DUCASTAING XO ARMAGNAC 0,7L 40%
Suszone śliwki i nuty palonej kawy
DUCASTAING XO ARMAGNAC. Jest to oryginalny, francuski trunek - armagnac, czyli inaczej mówiąc - armaniak. Produkuje się go w słynnym Bas Armagnac w południowej Francji z wyselekcjonowanych destylatów winnych, które dojrzewają w dębowych beczkach. Ma szlachetny, bursztynowy kolor za złocistymi refleksami, co nadaje mu szlachetności. Pachnie przepięknie kompozycją kwiatową, w której wyczujemy również kandyzowane pomarańcze, suszone śliwki czy nuty prażonej kawy. Zapach zamyka połączenie skórzano-tytoniowego aromatu. Smakuje wybornie, jest gładki, a jego konsystencja jedwabista. Zrównoważony dobór mieszanki owoców i kawy finiszuje lekkim, drzewnym posmakiem, co dodatkowo nadaje temu trunkowi szyku i klasy. Jest to alkohol dla prawdziwych smakoszy uwielbiających delektować się nietypowymi smakami alkoholi najwyższej klasy!
DUCASTAING XO ARMAGNAC - alkohol wyjątkowy
Armaniak to zdecydowanie jeden z mniej popularnych i znanych typów alkoholi, jest go bowiem niewiele w porównaniu do innego rodzaju znanych każdemu trunków. To najsłynniejszy typ brandy, nieustannie destylowany na całym świecie. Już w 1310 roku, kardynał Prior Vital du Four opisał tzw. "40 cnót" tegoż trunku. W przeszłości armaniak był spożywany wraz z innymi napojami alkoholowymi ze względu na jego właściwości terapeutyczne, a nie dla samej przyjemności, co zmieniło się z biegiem lat. Interesując się tego typu alkoholem należy wiedzieć, że powstaje on w procesie destylacji wina. Produkcja armaniaku ściśle wiąże się z cyklami zachodzącymi w naturze, istnieje bowiem aż 10 odmian winogron, z których można wytworzyć ten szlachetny alkohol.
Proces powstawania armaniaku
Co bardzo ciekawe, na skórce winogron, z których powstaje armaniak, znajdują się drożdże, które to dokonują fermentacji i w ten właśnie sposób otrzymuje się wino o dość niskiej mocy. Wino to zostaje przedestylowane przy użyciu metody kolumnowej. Wtedy dzieją się cuda, bowiem tak przedestylowane wino osiąga moc aż 50 do 60% alkoholu. Kolejny krok, to przelanie gotowego trunku do dębowych beczek. Leżakuje on w nich odpowiednią ilość czasu i wraz z jego upływem ciemnieje, nabiera pełniejszego, bardziej złożonego smaku. Armaniak na początku jest kwaśny i nie nadaje się do picia, dopiero po upływie czasu nabiera pięknych, smakowych nut, które zachwycają amatorów tych trunków.
Rodzaj | Armaniak XO |
---|---|
Zawartość alkoholu | 40% |
Pojemność | 0,7L |
Producent | DUCASTAING |
Kraj | Francja |