Szampan biały wytrawny

Ustaw kierunek malejący

Produkty 1-12 z 46

Strona
na stronę
Ustaw kierunek malejący

Produkty 1-12 z 46

Strona
na stronę

Proces produkcji wina musującego jest podobny do procesu produkcji szampana, ale wina nie są wytwarzane z tych samych winogron. Wina musujące są zazwyczaj tworzone z białych winogron, takich jak Chardonnay i Pinot Gris.

Natomiast szampan to wino musujące, które jest produkowane wyłącznie w Szampanii ze szczepów Chardonnay, Pinot Meunier, Pinot Noir. Warto wiedzieć, że produkcja szampanów jest ściśle określona francuskim prawem oraz objęta kontrolą przez komisję CIVC.

Wino wytrawne to rodzaj wina bez cukru resztkowego. Powstaje w wyniku fermentacji soku winogronowego bez dodatku wody. Wina wytrawne to zazwyczaj wina białe, ale niektóre wina czerwone są również wytrawne. Wina wytrawne mają wyższą zawartość alkoholu niż inne wina i można je pić samodzielnie lub z jedzeniem.

Szampan biały wytrawny sklep online

Prawdziwy szampan to wino musujące, które powstaje z winogron uprawianych w regionie Szampanii we Francji. Proces produkcji szampana rozpoczyna się od fermentacji soku winogronowego. Sok jest następnie wyciskany, a powstały moszcz jest mieszany z drożdżami i cukrem, aby uzyskać słodki płyn zwany „moszczem”. Moszcz fermentuje, wytwarzając gazowy dwutlenek węgla, który powoduje wzrost ciśnienia w butelce.

Potem czas na drugą fermentację – tym razem w samej butelce. Proces ten wytwarza bąbelki i uwalnia gazowy dwutlenek węgla do powietrza, który buduje ciśnienie wewnątrz butelki. Ostatnim krokiem w produkcji prawdziwego szampana jest postarzanie go przez co najmniej dwa lata, zanim będzie mógł zostać sprzedany jako taki.

Winogrona są głównym składnikiem produkcji szampana. Wykorzystywane są do produkcji różnych rodzajów szampana, w tym wytrawnego, półwytrawnego i słodkiego. Winogrona wykorzystywane są również do produkcji innych napojów alkoholowych, takich jak wino i brandy. Winogrona do produkcji szampana pochodzą z Francji i Włoch. Są to szczepy Chardonnay, Pinot Meunier, Pinot Noir.

Winogrona Chardonnay to rodzaj winogron, które są używane do produkcji wina. Są one również znane jako winogrona „matki”, ponieważ są rodzicami wielu innych odmian winogron.

Pinot Meunier to szczep winogron, który jest używany do produkcji czerwonego wina. Jest to skrzyżowanie Pinot Noir i Meunier. Tworzone z tych wingron wino Pinot Meunier słynie z owocowych aromatów i smaków z nutą wiśni, maliny i truskawki.

Pinot Noir to szczep winogron używany do produkcji czerwonego wina. Jest to skrzyżowanie winogron Pinot i Gamay. Odmiana Pinot Noir popularność zyskała dopiero w XX wieku. Po raz pierwszy posadzono go we Francji w 1855 roku, a następnie rozprzestrzenił się na inne kraje, takie jak Włochy, Niemcy i Austria. Produkowane z tych winogron wino Pinot Noir słynie z owocowego aromatu i lekkiego body z nutą wiśni.

Szampan biały wytrawny cena

Szampan to wino musujące wytwarzane z winogron. Szampan istnieje od wieków i od średniowiecza był używany jako napój świąteczny. Pierwotnie nosił nazwę „champain”, co w starofrancuskim oznacza „mały szampan”. Pierwsza wzmianka o szampanie pojawiła się we Francji w XI wieku, kiedy wspomniano o nim jako o napoju leczniczym leczącym bóle głowy i żołądka.

Istnieje wiele rodzajów szampana, ale najpopularniejsze to brut i demi-sec. Różnica między tymi dwoma rodzajami szampana polega na tym, że brut ma wyższą zawartość alkoholu niż demi-sec.

Szampan demi-sec to rodzaj szampana, który powstaje z drugiej fermentacji wina. Ma niższą zawartość alkoholu niż zwykły szampan, ale nadal jest uważany za wino musujące. Szampan demi-sec jest zazwyczaj wytwarzany z winogron Pinot Noir i winogron Chardonnay. Został po raz pierwszy wyprodukowany w 1811 roku przez Louisa Roederera, który był właścicielem domu Champagne Roederer & Co.

Brut to natomiast określenie typowego wytrawnego wina musującego, które zawiera zwykle 6-12 g/l cukru. Super wytrawne wina będą miały na etykiecie oznaczenie „extra brut”, „brut nature” „brut zero” albo „pas dosé”. Sec, albo dry oznacza wino o wyższej słodyczy.

Rodzaje szampanów:

bardzo wytrawny - Brut intégral, Brut zéro, Extra Brut,

wytrawny - Brut,

półwytrawny - Sec,

półsłodki - Demi sec,

słodki - Doux.

Historia szampana

Historia szampana jest długa i skomplikowana. Mówi się, że pierwszy szampan został wykonany w 1693 roku przez Dom Perignon, mnicha z opactwa Hautvillers we Francji. Napój był pierwotnie nazywany „eau de vie de cidre” lub wodą z cydru.

Ciekawa historia mówi, że w 1856 roku francuski handlarz winem Louis Roederer podróżował przez region Szampanii, kiedy zatrzymał się w małej gospodzie na lunch. Zauważył, że karczmarz właśnie otworzył butelkę swojego najlepszego szampana i podawał ją swoim gościom. Roederer też poprosił o trochę, a kiedy go spróbował, od razu wiedział, że to coś wyjątkowego. Kupił wszystkie akcje i zabrał je z powrotem do Paryża, gdzie zaczął sprzedawać je jako „Szampan Louisa Roederera”.

Zobacz również inne szampany: szampan biały wytrawny, szampan biały półwytrawny, szampan biały półsłodki, szampan różowy wytrawny, szampan różowy półwytrawny, szampan różowy półsłodki, szampan Armand de Brignac, szampan Bernard Remy, szampan Bollinger, szampan Cattier, szampan Carbon, szampan Collard-Picard, szampan Devaux, szampan Philipponnat, szampan Dom Perignon, szampan Josep Perrier, szampan Krug, szampan Louis Roederer, szampan Marie Stuart, szampan Moutard, szampan Moet et Chandon, szampan Piper-Heidsieck, szampan Veuve Clicquot.

Treść jest chroniona prawami autorskimi.