AMPELOMYTHOS RED DRY 0,75L
Czerwone wino wytrawne dla koneserów smaku
AMPELOMYTHOS RED DRY. Najbardziej charakterystyczne w smaku jest wino czerwone wytrawne. Doskonale komponuje się ono z daniami z czerwonego mięsa oraz różnego rodzaju serami, zwłaszcza tymi pleśniowymi. Osoby, które nie przepadają za cierpkim aromatem, powinny wybrać wino czerwone półsłodkie, a nawet słodkie. To ostatnie pasuje świetnie do deserów i najczęściej serwowane jest jako aperitif. O smaku wina czerwonego i jego rodzaju decyduje ilość cukru – przyjmuje się, że wina czerwone półsłodkie i słodkie zawierają w sobie powyżej 60 gram cukru na litr, natomiast te wytrawne poniżej 60 gram na litr. Dobre trunki tego typu swoją słodycz czerpią wyłącznie z owoców dojrzewających w pełnym słońcu, a sztuczne słodziki dodawane są jedynie do alkoholi kiepskiej jakości. Degustując wina warto trzymać się kilku zasad. Trunek ten przed spożyciem powinien „pooddychać” w otwartej butelce. Istotna jest również temperatura napoju – pełnię smaku i zapachu odkryjemy tylko wtedy, gdy wino będzie w temperaturze pokojowej.
Doskonały posmak śliwek i cynamonu
AMPELOMYTHOS RED DRY to greckie, czerwone wino wytrawne o bardzo wyrazistych aromatach czarnych porzeczek. cynamonu, śliwek oraz innych, korzennych przypraw. W ustach rozpływa się lekko i świeżo, soczyście owocowo oraz subtelnie. Wino AMPELOMYTHOS RED DRY najlepiej podawać z dobrze przyprawionymi, aczkolwiek niezbyt ciężkimi daniami takimi jak na przykład pieczone warzywa czy też drób z grilla. Ta doskonała mieszanka smaków zawartych w AMPELOMYTHOS RED DRY sprawi, że poczujesz się lekko. Nie jest to wino ciężkie, mimo założenia, że czerwone wina wytrawne to alkohole dość „ciężkie" i cierpkie. Nic bardziej mylnego. Wino AMPELOMYTHOS RED DRY smakuje wyśmienicie zarówno gorącym latem, jak i zimą, podczas mroźnych wieczorów. Lekko rozgrzewa posmakiem cynamonu i śliwek, dodając spożywanym daniom niebanalnego posmaku.
Czerwone wino wytrawne w trosce o nasze zdrowie
Czerwone wino wytrawne zawiera w sobie wiele zdrowotnych właściwości, a spożywane w małych ilościach, choć często, obniża ciśnienie krwi i doskonale wpływa na cały układ krążenia. Na początku lat 90-siątych ubiegłego wieku naukowców zaintrygowało to, dlaczego Francuzi, którzy mieszkają w regionie Bordeaux, najrzadziej na świecie umierają na choroby serca. Przeprowadzone wówczas badania potwierdziły jednoznacznie, że związane jest to z systematycznym piciem czerwonego wina, aczkolwiek w niewielkich ilościach. Czerwone wino wytrawne kryje w sobie bardzo wiele zdrowotnych właściwości. Zawdzięcza je substancjom i składnikom, które to wytwarzane są w procesie jego produkcji. Z przeprowadzonych badań wynika, że zdecydowanie więcej właściwości zdrowotnych znajduje się w winie czerwonym niż w winie białym. Co więcej! Wino wytrawne czerwone posiada w sobie aż o 10 razy więcej antyoksydantów niż jego biały odpowiednik. Wiąże się to głównie z samym procesem fermentacji wina. Przy produkcji wina czerwonego wykorzystywane są bowiem całe grona winogron wraz z ich skórką, szypułkami i pestkami - a to właśnie w pestkach i skórce znajduje się najwięcej cennych polifenoli.
Rodzaj | Wino Czerwone Wytrawne |
---|---|
Szczep | agiorgitiko |
Pojemność | 0,75L |
Producent | NEMEA WINERY |
Kraj | Grecja |
Temperatura podawania | 16–18°C |
Identyfikator | 5200344431125 |