Whiskey USA

Amerykańska whisky podbiła świat. Bez trudu zdobędzie uznanie Twoje i Twoich gości!

Spór o pierwszeństwo w produkcji whisky Amerykanów nie dotyczy. W tym przypadku wszystko jest jasne: tajniki jej destylacji przywieźli tam ze sobą irlandzcy i szkoccy imigranci w XVII wieku. Whisky amerykańska znacznie różni się jednak od tej, jaką wytwarza się w Europie . Jej pierwsi wytwórcy, zamiast po jęczmień, który nie rósł tam najlepiej, sięgnęli po kukurydzę, żyto i pszenicę. W ten sposób powstała cała gama unikalnych trunków, które zyskały wielkie powodzenie na całym świecie. Sklep FORFITER exclusive dokłada starań, by najlepsze z nich mogły cieszyć jego Klientów. Zapraszamy!

Produkty
  1. 1
  2. 2

Prawdziwa whisky z USA powinna znaleźć się w Twoim barku. Wybierz najlepszą dla siebie

Najbardziej znanym i pożądanym przez konsumentów spośród rodzajów, na jakie dzieli się whiskey amerykańska, jest bourbon, którego nazwa pochodzi od jednego z hrabstw w stanie Kentucky.

Wyrabia się go z zacieru zawierającego minimum 51% kukurydzy, a okres maturacji musi wynosić przynajmniej dwa lata. Z kolei tennessee whiskey to rodzaj bourbona, który w 1941 roku uznany został za osobny typ. Pewne różnice w produkcji nadają mu charakterystyczny, łagodniejszy smak. To właśnie do tej odmiany należy niezwykle popularny „Jack Daniels”, którego szeroki wybór czeka na Klientów naszego sklepu.

Podobnie jak bourbon wytwarzana jest rye whiskey, jednak zamiast kukurydzy wykorzystywane jest przynajmniej 51% żyta. Do obszarów, gdzie wytwarzano ją w dużych ilościach należały stany północno-wschodnie, przede wszystkim Pensylwania, skala tej produkcji nie wróciła jednak do tej z czasów sprzed prohibicji. Inna odmiana to corn whiskey, w której zacierze, jak wskazuje na to nazwa zdecydowanie dominuje kukurydza, której jest tam minimum 80%. Amerykańska whiskey nie ma przed nami tajemnic, dzięki czemu nasi klienci mogą cieszyć się najlepszymi z nich. Zapraszamy!

Produkt został dodany do koszyka