Wino Izraelskie

Ustaw kierunek malejący

Produkty 1-12 z 15

Strona
na stronę
Ustaw kierunek malejący

Produkty 1-12 z 15

Strona
na stronę

Wino z Izraela – historia napisana na nowo

Archeologiczne znaleziska na terenie Izraela wskazują na to, że produkcją wina zajmowano się w tym kraju już nawet 3 tysiące lat p.n.e.! Oznacza to, że izraelskie winiarstwo rozwijało się mniej więcej w tym samym momencie, co hiszpańskie czy francuskie. Także historyczne przekazy, a nawet sama Biblia poświadczają, że wino i jego produkcja była nieodłączną częścią izraelskiej kultury. Co takiego się więc wydarzyło, że dziś trunki z Izraela traktuje się jak nowość na winiarskim rynku? Zawirowania historyczne, takie jak powstanie antyrzymskie (66-73 rok n.e.), a w raz z nim ekonomiczny upadek kraju sprawiły, że komercyjnie wino niemal całkowicie przestano produkować, a już z pewnością przestano je wysyłać za granicę kraju. Nie oznacza to jednak, że rodzinne winnice zostały wykarczowane, a winiarnie wyburzone – wino w Izraelu nadal było produkowane, ale jedynie na użytek własny. Dzięki temu przetrwały starożytne tradycje i metody produkowania izraelskiego wina. Komercyjna produkcja wina w Izraelu powróciła dopiero pod koniec XIX wieku, a zagościła na dobre tak naprawdę dopiero w XX wieku. Obecnie w Izraelu działają dziesiątki winnic i producentów, zarówno dużych, jak i butikowych. Izraelskie wina coraz szerzej poznawane są za granicą, zdobywają nagrody w międzynarodowych konkursach i zaskakują coraz większą publiczność.

Izraelskie wino i jego terroir

Mimo iż Izrael wcale nie jest dużym państwem, na jego terenie wyróżnia się aż trzy różne strefy klimatyczne (śródziemnomorski, subtropikalny i pustynny) i setki różnych mikroklimatów, które diametralnie wpływają na cechy aromatyczne i smakowe produkowanych tam win. Do najważniejszych winiarskich regionów w kraju należą: Galilea, Samaria oraz Pustynia Negew. Za różnice w mikro klimatach odpowiada bardziej odmienna wysokość położenia winnic n.p.m. niż warunki atmosferyczne czy glebowe. Jednak różnice te są bardzo wyraźnie wyczuwalne w izraelskich winach. Pod względem technicznym Izrael można zaliczyć do Nowego Świata, ponieważ izraelscy winiarze nie ustanowili żadnych apelacji, które nakazywałyby odpowiedni sposób produkowania wina. Co nie oznacza wcale, że najlepsze izraelskie wina w czymkolwiek ustępują winom ze Starego Kontynentu.

Wina izraelskie – dużo klasyki i zaskakujące nowości

Wśród odmian uprawianych w Izraelu dominują doskonale znane klasyczne szczepy z Europy, a przede wszystkim takich jak wina z Francji, takie jak Cabernet Sauvignon, Chardonnay, Merlot, Sauvignon Blanc czy Syrah. Autochtoniczne odmiany, czyli znane i uprawiane jedynie na obszarze Izraela, stanowią raczej ciekawy dodatek, chociaż można spodziewać się zmian w tym zakresie. Oryginalne izraelskie odmiany winorośli zdumiewają jakością i różnorodnością aromatów, których na próżno szukać w winach europejskich. Nowoczesny sposób uprawy, a przy tym w niektórych częściach obowiązkowe sztuczne nawadnianie winnic wpłynęły na to, że izraelskie winogrona rosną duże i długo dojrzewają, a dzięki temu mają niski poziom kwasowości i dużą zawartość cukru. Wytrawne wino izraelskie jest więc bardzo przystępne i łagodne w smaku, zupełnie jak wino hiszpańskie. Duża część izraelskich win to wina leżakowane w nowych dębowych beczkach, co również wpływa na ich smak i aromat.

Wino koszerne – co to takiego?

Niektóre z win Izraelskich oznaczane są jako wina koszerne. Oznacza to, że są produkowane zgodnie z zasadami koszernej diety i są odpowiednie do spożywania przez wyznawców judaizmu. Aby wino mogło oficjalnie otrzymać status koszernego musi zostać potwierdzone przez rabina, który sprawdza, czy podczas produkcji przestrzegano zasad. Przy produkcji koszernego wina mogą pracować jedynie mężczyźni, a narzędzia i maszyny wykorzystywane do produkcji takiego wina nie mogą być wykorzystywane do produkcji win niekoszernych. Co więcej, koszerne wino musi zostać zagotowane, aby pozbyć się z niego niedozwolonych w koszernej diecie surowych bakterii. Koszerne wina izraelskie produkowane są z winorośli, które owocują co najmniej 3 rok, a co 7 lat zbiory wykorzystuje się do produkcji czegoś innego niż wino. Wielu znawców twierdzi, że koszerne wino z Izraela ma lepszą jakość od klasycznego wina i dzięki temu także większe walory smakowe.

Czerwone wino izraelskie – nowe wydanie klasyki

Czerwone wino izraelskie jest bardzo ciekawe, ponieważ, mimo iż jest produkowane z klasycznych odmian znanych z Europy, to ujawnia zupełnie nowe aromaty. Izraelskie wino czerwone jest zdecydowanie lżejsze i bardziej rześkie od np. czerwonych win Francuskich. Dominują w nim czerwone i ciemne owoce, świeże kwiaty, wanilia i cynamon. Czerwone wino z Izraela będzie odpowiednie jako towarzysz zarówno do czerwonego, jak i białego mięsa. Grillowany kurczak, polędwiczka w sosie kaparowym czy klasyczne spaghetti bolognese to najlepszy wybór.

Białe wino izraelskie – trochę więcej zaskoczenia

Białe wino izraelskie jest niepowtarzalne! Pomimo tego, że tak samo jak wino czerwone, produkowane jest ze znanych na całym świecie odmian, potrafi zaskoczyć nawet najlepszych sommelierów. W białych winach z Izraela można wyczuć nie tylko jabłka, gruszki czy cytrusy, lecz także białe kwiaty, miód, mleczko kokosowe czy wanilię. Nawet wytrawne białe wina izraelskie sprawiają wrażenie słodkich właśnie ze względu na ich kremowo-delikatny charakter. Tego typu wino potrzebuje odpowiedniej oprawy, np. deski miękkich serów, owoców morza lub makaronów w gęstych śmietanowych sosach.

Sklep z izraelskim winem FORFITER exclusive

W FORFITER exclusive znajdziesz najlepsze izraelskie wina dostępne na wyciągnięcie ręki. Wachlarz różnych odmian win z Izraela pozwoli Ci poznać nawet najbardziej subtelne walory trunków i kunszt izraelskich winiarzy. Na szczególną uwagę zasługuje Wino Gamla jako propozycja winnicy Golan Heights Winery, której trunki każdego roku zdobywają prestiżowe nagrody w międzynarodowych konkursach. Spróbuj połączenia Wina Gamla Cabernet Sauvignon z soczystym stekiem lub Win Gamla Chardonnay z kurczakiem sous vide, by raz na zawsze zakochać się w Izraelskim winiarstwie. 

Treść jest chroniona prawami autorskimi.