Szampan biały wytrawny

Ustaw kierunek malejący

Produkty 1-12 z 49

na stronę
Ustaw kierunek malejący

Produkty 1-12 z 49

na stronę

Szampan biały wytrawny sklep

Proces produkcji wina musującego jest podobny do procesu produkcji białego wytrawnego szampana, ale wina nie są wytwarzane z tych samych winogron. Wina musujące są zazwyczaj tworzone z białych winogron, takich jak Chardonnay i Pinot Gris.

Natomiast szampan to wino musujące, które jest produkowane wyłącznie w Szampanii ze szczepów Chardonnay, Pinot Meunier, Pinot Noir. Warto wiedzieć, że produkcja białych szampanów jest ściśle określona francuskim prawem oraz objęta kontrolą przez komisję CIVC.

Wino wytrawne to rodzaj wina bez cukru resztkowego. Powstaje w wyniku fermentacji soku winogronowego bez dodatku wody. Wina wytrawne to zazwyczaj wina białe, ale niektóre wina czerwone są również wytrawne. Wina wytrawne mają wyższą zawartość alkoholu niż inne wina i można je pić samodzielnie lub z jedzeniem.

Szampan biały wytrawny sklep online

Szampan biały wytrawny to wino musujące, które powstaje z winogron uprawianych w regionie Szampanii we Francji. Proces produkcji białego szampana rozpoczyna się od fermentacji soku winogronowego. Sok jest następnie wyciskany, a powstały moszcz jest mieszany z drożdżami i cukrem, aby uzyskać słodki płyn zwany „moszczem”. Moszcz fermentuje, wytwarzając gazowy dwutlenek węgla, który powoduje wzrost ciśnienia w butelce.

Potem czas na drugą fermentację – tym razem w samej butelce. Proces ten wytwarza bąbelki i uwalnia gazowy dwutlenek węgla do powietrza, który buduje ciśnienie wewnątrz butelki. Ostatnim krokiem w produkcji szampanabiałego wytrawnego  jest postarzanie go przez co najmniej dwa lata, zanim będzie mógł zostać sprzedany jako taki.

Winogrona są głównym składnikiem produkcji białego wytrawnego szampana. Wykorzystywane są do produkcji różnych rodzajów szampana, w tym wytrawnego, półwytrawnego i słodkiego. Winogrona wykorzystywane są również do produkcji innych napojów alkoholowych, takich jak brandy. Winogrona do produkcji szampana pochodzą z Francji i Włoch.

Winogrona Chardonnay to rodzaj winogron, które są używane do produkcji wina. Są one również znane jako winogrona „matki”, ponieważ są rodzicami wielu innych odmian winogron.

Pinot Meunier to szczep winogron, który jest używany do produkcji czerwonego wina. Jest to skrzyżowanie Pinot Noir i Meunier. Tworzone z tych wingron wino Pinot Meunier słynie z owocowych aromatów i smaków z nutą wiśni, maliny i truskawki.

Pinot Noir to szczep winogron używany do produkcji czerwonego wina. Jest to skrzyżowanie winogron Pinot i Gamay. Odmiana Pinot Noir popularność zyskała dopiero w XX wieku. Po raz pierwszy posadzono go we Francji w 1855 roku, a następnie rozprzestrzenił się na inne kraje, takie jak Włochy, Niemcy i Austria. Produkowane z tych winogron wino Pinot Noir słynie z owocowego aromatu i lekkiego body z nutą wiśni.

Rodzaje szampanów:

bardzo wytrawny - Brut intégral, Brut zéro, Extra Brut,

wytrawny - Brut,

półwytrawny - Sec,

półsłodki - Demi sec,

słodki - Doux.

Historia szampana

Historia szampana jest długa i skomplikowana. Mówi się, że pierwszy szampan został wykonany w 1693 roku przez Dom Perignon, mnicha z opactwa Hautvillers we Francji. Napój był pierwotnie nazywany „eau de vie de cidre” lub wodą z cydru.

Ciekawa historia mówi, że w 1856 roku francuski handlarz winem Louis Roederer podróżował przez region Szampanii, kiedy zatrzymał się w małej gospodzie na lunch. Zauważył, że karczmarz właśnie otworzył butelkę swojego najlepszego szampana i podawał ją swoim gościom. Roederer też poprosił o trochę, a kiedy go spróbował, od razu wiedział, że to coś wyjątkowego. Kupił wszystkie akcje i zabrał je z powrotem do Paryża, gdzie zaczął sprzedawać je jako „Szampan Louisa Roederera”.

Zobacz również inne szampany: szampan półwytrawny, szampan półsłodki, szampan różowy wytrawny, szampan Armand de Brignac, szampan Bernard Remy, szampan Carbon, szampan Moet et Chandon, szampan Veuve Clicquot, szampan Krug.

Treść jest chroniona prawami autorskimi.