Nalewka & Miód pitny
Sklep z nalewkami i miodami pitnymi
Nalewki i miody pitne to alkohole, które kojarzą się szczególnie z dniami spędzonymi na wsi, z rodzinnymi spotkaniami przy dużym, drewnianym stole. Ich smaki są niezapomniane i każdy z przyjemnością wraca wspomnieniami do tamtych lat. Producenci alkoholu wyszli na przeciw oczekiwaniom ludzi sentymentalnych, pełnych miłości i uznania do tradycji i stale poszerzają swoją ofertę nalewek i miodów pitnych.
W sklepie internetowym z nalewkami i miodami pitnymi zakupy to czysta przyjemność. Dla wielu początkujących smakoszy takie alkohole mogą okazać się czarną magią - nie znają ich walorów, nie wiedzą na którą butelkę się zdecydować. Dlatego też mogą na spokojnie, w domowym zaciszu zapoznać się z barwnymi opisami dotyczącymi konkretnych egzemplarzy. Oczywiście nie każdy opis idealnie odzwierciedli niezwykły smak miodu pitnego czy też nie obejmie wspaniałych aromatów nalewek. Warto więc zapoznać się również z sekcją opinii i komentarzy. Ludzie chętnie dzielą się swoimi doświadczeniami dotyczącymi picia miodu pitnego czy też nalewek. Z opinii innych smakoszy możemy wywnioskować, czy dany pitny miód nam posmakuje, czy może wybrać nalewkę malinową innego producenta.
Jeżeli zdecydujemy się na zakup, dalsze kroki są niezwykle proste. Wystarczy kilka kliknięć i już możemy oczekiwać na kuriera, który dostarczy nam nasze zamówienie pod same drzwi. Zakupy w sklepie online z miodami pitnymi i nalewkami to czysta przyjemność!
Historia nalewek i miodów - skąd się wzięły na alkoholowym rynku?
Nalewki i miody pitne to alkohole o wspaniałej historii. Wiążą się z rodzinnymi spotkaniami, tradycją picia alkoholu podczas obiadów czy kolacji. To niezwykłe alkohole, przy których warto zatrzymać się, gdy odwiedzamy sklep z trunkami wysokoprocentowymi.
Historia nalewek regionalnych
Historia nalewek regionalnych sięga setek lat wstecz i związana jest z rozwojem umiejętności zwanej destylacją. W średniowieczu, umiejętność ta była stosowana głównie w celach medycznych, ale z czasem zaczęto wykorzystywać ją również do produkcji alkoholi. Nalewki powstawały wtedy przez macerowanie owoców, ziół i przypraw w destylacie. Początkowo nalewki były produkowane przez alchemików i aptekarzy, którzy wykorzystywali je jako lekarstwa i eliksiry zdrowotne. Dopiero w XVII wieku zaczęły być traktowane jako napoje wysokoprocentowe, zaś w XVIII wieku stały się popularne wśród szlachty i bogatych mieszczan.
W Polsce tradycja robienia nalewek sięga XVIII wieku. W XIX wieku zaczęto wytwarzać nalewki regionalne na większą skalę - popularność napojów alkoholowych stale rosła. Wówczas to powstały również pierwsze przepisy regulujące produkcję alkoholi w Polsce. W okresie międzywojennym nalewki jeszcze bardziej zyskały na popularności, zaś w czasie II wojny światowej, produkcja tego rodzaju alkoholu była zabroniona. Po wojnie tradycja ta wróciła do życia i w dalszym ciągu jest kultywowana z ogromną czcią i szacunkiem.
Aktualnie w Polsce nalewki regionalne są niezwykle popularne, a w sklepach można znaleźć wiele różnych ich rodzajów, które zaskakują smakiem i aromatem. Wiele z nich wciąż powstaje według tradycyjnych receptur i metod produkcji, dzięki czemu możemy posmakować prawdziwej historii.
Historia miodów pitnych
Historia miodów pitnych sięga tysięcy lat wstecz i związana jest z rozwojem cywilizacji. W różnych kulturach i okresach czasu, miodowe napoje były uważane za wyjątkowe, posiadające właściwości magiczne - często używano ich w ceremoniach religijnych i obrządkach.
