Whisky kanadyjska
Najlepsza kanadyjska whisky
Whisky kanadyjska jest zwykle wytwarzana z mieszanki ziaren zbóż, takich jak kukurydza, żyto i jęczmień. Whisky kanadyjska ma zwykle wyższą zawartość alkoholu niż whisky amerykańskie. Jej cechą wyróżniającą jest to, że musi dojrzewać przez trzy lata w dębowych beczkach i być wydestylowana z zacieru zawierającego co najmniej 51% słodu jęczmiennego i 49% niesłodowanego jęczmienia.
Po zmieszaniu spirytusów przelewa się je ponownie do beczek, gdzie leżakują następne 3 lata. Dojrzałą whisky rozcieńcza się z wodą do mocy około 43 proc. Do produkcji whisky używa się spirytusu rektyfikowanego w różnych proporcjach: np. spirytusów kukurydzianych. Proces mieszania stanowi strzeżoną tajemnicę. Nie bez powodu uważa się, że to właśnie USA ukształtowała kanadyjską whiskey.
Black velvet to kanadyjska whisky, która została wydestylowana z zacieru przynajmniej 51% słodowanego i 49% niesłodowanego jęczmienia. Po raz pierwszy została wyprodukowana w 2000 roku przez Canadian Club Distillery jako część ich linii Black Label. Przez wielu uważana za najlepsza whisky spośród kanadyjskich whisky i nie tylko.
Canadian Club to najpopularniejsza kanadyjska whisky. Została stworzona przez Hirama Walkera i po raz pierwszy została sprzedana w 1856 roku. Canadian Club był jedną z najbardziej rozpoznawalnych marek w Kanadzie, ponieważ jako jedna z pierwszych wprowadziła charakterystyczną kampanię marketingową i kampanię reklamową, która stała się ikoną Kanady. Jak widać najbardziej znani producenci kanadyjskiej whiskey pochodzą właśnie z Kanady.
Whisky kanadyjska cena
Whisky kanadyjska to rodzaj trunku produkowanego w Kanadzie. Jest zrobiony z zacieru z ziaren zbóż, w tym jęczmienia słodowego, żyta, pszenicy, kukurydzy ( w zasadzie zacieru kukurydzianego uzupełnionego żytem) i owsa. Whisky kanadyjska ma charakterystyczny smak, który pochodzi od słodowego jęczmienia używanego do jej produkcji. Wspiera on produkcję whisky w jeden z najważniejszych etapów, jakim jest właśnie dodanie do whisky słodu jęczmiennego najwyższej jakości.
Canadian Club to alternatywa dla American Club, który powstał poprzez mieszanie żyta z burbonem i innymi alkoholami. Canadian Club powstał przez zmieszanie tylko żyta z wodą, a nie z żadnym innym alkoholem, takim jak bourbon czy szkocka whisky.
Cechą wyróżniającą whisky kanadyjską jest jej niepowtarzalny smak, który wynika z zastosowania w recepturze jęczmienia słodowego.
Kanadyjska whisky z syropem klonowym
Kanadyjska whisky z syropem klonowym to wyjątkowy napój do spróbowania. To napój alkoholowy o słodyczy syropu klonowego i pikanterii żytniej whisky. Ma również bogaty smak, który sprawi, że będziesz mieć ochotę na więcej!
Warto tu również wspomnieć, że whisky, w której nazwie pojawia się “maple”, wcale nie ma w składzie syropu klonowego. Taki trunek, po okresie leżakowania w beczkach z dębu amerykańskiego, finiszuje w beczkach z drewna klonowego, aby nabrać ciekawego aromatu. Takie whisky wyróżniają się delikatnością i gładkością, a także wyczuwalnym aromatem syropu klonowego.
Whisky kanadyjska sklep
Obecnie whisky produkuje się w różnych destylarniach Kanady, ale tylko w jednej z nich whisky jest jedynym produkowanym tam trunkiem - ma to miejsce w Nowej Szkocji. Pozostałe destylarnie produkują różne alkohole, poza whisky zajmują się także wódką, rumem i innymi trunkami.
W Nowej Szkocji wytwarza się także jedną z najbardziej zbliżonych do szkockiej whisky kanadyjską. Pozostali producenci wytwarzają whisky raczej lżejszą niż typowo szkocki trunek czy bourbon. Kanadyjska whisky właśnie taka jest. Delikatniejsza, o mniej wyrazistym aromacie, ale też przez to niepowtarzalna i z pewnością znajdzie wielu wielbicieli.
Kanadyjskie whisky wyróżnia produkt bazowy. Najczęściej inni producenci wytwarzają whisky na bazie mieszanki zbożowej zawierającej zboża takie jak żyto, pszenica, kukurydza, jęczmień. Natomiast kanadyjska whisky jest często produkowana na bazie żyta. Aby jednak zamaskować silny żytni aromat, kanadyjscy producenci nierzadko mieszają whisky z sherry, winami owocowymi, a nawet sokiem klonowym.
Whisky kanadyjska sklep online
Whisky kanadyjska wytwarzana jest z żyta, słodu jęczmiennego i kukurydzy. Proces destylacji kanadyjskiej whisky rozpoczyna się od pobrania sfermentowanego zacieru i przekształcenia go w czysty alkohol. Ten proces można wykonać za pomocą alembików lub destylatorów kolumnowych.
Niektóre z charakterystycznych cech kanadyjskiego trunku to lekki smak, niska zawartość alkoholu i gładkość. W naszym sklepie znajdziesz różne rodzaje whisky z Kanady, między innymi marek takich jak Canadian Club czy Crown Royal. W ofercie:
CROWN ROYAL CORNERSTONE WHISKY,
CROWN ROYAL MONARCH 75TH ANNIVERSARY WHISKY,
CROWN ROYAL NORTHERN HARVEST RYE WHISKY,
CROWN ROYAL REGAL APPLE WHISKY.
Jeśli masz pytania, potrzebujesz porady, nie wiesz, jaką whisky wybrać - skontaktuj się z nami, a chętnie pomożemy i doradzimy.
Odkryj uznawane za trunek narodowy whisky Canadian Club, Windsor Canadian, Alberta Premium i Alberta Rye, Forty Creek, Black Velvet, Hiram Walker, Glen Breton Rare , Canadian Mist, Brown Forman!