DEWAZAKURA DAIGINJO SAKE 0,72L 15%
Zrównoważony smak pełen owoców
DEWAZAKURA DAIGINJO SAKE. Trunek też z powodzeniem można określić w czterech słowach-aromatyczny, elegancki, wyrazisty i jasny. Jego aromat jest pełen śliwek, winogron, jagód, brzoskwini i elementów kwiatowych, które dodają mu pięknego, niepowtarzalnego dopełnienia. W smaku DEWAZAKURA DAIGINJO SAKE przepełnia miód, gruszki, dojrzałe w słońcu brzoskwinie, czerwone jabłka, jak i kompot owocowy. Na drugi plan wysuwa się nam podczas kosztowania tego jakże doskonałego alkoholu smak moreli i gotowanego na parze ryżu, co równoważy doskonale pozostałe aromaty DEWAZAKURA DAIGINJO SAKE.
Alkohol na medal
Sake ta jest bardzo delikatna. Najlepiej pić ją w temperaturze podawania białego wina, bowiem to właśnie wtedy obfituje ona najbardziej we wszystkie zawarte w sobie smaki i aromaty. DEWAZAKURA DAIGINJO SAKE to sake, która zdobyła wiele prestiżowych nagród, w tym złoto na Sake Appraisal Grand, złoto na IWC Sake oraz złoto na IWC Trophy w 2010 roku.
Tradycja i specyfikacja procesu tworzenia
Co do samego SAKE, jest to tradycyjny napój wywodzący się z kultury japońskiej, a jego historia produkcji sięga aż 2000 lat wstecz. To napój wytwarzany ze sfermentowanego ryżu, zawierający od 14 do 20% alkoholu, w zależności od jego rodzaju. Podczas produkcji sake do ryżu dodawane są również drożdże, co nadaje jej wyjątkowości i specyficznego smaku. Samo tworzenie sake wymaga odpowiednich kwalifikacji, jest to bowiem proces złożony. W zależności od wielkości zakładu, jego tradycji i specjalizacji, poszczególne etapy oraz wyposażenie zakładu produkcyjnego są różne. W niewielkich, tradycyjnych zakładach zajmujących się produkcją sake, niekiedy zakładów nawet ponad 400-letniej tradycji, przeważa praca ręczna oraz tradycyjne metody wykorzystujące drewniane naczynia i narzędzia. W czasach obecnych główne etapy produkcji sake uległy zmianie i składają się z: polerowania ryżu na specjalnych maszynach, mycia i namaczania ryżu, parowania ryżu, chłodzenia ryżu i transferu ryżu, toji (rozprowadzanie pleśni), ułożenia ryżu na specjalnych tacach, przelania go do kadzi, tworzenia mieszanki fermentacyjnej nazywanej inaczej „zacierem moromi”, wyciskania zacieru, a na końcu jego filtrowania i pasteryzacji.
Rodzaj | Daiginjo Sake |
---|---|
Zawartość alkoholu | 15% |
Pojemność | 0,72L |
Producent | DEWAZAKURA SHUZOJO |
Kraj | Japonia |
Identyfikator | 4972009000823 |