Piwa kraftowe - piwa górnej fermentacji

Piwa kraftowe - piwa górnej fermentacji

Piwa kraftowe - w czym tkwi fenomen?

 

Wzrost szacunku do piw kraftowych trwa już od dłuższego czasu. Z pewnością jest to uwarunkowane faktem, że są produkowane ręcznie, w niewielkich ilościach. Przyszły czasy, że ludzie z szacunkiem podchodzą do ręcznych wyrobów. Taka sama sytuacja ma miejsce w przypadku rękodzieła. Wiele osób docenia serce i pasję włożoną w wydzierganie serwetki czy namalowanie obrazu. Podobna sytuacja ma miejsce w przypadku piw rzemieślniczych. Każde z nich jest wyjątkowe poprzez własnoręczną produkcję danego piwowara, który wkłada w swoją pracę zarówno serce, jak i wszystkie nabyte umiejętności. Dzięki indywidualnemu podejściu każdy trunek smakuje wyjątkowo i posiada mnóstwo walorów smakowych, które można odkrywać w nieskończoność.

Piwa dzielimy głównie ze względu na rodzaj fermentacji. Znamy piwa górnej fermentacji oraz piwa dolnej fermentacji. Dziś zajmiemy się tymi pierwszymi.

 

Piwa kraftowe - piwa górnej fermentacji

 

Piwa górnej fermentacji wydają się najprostsze do wykonania w domu, ponieważ powstają w temperaturze pokojowej. Optymalna temperatura to dokładnie 16-24 stopni Celsjusza, chociaż niektóre potrzebują nawet 30 stopni Celsjusza. Dla tego typu piw charakterystyczne są drożdże Saccharomyces cerevisiae, od których tak naprawdę pochodzi nazwa tego rodzaju piwa - drożdże te w początkowym procesie wytwarzania piwa osadzają się na powierzchni brzeczki. Opadają na dno zbiornika dopiero na koniec procesu produkcji. Dość wysoka temperatura i odpowiedni gatunek drożdży sprawiają, że piwo przechodzi bardzo burzliwą i szybką fermentację, co bywa zaletą - powstaje w bardzo krótkim okresie czasu. Mogą to być tylko dwa tygodnie. Przy takim procesie fermentacji wydziela się masa estrów powstających w reakcji kwasu i alkoholu. Odpowiadają za niezwykłe walory aromatyczne. Warto również dodać, że jest to najstarsza metoda wytwarzania piwa. Odpowiada za nią dość wysoka temperatura pokojowa, nie zmniejszana żadnym chłodzącym urządzeniem. W czasach, kiedy zaczynano produkować piwo, nie było żadnych możliwości obniżenia temperatury, stąd też fakt, że piwo górnej fermentacji jest piwem najstarszym.

Sprawdź:
Piwa Rzemieślnicze

 

Piwa górnej fermentacji - jakie znamy?

 

Piwa kraftowe - piwa górnej fermentacji to bardzo aromatyczne i pełne piwa, które różnią się między sobą nie tylko barwą, ale również aromatem i smakiem. Wśród piw górnej fermentacji można wymienić:

 

  • Pale Ale - chyba najbardziej popularna wersja piwa kraftowego górnej fermentacji. Charakteryzuje się jasną brawą w kolorze bursztynu oraz słodowym smakiem z akcentami owocowymi. Zwykle silnie wyczuwalna jest goryczka pochodząca od chmielu. Przeciętna zawartość alkoholu to 4,8 do 5,5%.

 

  • India Pale Ale - mocniejsza wersja klasycznego Pale Ale. Zawartość alkoholu waha się od 5,5 do 7%, co miało chronić piwo przed zepsuciem podczas podróży do Indii, gdzie było spożywane przez angielskich kolonistów. Jasne, złote, czasami pomarańczowe, z mocno wyczuwalną goryczką.

 

  • Barley Wine - bardzo mocna odmiana ale o zawartości alkoholu 7-12%. Piwo o winnym profilu i intensywnej, ciemnej barwie. Kremowe i oleiste o akcentach owocowych i whisky. Do produkcji często używa się drożdży winnych.

 

Czytaj także: Dlaczego piwa kraftowe są tak wyjątkowe?

 

  • Mild Ale - idealne piwo dla osób, dla których liczy się smak, a nie ilość procentów, ponieważ zawartość alkoholu waha się od 2,5 do 3,5%. Łagodne pod względem goryczki. Słodkie, jasne i niezbyt aromatyczne. Zachwyca bursztynową barwą, która waha się od jaśniejszej do ciemniejszej.

 

  • Dry Stout - ciemne, wytrawne piwo, które zachwyca bogactwem smaków. Swoją niezwykłą, przyjemną goryczkę nabiera dzięki dodatkowi chmielu i palonego słodu. W smaku można wyczuć kawowe akcenty. Świetne piwo dla fanów ciemniejszych trunków.

 

Wśród piw górnej fermentacji można wymienić całą masę innych rodzajów. Mogą być to: Brown Ale, Scottish Ale, Porter, Milk Stout i wiele innych. Wspaniałe trunki, które zyskują na popularności, ponieważ ręczna praca ludzi z pasją jest doceniana. W naszym sklepie znajdziecie ogromny wybór wspaniałych i aromatycznych browarów kraftowych, które warto przetestować. Zapraszamy!

 

Sprawdź:
Piwa Kraftowe



Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Treść jest chroniona prawami autorskimi.