Jest wiele popularnych alkoholi, bez których nie mogą obejść się miłośnicy takich napoi. Jednym z nich jest zdecydowanie rum, który od lat cieszy się niesłabnącym zainteresowaniem. Warto zacząć od tego, że trunek pochodzi najprawdopodobniej z Chin i Indii. Za kolebkę produkcji rumu uznaje się wyspy karaibskie, a za najważniejszą z nich Barbados. Rum leżakuje w specjalnych, najczęściej dębowych beczkach. Sprawdź, co warto wiedzieć o tym niezwykłym alkoholu!

 

Rum może zawierać różną zawartość alkoholu


Zacznijmy od krótkiej charakterystyki tego popularnego alkoholu. Produkowany jest z trzciny cukrowej lub z wytwarzanej z niej melasy.  Rum posiada wiele odmian, dlatego jeśli zdecydujemy się na jego zakup, to musimy przede wszystkim sprawdzić wysokość zawartości alkoholu. Zaznaczmy, że może ona wynosić od 37,5% do nawet 81%. Produkcję rumu na dużą skalę rozpoczęto w około XVII wieku. Trunek szybko zdobył serca miłośników niepowtarzalnych alkoholi o niezwykłym i ciekawym smaku oraz intensywnym aromacie. Warto wspomnieć o tym, że już w 1664 roku otwarto pierwszą destylarnię rumu w Nowym Jorku.

 

Zobacz, co ma wpływ na kolor i jakość tego trunku


Kluczową informacją jest fakt, że rum nie posiada dokładnej receptury wykonania. Jest ona w pełni uzależniona od miejsca produkcji tego alkoholu. Wiąże się to z tym, że mamy możliwość kupienia rumu w różnych jego odmianach oraz walorach smakowych. Podczas procesu dojrzewania rum barwi się na złoty lub bursztynowy kolor. Natomiast ciemne odmiany tego alkoholu uzyskują swój bogaty kolor przez dodanie, na przykład karmelu. Na smak, jakość, kolor i lepkość trunku ma wpływ wiele czynników, między innymi metody fermentacji i destylacji, proces dojrzewania, a także jakość użytej wody. Podczas produkcji stosuje się często unikatową metodę mieszaną. Polega ona na dodaniu świeżej partii rumu do beczek, w których leżakuje jego dużo starszy krewniak.

 

Sprawdź, jakie odmiany rumu możesz spotkać


Alkohol ten sprawdza się przy różnych okazjach. Dodatkowo, to doskonały prezent na urodziny, rocznicę ślubu czy wieczór kawalerski. Odmiany rumów różnią się od siebie barwą, pochodzeniem, aromatem i mocą. W drugiej połowie XX wieku popularność zaczęły zdobywać rumy, które wzbogacane były na etapie destylacji przyprawami korzennymi lub owocowymi, dzięki temu alkohol uzyskiwał niesamowitego zapachu. Obecnie dodaje się wanilii, pieprzu, rozmarynu, a także brzoskwini czy ananasa. Nie ma oficjalnej klasyfikacji rumów. Jednak można je podzielić na: białe, ciemne, leżakujące przez kilka lat i później rozlewane do butelek, aromatyzowane przyprawami i overproof (zawartość alkoholu powyżej 57,5%). Warto zaznaczyć, że rum jest również doskonałym dodatkiem do herbaty.