Klasyka gatunku- Jack Daniel's

Klasyka gatunku- Jack Daniel's

Jack Daniel’s – amerykańska Tennessee whiskey, produkowana od 1866. Filtrowanie przez ponad 3-metrową warstwę klonowego węgla drzewnego przez okres około 10 dni nadaje jej charakterystyczny łagodny smak, który sprawia, że Jack Daniel’s jest typowym przedstawicielem swego gatunku.

Wynaleziony został przez Jaspera Newtona „Jacka” Daniela w destylarni w małej miejscowości Lynchburg w stanie Tennessee w USA. Firma zarejestrowana przez niego jest pierwszą i najstarszą oficjalnie zarejestrowaną destylarnią w Stanach Zjednoczonych.

W Polsce dostępne są cztery rodzaje tej whiskey: Jack Daniel’s Old No. 7, Gentleman Jack Daniel’s, Jack Daniel’s Single Barrel, liker na bazie whiskey Jack Daniel’s Tennessee Honey oraz likier Jack Daniel’s Apple. Występują również wersje niedostępne w Polsce, jest to między innymi Jack Daniel’s Green Label, który jest pozycjonowany niżej niż No. 7. W odróżnieniu od tak zwanej „czarnej etykiety” beczki leżakują na dolnych partiach magazynu, gdzie różnice temperatur są mniejsze dla poszczególnych pór roku.

Spotkać można również Jack Daniel’s Tennessee Fire- cynamonowy likier, dostępny już w Polsce.



Treść jest chroniona prawami autorskimi.