HAKUTSURU SUPERIOR JUNMAI GINJO SAKE 0,3L 14,5%

32,99 zł
SKU
JUNMAI001
Produkt dostępny w magazynie
Czas realizacji 24h - 72h
Opis

Sake na ciepło i na zimno

HAKUTSURU SUPERIOR JUNMAI GINJO SAKE. Delikatne i wytrawne sake o aromacie pełnym kwiatów, która jest wytwarzana metodą tradycyjną z najlepszych odmian ryżu oraz słynnej wody źródlanej Miyamizu z Nishinomiyi. W smaku niezwykle jedwabista i doskonale wyważona. Idealnie sprawdza się do dań kuchni japońskiej, do potraw słonych na bazie sosu sojowego, do opiekanych warzyw, małży, sashimi czy yakitori. Można podawać ją schłodzoną lub też w temperaturze pokojowej, to, w jaki sposób będziemy delektować się smakiem HAKUTSURU SUPERIOR JUNMAI GINJO SAKE zależy wyłącznie od naszych upodobań.

Tradycja i zaangażowanie na miarę sukcesu

Japonia to miejsce, w którym tradycja odgrywa jedną z najważniejszych ról. Objawia się to dosłownie w każdej z dziedzin życia Japończyków, cenią sobie oni kulturę pracy, tradycję parzenia herbaty czy też zakładania kimona. Pewnego rodzaju reguły stosowane są tam także w kontekście produkowania alkoholu. Odbywa się to bowiem w sposób bardzo tradycyjny. Sake to wino ryżowe, choć Japończycy nazywają je napojem alkoholowym wytwarzanym z ryżu. Produkuje się je od ponad 1000 lat ze specjalnie do tego przeznaczonej odmiany ryżu, która to rośnie w regionie Nara we wschodniej części Japonii. Sam proces tworzenia sake polega na fermentacji ziaren ryżowych, które dodatkowo poddane zostają zaszczepieniu kulturą pleśni o nazwie Aspergillus Oryzae.

Historia sprzed tysięcy lat

Ryż, z którego wytwarza się sake jest uprawiany w Chinach już od ponad 7000 lat i od dawna ma swoje zastosowanie w produkcji alkoholu. Główną cechą azjatyckiego browarnictwa jest wykorzystanie formy grzyba, czyli pleśni, zamiast słodu, by otrzymać zacier. To właśnie Chiny są niewątpliwie miejscem powstania sake, jak i również całej metodyki związanej z jej produkcją. Japońskie sake swoją historią sięga aż 2 tysięcy lat, podczas których Japończycy stale doskonalili technikę warzenia tego znamiennego trunku. Historycznie, sake miało bardzo bliski związek z rolnictwem i rytuałami Shinto. Napój ten bowiem ofiarowywano Bogom wraz z produktami i żywnością, składając im w ten sposób ofiarę.

Więcej informacji
Więcej informacji
Rodzaj Junmai ginjo Sake
Zawartość alkoholu 14,5%
Pojemność 0,3L
Producent HAKUTSURU SAKE BREWING
Kraj Japonia
Produkty, które mogą Cię zainteresować:
Napisz własną recenzję
Napisz opinię o produkcie:HAKUTSURU SUPERIOR JUNMAI GINJO SAKE 0,3L 14,5%
Twoja ocena

Treść jest chroniona prawami autorskimi.