Wino Australijskie
Wino z Australii – burzliwe początki australijskiego winiarstwa
Pierwsze sadzonki winorośli dotarły do Australii wraz z napływem pierwszych osadników około 1780 roku. Niestety początkowe próby uprawy winogron nie należały do łatwych w związku z czym pierwsze wino udało się wyprodukować w Australii dopiero około 1820 roku. Po pierwszej udanej partii australijskiego wina biznes winiarski zaczął się szybko rozwijać – sprowadzono więcej odmian winorośli, zaczęto eksportować wino do krajów Europy, a australijscy winiarze zaczęli zdobywać pierwsze nagrody w konkursach. W rozwoju branży winiarskiej nie przeszkodziła nawet słynna „gorączka złota”, która panowała w Australii w latach 50. XX wieku. Pomimo braku rąk do pracy w winnicach Australia wciąż rozwijała się winiarsko, powiększała obszar winnic i zdobywała kolejne nagrody w międzynarodowych konkursach degustatorskich. Panująca w Europie epidemia filoksery, grzyba niszczącego winorośle, niestety dotarła także do Australii. Na szczęście Australijscy winiarze mieli czas, by zareagować i dzięki wprowadzeniu ścisłych restrykcji udało im się zachować większość upraw bez znaczących strat w ilości sadzonek.
Wino z Australii – najlepsze australijskie wina
Początki winiarstwa w Australii nierozłącznie kojarzą się ze słodkim winem wzmacnianym w stylu Sherry. To właśnie tego typu trunek był początkowo najbardziej popularnym i najczęściej produkowanym winem w Australii. Do dziś doświadczeni degustatorzy i znawcy win z lubością wspominają o australijskim słodkim winie Sherry. W latach 70. XX wieku rozpoczął się wzrost popularności win spokojnych, który oczywiście przyczynił się do zwiększenia ich produkcji. Najpopularniejszymi odmianami Australii są Shiraz oraz Chardonnay, które zajmują niemal połowę winnic w kraju. Prócz nich w Australii produkuje się także wina odmian, takich jak Sauvignon Blanc, Cabernet Sauvignon, Merlot czy Gewurztraminer. Za najlepsze cechy wina z Australii uważa się przystępny smak, łagodny charakter, prostotę i uniwersalność.
Winiarska Australia jako prekursor
Australijscy winiarze za nic sobie mają długie procesy winifikacji, skomplikowane i długoletnie starzenie wina australijskiego w beczkach czy eksperymenty z kupażowaniem różnych odmian. Prostota i uniwersalność win australijskich objawia się jednak nie tylko w ich charakterze, ale także sposobie pakowania. Wino z Australii jest bowiem najczęściej zamykane za pomocą metalowej zakrętki zamiast tradycyjnego korka. Przyczyną jest fakt, że korki do wina produkowane są jedynie w Portugalii i Hiszpanii, a sprowadzanie ich stamtąd aż do Australii jest niezwykle kosztowne. Gdyby winiarze się na to decydowali, musieliby podnosić również ceny sprzedawanego wina, a tego nie chcieli. Ich celem było tworzenie dobrego australijskiego wina, na które każdy może sobie pozwolić. Postawili więc na zakrętki, niższe ceny i dotarcie do jak największej liczby winnych miłośników. Czy to oznacza, że wina z Australii nie są tak dobre, jak np. wina z Hiszpanii? Wcale nie! Butelka zamykana zakrętką w niczym nie ustępuje tej zamykanej naturalnym korkiem. Obecnie wina z Nowego Świata, czyli właśnie z Australii, Chile czy Argentyny najczęściej zamykane są właśnie za pomocą zakrętki, a mimo to i tak wygrywają najbardziej prestiżowe konkursy winiarskie na świecie.
Wina Australijskie – które wina z Australii są godne uwagi?
Zarówno czerwone wino australijskie, jak i białe wino australijskie jest godne uwagi smakosza. Rozległe tereny kraju sprawiają, że Australia ma do zaoferowania bardzo wiele rodzajów wina, o odmiennych stylach i charakterach. Przede wszystkim warto wiedzieć, że w kraju tym nie korzysta się z pojęcia apelacji, która jest najważniejsza w przypadku win europejskich. O wiele ważniejsze od apelacji (czyli zasad według których wino zostało wyprodukowane) jest miejsce jego produkcji, a to właśnie ze względu na zróżnicowany klimat i warunki panujące w różnych częściach kraju. Do najbardziej cenionych regionów winiarskich Australii należą Nowa Południowa Walia, Tasmania, Dolina Barossa i Południowa Australia.
Białe wina australijskie – charakterystyka
Białe wina z Australii to prawdziwa rozkosz dla łagodnego podniebienia! Ze względu na ciepły klimat i duże nasłonecznienie winogron nawet wytrawne białe wino australijskie wyróżnia się wyraźnie słodkawym posmakiem i niską kwasowością. Białe wina najczęściej charakteryzują się lekko złotawą barwą, aromatami owoców tropikalnych i lekkim smakiem. Wina odmiany Chardonnay z Australii są wręcz słynne ze względu na swój owocowo-miodowy styl i stawiane za wzór wina tego szczepu. Wina z białych odmian najlepiej jest komponować z grillowanymi rybami, owocami morza i delikatnym mięsem drobiowym.
Czerwone wina australijskie – charakterystyka
Czerwone wino z Australii to głównie Shiraz lub kupaże z tą odmianą. Podobnie do win białych, wytrawne wina australijskie czerwone zachwycają delikatnością i niską kwasowością. Czerwone wina z Australii mają piękną rubinową barwę, aromaty czerwonych owoców jagodowych, takich jak maliny, truskawki i poziomi, czy nawet czerwona porzeczka. Te wina są bardzo żywe, energetyczne i dzięki temu nadają się do codziennej konsumpcji z kolacją czy podczas spotkań z przyjaciółmi. Czerwone wino z Australii doskonale smakuje oczywiście z typową kuchnią australijską, np. pieczoną cielęciną.
Sklep z australijskim winem online – FORFITER exclusive
W naszej ofercie znajdziesz szeroki wachlarz win z Australii, wśród których swoich ulubieńców znajdzie każdy miłośnik tego trunku. W FORFITER exclusive znajdziesz zarówno młode, bardzo łagodne wina australijskie, jak i długo starzone, które przeznaczone są na bardziej wyjątkowe okazje. Niezależnie od tego, którą butelkę wina z Australii dziś wybierzesz, możesz być pewien, że wrócisz po więcej! Bardzo łatwo jest się zakochać w australijskich winach, ich wyrazistych aromatach i delikatnym smaku.