poziom kwasowości jest wysoki, dzięki czemu właśnie wina te są tak bardzo rześkie. Wśród białych win dużą część zajmują wina musujące, czyli wcześniej wspomniane Szampany. Produkuje się je z odmiany Chardonnay oraz Pinot Noir. Białe francuskie wino podaje się do ryb, delikatnego mięsa drobiowego, miękkich serów typu Brie czy ślimaków. Białe słodkie wino z Francji, Sauternes, podaje się albo jako aperitif, który ma za zadanie rozbudzić apetyt przed kolacją, albo jako część deseru.

Sklep online z francuskim winem FORFITER exclusive

Nie sposób poznać francuskie wino kosztując zaledwie jedną butelkę. Odmian i rodzajów francuskiego wina jest tyle, że wystarczy na winiarską podróż przez całe życie. W FORFITER exclusive zadbaliśmy o to, by każdy, niezależnie od tego ile już tej podróży przez francuskie wino ma za sobą, mógł znaleźć doskonałe francuskie wino na każdą okazję. Kup bagietkę, kilka rodzajów sera, zaproś przyjaciół i otwórz wino: spędźcie wieczór we francuskim stylu z francuskimi winami od FORFITER exclusive, sprawdź również wina z innych krajów jak: wino argentyńskie, wino gruzińskie czy wino włoskie.  

Treść jest chroniona prawami autorskimi.