Pierwsze zapisy o miodowych napojach pochodzą z Mezopotamii i Egiptu sprzed około 4000 lat. W tym czasie były spożywane jako lekarstwa, a także w celach kultowych. W Rzymie natomiast, miodowe napoje były popularne wśród wojskowych i władz. W średniowieczu, napoje na bazie miodu były popularne w Europie, zwłaszcza w krajach nordyckich, gdzie były znane jako "mjød" lub "mjöd". W Polsce, midoy pitne były znane już w średniowieczu, ale zyskały na popularności w XVI i XVII wieku. Wówczas to miód był uważany za produkt luksusowy, a alkohol produkowany na jego bazie był spożywany przez szlachtę i bogatych mieszczan. W Polsce tradycja robienia miodów pitnych przetrwała do dziś i jest bardzo popularna, szczególnie w okresie zimowym i świątecznym. Tego rodzaju alkohole są uważane za zdrowe i wartościowe ze względu na swoje właściwości odżywcze i lecznicze.
Jak powstają nalewki i jakie są ich rodzaje?
Nalewki to napoje alkoholowe, które powstają przez macerowanie (zanurzenie) w alkoholu różnych składników, takich jak owoce, zioła, korzenie, przyprawy lub kwiaty. Proces produkcji nalewek jest prosty i polega na dodaniu wybranych składników do alkoholu, a następnie oczekiwaniu. Gdy nadejdzie odpowiedni moment, alkohol przecedzamy, pozostawiamy na okres dojrzewania, by pozbyć się wszelkich zanieczyszczeń, a następnie butelkujemy.
Podział rodzajów nalewek zależy przede wszystkim od tego, na jakich składnikach bazuje dana nalewka. Można tutaj wyróżnić:
- nalewki owocowe - nalewka malinowa (malinówka), nalewka wiśniowa (wiśniówka), nalewka śliwkowa z miodem;
- nalewki miodowe - nalewka z miodem, krupnik, wrzosówka;
- nalewki korzenne - nalewka z imbirem (imbirówka), nalewka z anyżem (anyżówka);
- nalewki ziołowe - nalewka z miętą, nalewka Benedyktynka.
Jak powstają miody pitne i jakie są ich rodzaje?
Miód pitny powstaje w wyniku fermentacji rozcieńczonego miodu (brzeczki), najczęściej lipowego. Rodzaje miodów pitnych dzielą się na:
- Miód pitny półtorak - tego rodzaju miód powstaje z brzeczki bazującej na jednej jednostce objętości miodu i połowie jednostki objętości wody.
- Miód pitny dwójniak - tego rodzaju miód powstaje z brzeczki bazującej na jednej jednostce objętości miodu i jednej jednostce objętości wody.
- Miód pitny trójniak - tego rodzaju miód powstaje z brzeczki bazującej na jednej jednostce objętości miodu i dwóch jednostkach objętości wody.
- Miód pitny czwórniak - tego rodzaju miód powstaje z brzeczki bazującej na jednej jednostce objętości miodu i trzech jednostkach objętości wody.
Kraje produkujące najwięcej nalewek i miodów pitnych
Miody pitne obecnie produkowane są w wielu krajach na całym świecie, ale najwięcej produkuje się ich w Europie Środkowej i Wschodniej - produkcja ta charakteryzuje się wysoką intensywnością, szczególnie w Polsce, na Ukrainie, w Czechach, na Słowacji i w Rosji.
Polska jest jednym z największych producentów miodów pitnych na świecie i słynie z wytwarzania wysokiej jakości trunków miodowych. W naszym kraju tego rodzaju alkohol jest traktowany jako specjalność regionalna i jest chroniony jako produkt tradycyjny.
W innych krajach, takich jak na przykład Słowacja, produkcja miodów pitnych również jest wysoko rozwinięta i alkohole tam produkowane wyróżniają się wybitnym smakiem i aromatem. W Rosji i na Ukrainie, miody pitne nazywane są "medowucha" - często wytwarzane na bazie tradycyjnych receptur. W Czechach popularny jest miód pitny nazywany "medovina", który jest również chroniony jako tradycyjny produkt.
W niektórych krajach, takich jak Niemcy, Włochy czy Hiszpania, również produkowane są miody pitne, lecz nie cieszą się tak dużą popularnością jak w Europie Środkowej i Wschodniej.
Jak pić nalewkę, a jak miód pitny?
Małe kieliszki na wysokiej nóżce to idealne naczynia do serwowania nalewek, zwłaszcza te o pojemności do 50 ml. Nie należy jednak podawać nalewek w kieliszkach do wódki lub wina, gdyż mogą zaburzyć odbiór tego alkoholu. Ważne jest, aby ilość nalewki nalanej do kieliszka nie przekraczała 2/3 wielkości naczynia. Nalewki zazwyczaj podaje się w temperaturze pokojowej. Nie chłodzi się ich, ponieważ w takiej temperaturze aromaty są najlepiej wyczuwalne dla naszych zmysłów.
