Wino Argentyńskie

Ustaw kierunek malejący

Produkty 8

na stronę
Ustaw kierunek malejący

Produkty 8

na stronę

Wino z Argentyny – zaskakująca historia

Wino w Argentynie zaczęto produkować dopiero w XVI wieku, co w porównaniu z np. winami Włoch jest naprawdę zaskakujące, biorąc pod uwagę wspaniałe warunki panujące tam do uprawy winorośli. Pierwsza sadzonka winnej latorośli została przywieziona do Argentyny w czasach kolonizacji przez księdza. Niedługo po tym cały kraj pokryły winnice zakładane przez jezuitów. Pomimo tego, że już wtedy produkcja wina w Argentynie osiągała naprawdę duże rozmiary, aż do lat 80. XX wieku wina argentyńskie nie opuszczały kraju. Zaczęło się to zmieniać dopiero w latach 90., kiedy Argentynę zaczęli odwiedzać winiarze z innych krajów i zachwyceni naturalnymi warunkami atmosferycznymi – zaczęli zakładać tam własne winnice. Razem z napływem winiarzy z innych krajów, do Argentyny zaczęły docierać nowe odmiany winorośli, a także nowe metody uprawy i winifikacji. W ten sposób winiarstwo Argentyny zaczęło się rozwijać i stało się śmiałym konkurentem wielkich winiarskich mocarstw z Europy.

Niepowtarzalne warunki dla wina

Kraj taki, jak Argentyna, o upalnych wręcz temperaturach powietrza i bardzo niskich opadach deszczu, na pierwszy rzut oka wydaje się być niezwykle wymagającym miejscem do uprawy winorośli. Jednak argentyńska gleba wcale nie jest wysuszona, a to wszystko dzięki dużym ilościom krystalicznej, lodowej wody spływającej z Andów. Z upalnymi temperaturami argentyńscy winiarze radzą sobie natomiast zakładając winnice w górach – na dużych wysokościach, między 1 000 metrów n.p.m, a 3 000 metrów n.p.m. Takie rozwiązanie ma swoje dobre i złe strony: niższa temperatura sprzyja powolnemu dojrzewaniu winogron, ale za to większość zbiorów musi odbywać się ręcznie, ponieważ maszyny nie dają rady pracować pod kątem. Suche powietrze Argentyny także sprzyja winiarzom, gdyż zapobiega powstawaniu pleśni i grzybów, z którymi niestety muszą walczyć winiarze w Europie.

Jednocześnie największym i najbardziej znanym regionem winiarskim w Argentynie jest Mendoza. W Mendozie produkowanych jest aż 70% wszystkich win argentyńskich. Do popularnych regionów należą również: Patagonia o zupełnie odmiennym od pozostałych klimacie, Cafayate o pustynnym klimacie i Salte, gdzie mieszczą się winnice najwyżej położone na świecie.

Argentyńskie wino – różne światowe odmiany

Argentyna to wyjątkowy kraj pod względem winiarstwa, ponieważ jako jeden z nielicznych jest mieszanką najlepszych światowych odmian winorośli. W Argentynie uprawiane są odmiany z Francji, Hiszpanii, Włoch, czy Chile. Do najpopularniejszych win argentyńskich należą wina odmiany: Malbec Cabernet Sauvignon, Tempranillo, a z białych odmian: Chardonnay, Sauvignon Blanc i Chenin Blanc. Oczywiście prócz nich, wśród win z Argentyny można znaleźć także inne, mniej popularne, ale równie smaczne odmiany wina. Do najczęściej wybieranych należy argentyńskie wino wytrawne, chociaż półwytrawne i półsłodkie również mają swoich zwolenników.

Wino argentyńskie czerwone

Czerwone wino z Argentyny to znak rozpoznawczy tego kraju, a zwłaszcza z odmiany Malbec. Argentyńskie czerwone wino wytrawne wyróżnia się delikatnym smakiem, soczyście owocowym aromatem i niską kwasowością. Na pierwszy plan w czerwonych winach argentyńskich wysuwają się aromaty wiśni, malin i poziomek. Na drugim planie wyczuwalne są często nuty czekolady, kwiatów i przypraw korzennych. Półwytrawne czerwone wino z Argentyny jest bardzo lubiane ze względu na niską kwasowość i delikatną słodycz smaku. Wina z Argentyny dobrze komponują się z argentyńską, jak i Europejską kuchnią – grillowanym mięsem, stekami, pół twardymi i twardymi serami oraz potrawkami z duszonych warzyw. Półsłodkie czerwone wino z Argentyny to idealny towarzysz do deserów na bazie czekolady, np. brownie. Czerwone wino argentyńskie warto jest także wykorzystać do gotowania i dodać je np. do gulaszu.

Wino argentyńskie białe

Białe wino z Argentyny zachwyca egzotycznym charakterem, dzięki któremu staje się częstym trunkiem podczas letnich spotkań z przyjaciółmi i rodziną. Białe wytrawne wino argentyńskie ujawnia aromaty ananasa, słodkiego melona, żółtych gruszek i dojrzałych cytrusów. Często łączą się one z nutami wanilii lub białych, wakacyjnych kwiatów. Półwytrawne białe wino z Argentyny ma wyraźnie słodkawy posmak i owocowe aromaty, które warto łączyć zarówno z lekkimi deserami, np. pana cottą, jak i wytrawnymi daniami na bazie ryb lub owoców morza. Pijąc białe argentyńskie wino można mieć wrażenie, że zostało w nim zamknięte piękne argentyńskie słońce. Pamiętaj, że białe wino z Argentyny najlepiej będzie smakować dobrze schłodzone, czyli do około 10-12⁰C.

FORFITER exclusive – Twój sklep online z najlepszymi winami argentyńskimi

Najlepsze wina argentyńskie to tak naprawdę każda pozycja, którą możesz znaleźć w naszym sklepie online. Wina z Argentyny są cenione przez największych krytyków winiarskich i polecane przez najlepszych winiarzy. Co jednak najważniejsze, wina z Argentyny nadają się zarówno jako dodatek do zwykłego, codziennego lunchu, jak i do wystawnej kolacji przygotowanej na specjalną okazję. Półwytrawne wina argentyńskie to także doskonały wstęp dla osoby, która dopiero rozpoczyna swoją przygodę z degustacją wina – na pewno polubi je za delikatność i subtelność. Znawcy tematu będą natomiast zadowoleni wiedząc, że w FORFITER exclusive wina argentyńskie sprowadzamy z wielu różnych regionów, dzięki czemu można zapoznać się z całym wachlarzem argentyńskiego winiarstwa.

Treść jest chroniona prawami autorskimi.