Wódka grecka

Ustaw kierunek malejący

1 elementu

na stronę
Ustaw kierunek malejący

1 elementu

na stronę

Grecka wódka ouzo

Ouzo to grecki spirytus, tradycyjnie destylowany z wytłoków winogronowych (zmiażdżonych skórek, łodyg i nasion pozostałych po produkcji wina).

Słowo ouzo pochodzi od tureckiego słowa özü („anyż”). Grecy nazywają wódkę „ouzo” ze względu na wyczuwalny w niej smak anyżu. Zjawisko mętnienia ouzo oraz i innych wódek anyżowych (np. tureckiej rakı) podczas ich rozcieńczania nazywane jest efektem ouzo. Mętnienie spowodowane jest zawartością anetolu - nierozpuszczającego się w wodzie związku chemicznego pochodzącego z anyżu. Wskutek rozcieńczenia hydrofobowy anetol wytrąca się w postaci kropel o rozmiarach do 3 mikrometrów.

Ouzo to tradycyjny grecki trunek o zawartości alkoholu około 38%, wytwarzany z destylowanych wytłoków z winogron, anyżu i innych aromatycznych ekstraktów roślinnych.

Wódka z Grecji

Ouzo to grecki likier o smaku anyżu. Najczęściej pije się go z lodem, wodą i plasterkiem cytryny. Ouzo produkuje się na cztery różne sposoby: destylując alkohol z wytłoków winogronowych, destylując alkohol z wina, destylując alkohol ze sfermentowanego soku winogronowego (raki) lub mieszając ouzo z wodą i dodając cukier.

Grecka wódka anyżowa

Grecka wódka anyżowa to rodzaj wódki produkowanej w Grecji. Jest zwykle wytwarzany z winogron i ma wyczuwalny smak anyżu.

Oto kilka sposobów na picie greckiej wódki:

wymieszaj z napojem gazowanym lub sokiem, aby uzyskać orzeźwiający napój,

dodaj ją do swojego ulubionego przepisu na koktajl,

dodaj ją do kawy, herbaty lub gorącej czekolady, aby uzyskać dodatkową dawkę energii,

podawaj z lodem i ciesz się doskonałym smakiem.

Najpopularniejszym sposobem picia ouzo jest zmieszanie z wodą i lodem w proporcji 1:1, często też podaje się wodę w dodatkowej szklance.

Wódka grecka cena

Grecki przemysł alkoholowy ma duży wkład w grecką gospodarkę, z eksportem przekraczającym 1 miliard euro rocznie. Kraj produkuje wiele różnych rodzajów napojów alkoholowych, w tym wino, piwo i wódkę.

Produkcja wina w Grecji koncentruje się wokół winogron z regionów Nemea i Peloponesse na południu i wschodzie kraju. Produkcja piwa koncentruje się wokół słodu jęczmiennego z Tesalii, północnej Grecji i Tracji.

Wódka grecka sklep

Nasz sklep to sklep internetowy oferujący szeroką gamę różnorodnych, greckich i międzynarodowych marek wódki. Firma oferuje różnorodne produkty, w tym: OUZO 12 WÓDKA, OUZO TIRNAVOU WÓDKA.

Najlepsze w greckiej wódce jest to, że jest zrobiona z wysokiej jakości składników. Spirytus używany do produkcji tej wódki jest destylowany z winogron i śliwek. Firmy produkujące trunki greckie używają również czystej wody, dzięki czemu wódka ma łagodniejszy smak.

Producenci oferują gamę smaków, takich jak anyż, limonka, grejpfrut, czarna porzeczka, wiśnia, malina i wiele innych. Podczas drugiej destylacji powstaje zaczyn, czyli tak zwany „Ouzo Yeast”.

Wódka Grecka - produkcja

Wódka grecka to napój destylowany wytwarzany z wody i etanolu. Produkcja wódki greckiej zaczyna się od fermentacji mieszanki wody i zboża lub ziemniaków w celu wytworzenia słodkiego płynu zwanego brzeczkiem.

Kolejnym etapem procesu jest destylacja, która polega na oddzieleniu alkoholu od pozostałych składników brzeczki poprzez jej gotowanie. Alkohol paruje w niższych temperaturach niż woda, więc można go oddzielić przez schłodzenie go do temperatury, w której alkohol ponownie skrapla się w ciecz.

Wódka grecka może być zrobiona z innych składników, takich jak pszenica, kukurydza, żyto, ryż lub melasa z buraków cukrowych, a nie tylko zboże lub ziemniaki dla odmiany smaku.

Popularnością cieszy się zwłaszcza grecka wódka ouzo, aromatyzowana anyżem w drugiej destylacji. Najlepiej nie mieszać jej z innymi alkoholami, pić z wysokiej szklanki, powinna być na tyle wysoka, aby kosztowanie było przyjemnością. Wódka ta jest podawana zazwyczaj z wodą w dodatkowej szklance. Polecamy!

Zobacz również inne wódki: wódka czysta, wódka smakowa, wódka czeska, wódka polska

Treść jest chroniona prawami autorskimi.