Miód pitny to idealna propozycja dla osób, które preferują mocne alkohole. Jak zatem podawać miód pitny? Półtoraki i dwójniaki, znane również jako miody królewskie, najlepiej pić bez dodatków. Z kolei miód pitny trójniak i miód pitny czwórniak świetnie smakują na ciepło, dlatego są szczególnie cenione w okresie zimowym. Można do nich dodawać przyprawy korzenne, skórkę z cytrusów lub soki owocowe, które podkreślają ich smak i fantastycznie rozgrzewają. Grzane miody pitne można również przyprawić imbirem, goździkami, kardamonem, anyżem, gałką muszkatołową czy wanilią. Miód pitny doskonale sprawdzi się także jako składnik orzeźwiających drinków - warto eksperymentować w tej kwestii. Można próbować go łączyć z likierem, wódką smakową, wódką czystą czy śliwowicą. Najmniej racjonalnym rozwiązaniem będzie połączenie miodu pitnego z sake. Co z kolei z podaniem miodu pitnego? Tradycyjnie podaje się go w glinianych kubkach. Najlepiej smakuje w temperaturze pokojowej, bez dodatków. Klimatycznie natomiast można podkreślić miód pitny, serwując go w kamionkach - charakterystycznych butelkach z historyczną etykietą.
Czy miód pitny można łączyć z potrawami?
Miody pitne świetnie komponują się z niektórymi potrawami. W Polsce popularnym sposobem na serwowanie miodu pitnego jest dodanie go do grzanego piwa lub wina. Miód pitny można również dodać do kawy lub herbaty, by nadać im dodatkowego aromatu. Ponadto, miód pitny świetnie sprawdza się jako dodatek do dań mięsnych, zwłaszcza do dziczyzny, ale również do innych rodzajów pieczonego mięsa lub jako składnik marynat i sosów. Dzięki swojemu słodkiemu smakowi i aromatowi, miód pitny może stanowić ciekawą alternatywę dla cukru w wielu daniach, dodając im jednocześnie niepowtarzalnego charakteru. Warto jednak pamiętać, że miód pitny zawiera alkohol, więc należy zachować umiar w jego dodawaniu do potraw.
Najpopularniejsze miody pitne w naszym sklepie
W naszym sklepie z miodami pitnymi FORFITER exclusive posiadamy całą gamę fantastycznych i aromatycznych trunków, które świetnie sprawdzą się zarówno jako napój do obiadu czy jako upominek na ważną okazję. W szczególności możemy polecić:
- MIÓD PITNY DOMINIKAŃSKI DWÓJNIAK KAMIONKA - pięknie zapakowany miód pitny w eleganckiej butelce, który wyróżnia się mocnym, miodowym aromatem. Odpowiednio dobrany zestaw przypraw sprawia, że trunek wyróżnia się na tle konkurencji.
- MIÓD PITNY JADWIGA PÓŁTORAK KAMIONKA - to fantastyczny pomysł na prezent dla najbliższej osoby. Można go określić miodem pitnym owocowym - mocno wyczuwalne są w nim nuty malinowe oraz akcenty dzikiej róży.
- MIÓD PITNY PIASTOWSKI TRÓJNIAK KAMIONKA ANGOBA - bazuje na ciemnym, aromatycznym miodzie nektarowym. Leżakuje przez dwa lata, by móc zachwycić smakoszy swoim ziołowym charakterem.
Najpopularniejsze nalewki w naszym sklepie
Wybór nalewek w sklepach z alkoholem jest ogromny - taką samą sytuację można zaobserwować w sklepie z nalewkami FORFITER exclusive. Posiadamy całą gamę fantastycznych produktów, które zachwycają wysoką jakością, nietuzinkowym smakiem i fenomenalnym aromatem. Szczególnie możemy polecić:
- NALEWKA TORUŃSKA ARONIA - to wspaniała, owocowa nalewka bazująca na tradycyjnej recepturze. Aromatyczna, idealna do picia solo, ale również jako dodatek do herbaty. Fantastyczna na zimowe i jesienne wieczory.
- NALEWKA SPIŻARNIA SMAKÓW GRUSZKA Z CYNAMONEM - nalewka o bardzo przyjemnie rozgrzewającym profilu. Wyróżnia się gruszkowym smakiem z domieszką cynamonu. Taka kompozycja to strzał w dziesiątkę dla osób uwielbiających szarlotkę inaczej.
- NALEWKA ŚLIWKOWA NAKATA HONEY UMESHU - nalewka pochodząca z odległego kraju - z Japonii. Bazuje na śliwkach ume, miodzie i propolisie. Najlepiej smakuje podawana na lodzie, w szczególności w akompaniamencie najlepszych japońskich dań.