TAMURA MABOROSHI NO KASEN SAKE 0,72L 15%

170,00 zł
Produkt chwilowo niedostępny
SKU
MABO001
Opis

Sake-alkohol doskonały

TAMURA MABOROSHI NO KASEN SAKE. Wyprodukowane tradycyjną metodą Honjozu, zawierającą niewiele, bo tylko 10% alkoholu ryżowego, przy spolerowaniu ryżu w 60 procentach. Ze względu na to, że dojrzewa o wiele dłużej niż inne, tradycyjne sake, posiada swój wyjątkowy, smakowy charakter, niepodobny do żadnego innego trunku tego rodzaju. Ponieważ sake oznacza w języku japońskim napój alkoholowy, Japończycy nazywają je „nihonshu". Nihon-czyli Japonia i shu-alkohol. Aktualnie sake przeżywa w Japonii swój renesans i staje się coraz bardziej modna i popularna również za granicami kraju Kwitnącej Wiśni. Pojawia się ono w wykwintnych restauracjach jako dodatek do potraw nie tylko japońskich i w najlepszych klubach jako lekki, orzeźwiający drink.

Specyficzny sposób fermentacji

TAMURA MABOROSHI NO KASEN SAKE najlepiej serwować schłodzone lub też w temperaturze pokojowej. Choć sake zwane jest bardzo często „winem" lub „wódką" ryżową, z metodą produkcji tych alkoholi nie ma wiele wspólnego. Powstaje ono bowiem w wyniku fermentacji spolerowanych ziaren ryżu, w celu osiągnięcia wyższej zawartości skrobi. Im wyższy stopień spolerowania, tym szlachetniejsza odmiana sake. Dalszy proces jej powstawania można śmiało porównać do technologii warzenia piwa, ale jest on znacznie bardziej skomplikowany.

Estetyka podania i spożywania sake

Produkcja „nihonshu" ma w Japonii długą tradycję-istnieje zatem mnóstwo rodzajów tego alkoholu. Podaje się go również w różnych temperaturach-od zimnej przez letnią, aż po gorącą, w specjalnych i tradycyjnych czakrach zwanych „o-choko". Istotne jest to, że pijąc sake w sposób tradycyjny, obowiązuje podczas tej czynności pewnego rodzaju estetyka. „Tokkuri", czyli karafka do sake, nie może w żaden sposób dotykać „o-choko" podczas nalewania sake. Uzupełnia się ją do 70-80% objętości. Co równie istotne, sake pije się powoli, sącząc je małymi łykami. Kiedy nie mamy już ochoty na dolewkę, wystarczy zasłonić „o-choko" dłonią (oczywiście nie dotykając krawędzi naczynia).

Więcej informacji
Więcej informacji
Rodzaj Honjozu Sake
Zawartość alkoholu 15%
Pojemność 0,72L
Producent TAMURA SHUZOJO
Kraj Japonia
Produkty, które mogą Cię zainteresować:
Napisz własną recenzję
Napisz opinię o produkcie:TAMURA MABOROSHI NO KASEN SAKE 0,72L 15%
Twoja ocena

Treść jest chroniona prawami autorskimi.