Szampan różowy wytrawny

Ustaw kierunek malejący

Produkty 1-12 z 13

Strona
na stronę
Ustaw kierunek malejący

Produkty 1-12 z 13

Strona
na stronę

Szampan różowy wytrawny sklep

W wielu miejscach produkcja przebiega w sposób tradycyjny. Proces produkcji szampana różowego zawsze rozpoczyna się od fermentacji soku winogronowego, w wyniku którego powstaje gazowy dwutlenek węgla i alkohol. Winogrona szczepów Chardonnay, Pinot Noir, Pinot Meunier zbierane są często ręcznie.

Wino jest następnie umieszczane w dużym pojemniku zwanym „fermentatorem”, gdzie będzie przechowywane przez około dwa tygodnie, aby umożliwić drożdżom przekształcenie cukru w alkohol i gazowy dwutlenek węgla. Po tym czasie wino zostanie przeniesione do innego pojemnika zwanego „dyspenserem”, gdzie zostanie zabutelkowane.

Proces produkcji szampana różowego wytrawnego w sposób tradycyjny może zająć nawet do trzech miesięcy, ale większość producentów, aby nieco skrócić ten czas, stosuje metodę przyspieszoną, która zajmuje tylko sześć tygodni.

Ta metoda wykorzystuje zmodyfikowane genetycznie szczepy drożdży, dzięki czemu możliwe jest wytwarzanie większej ilości alkoholu niż normalne szczepy drożdży, a także wytwarzać mniej produktów ubocznych. Dzięki temu szampan gotowy jest w o wiele krótszym czasie.

Szampan różowy wytrawny sklep online

Szampan różowy powstaje w wyniku fermentacji wina z dodatkiem drożdży. Proces fermentacji przekształca cukier w alkohol i gazowy dwutlenek węgla. Gazowy dwutlenek węgla bąbelkuje w cieczy, tworząc wrażenie musowania, gdy wchodzi w kontakt z powietrzem. Szampan jest następnie umieszczany w butelkach, które są zamykane korkami i pozostawiane na co najmniej dwa tygodnie, zanim będą gotowe do spożycia.

Szampan różowy wytrawny został po raz pierwszy wyprodukowany w regionie Szampanii we Francji. Pierwotnie nosił nazwę „champain” i został wykonany przez mnichów, którzy próbowali zrobić wino musujące do ceremonii religijnych.

Słowo „szampan” pochodzi od francuskiego słowa „champaigne”. Wprowadzenie szampana do Francji przypisuje się benedyktyńskiemu mnichowi Dom Pérignon, który był winiarzem. Przypisuje mu się odkrycie szampana w 1668 roku. Dom Pérignon urodził się 2 listopada 1638 r. i zmarł 25 grudnia 1715 r.

Szampan różowy wytrawny cena

Różowy szampan z winogron to rodzaj szampana, który jest wytwarzany z winogron Pinot Noir. To smaczny i elegancki rodzaj szampana. Szampan powstający z ciemnych winogron ma jasnoróżowy kolor i owocowy, kwiatowy aromat.

Szampan zgodnie z prawem może być produkowany wyłącznie z trzech szczepów winogron – ciemnych winogron pinot noir oraz pinot Mounier, a także szczepu białego Chardonnay.

W momencie gdy trunek jest wytwarzany tylko z odmiany białej, jest to szampan Blanc de Blancs, czyli biały z białych. Z ciemnych winogron także można uzyskać białe wino, o ile odpowiednio szybko oddzieli się miąższ od skórek. W ten sposób powstają szampany zwane Blanc de Noirs (białe z ciemnych). Oprócz tego w sprzedaży występują też szampany różowe, które swoją barwę uzyskują właśnie za sprawą skórek ciemnych winogron.

Rodzaje szampanów:

bardzo wytrawny - Brut intégral, Brut zéro, Extra Brut,

wytrawny - Brut,

półwytrawny - Sec,

półsłodki - Demi sec,

słodki - Doux.

Szampan wytrawny, czyli brut, to najpopularniejszy i najczęściej wybierany rodzaj szampana.

Przemysł szampański to przemysł wart wiele miliardów dolarów. Jest to jeden z najpopularniejszych napojów alkoholowych na świecie. Przemysł szampański istnieje od wieków i na przestrzeni czasu przeszedł wiele zmian. Pierwsza wzmianka o szampanie pojawiła się w 1693 roku, kiedy wspomniał o nim francuski lekarz Jean-Antoine Vignau de la Croix. Pisał o tym, jak odkrył nowy napój zrobiony z wina i wody, który nazwał „szampanem”. W 1729 roku w Reims we Francji miała miejsce pierwsza komercyjna produkcja szampana. To oznaczało początek współczesnego przemysłu szampańskiego.

Szampan różwy może być rocznikowy lub nie. Szampan rocznikowy to szampan, który został wyprodukowany z tylko jednego winobrania. Na etykiecie takiego trunku pojawi się data zbioru winogron, czyli rocznik, np. 2005 czy 2009.

Szampany nierocznikowe są jednak najpopularniejsze i stanowią niemal 90% wszystkich produkowanych szampanów. Powstają one poprzez zmieszanie ze sobą kilku roczników trunków. Ich smak jest zawsze taki sam. Takie szampany, które nie mają określonego rocznika, są tańsze. Powinny być również spożywane na świeżo. Szampany rocznikowe mogą natomiast leżakować przez długi czas - nawet całymi latami.

Jak produkuje się różowego szampana? Istotne jest wykorzystanie do tego celu odpowiednich rodzajów winogron. Muszą być to winogrona czarne. Podczas produkcji trzeba pamiętać o tym, że kolor będzie się zmieniał podczas całego procesu produkcji wina musującego.

Kolor szampana pochodzi ze skórek i również z miąższu, a odpowiedzialne są za niego związki zwane antocyjanami. Trzeba wydobyć je z owoców w stopniu pożądanym przez producenta danego szampana. Ostateczny kolor zostaje nadany w trakcie procesy fermentacji i dojrzewania, wchodząc w reakcję ze związkami zawartymi w trunku. Finalny kolor, jaki trunek uzyska po przejściu każdego z etapów produkcji można oszacować, mierząc poziom antocyjanów.

Zapoznaj się z ofertą napojów alkoholowych w naszym sklepie: szampan Moët Chandon, szampan Moet Chandon Rose Imperial i wiele innych. Olśniewający różowy kolor na pewno Cię zachwyci.

Zobacz również inne szampany:szampan biały, szampan półwytrawny, szampan półsłodki, szampan Armand de Brignac, szampan Bernard Remy, szampan Carbon, szampan Veuve Clicquot, szampan Krug.

Treść jest chroniona prawami autorskimi.