Tequila 100% Agave

Ustaw kierunek malejący

Produkty 1-12 z 38

Strona
na stronę
Ustaw kierunek malejący

Produkty 1-12 z 38

Strona
na stronę

Historia i tradycja - początki tequili z agawy niebieskiej

Początki tequili w 100% z agawy niebieskiej sięgają daleko w głąb meksykańskiego dziedzictwa. Już od starożytnych czasów agawa azul, czyli niebieska agawa, była wykorzystywana przez Indian jako cenne źródło pożywienia. Jednak to dopiero w XVI wieku, gdy Hiszpanie przybyli do Meksyku, tequila zaczęła ewoluować w to, czym jest dzisiaj. Sfermentowany sok z agawy został po raz pierwszy poddany destylacji, a powstający z tego procesu alkohol zyskał popularność wśród hiszpańskich kolonizatorów. W ciągu wieków proces produkcji tequili z agawy ewoluował, a tradycyjne techniki przekazywane z pokolenia na pokolenie stały się nieodłącznym elementem meksykańskiej kultury. Dziś tequila z agawy niebieskiej jest symbolem Meksyku, a jej historia i tradycja nadal przyciągają miłośników tego unikalnego napoju z całego świata.

Od uprawy do butelki - proces produkcji Tequili w 100% z agawy

Produkcja Tequili w 100% z agawy niebieskiej jest starannie kontrolowanym procesem, który rozpoczyna się od uprawy samej rośliny o nazwie Agave tequilana. Alkohol ten jest produkowany głównie w meksykańskim stanie Jalisco, choć niektóre regiony innych stanów również są uprawnione do produkcji tego trunku.

Cały proces rozpoczyna się od wyboru odpowiednich pól uprawnych, na których agawy są sadzone. Pojedyncza agawa potrzebuje około 8-10 lat, aby dojrzeć do zbioru. W momencie, gdy roślina osiąga odpowiednią dojrzałość, specjalnie wykwalifikowani rolnicy wycinają liście, odkrywając tzw. "pińę" - centralne serce agawy. Następnie pińa jest przetwarzana w celu usunięcia zewnętrznych liści i uzyskania miąższu bogatego w cukry. Tradycyjnie agawy były kruszone kamiennymi młotami, ale obecnie większość producentów korzysta z mechanicznych pras.

Kolejnym etapem jest fermentacja. Miąższ agawy jest umieszczany w dużych naczyniach fermentacyjnych, gdzie dodaje się drożdże, które przekształcają cukry w alkohol. Ten proces trwa zazwyczaj od kilku dni do tygodnia, a końcowy produkt to "mosto", czyli fermentowany sok agawy. Po zakończeniu fermentacji następuje destylacja. Mosto jest poddawane procesowi destylacji w tradycyjnych miedzianych alembikach. Destylacja odbywa się dwuetapowo: najpierw otrzymuje się "ordinario" (surową tequilę), a następnie jest ona poddawana drugiej destylacji, w wyniku której powstaje "tequila".

Ostatnim etapem jest dojrzewanie docelowego trunku. W zależności od rodzaju tequili, może ona dojrzewać przez różny okres czasu w dębowych beczkach. Najmłodsze, tzw. "blanco" lub "silver", nie są poddawane procesowi dojrzewania i są dostępne do spożycia zaraz po destylacji. Natomiast tequile "reposado" dojrzewają przez co najmniej dwa miesiące, a "añejo" przez co najmniej rok.

Tequila 100% Blue Agave - najlepsze propozycje

W naszym sklepie z najlepszą tequilą 100% agave znajdziesz wiele interesujących butelek od marek takich jak tequila Patron czy tequila Olmeca, które zachwycą nie tylko wyglądem, ale również walorami smakowymi i zapachowymi. Jeżeli jednak nie jesteś w stanie wybrać tej jednej, wymarzonej Tequili, przygotowaliśmy kilka propozycji, które z pewnością Cię zachwycą:

  • HERRADURA REPOSADO - pięknie prezentująca się tequila 100% agave, która wyróżnia bursztynową barwą. Trunek klasy premium o przyjemnym, słodkim posmaku. Świetna do picia solo, ale równie dobrze sprawdza się w drinkach.
  • OLMECA ALTOS PLATA - wybitny trunek z Meksyku, który pięknie się prezentuje, a jeszcze lepiej smakuje. Delikatnie słodka, z akcentem limonki i cytryny. Oczywiście największą dominantą jest posmak gotowanej agawy.
  • SIERRA ANTIGUO PLATA - dzięki ręcznej uprawie agawy błękitnej możemy kosztować tak wybitne trunki, jak właśnie ta tequila. Idealna solo i do drinków, dzięki swojemu łagodnemu usposobieniu.

Treść jest chroniona prawami autorskimi.