Szampan biały półwytrawny

Ustaw kierunek malejący

Produkty 5

na stronę
Ustaw kierunek malejący

Produkty 5

na stronę

Szampan biały półwytrawny sklep

Prawdziwy szampan wytwarzany jest z winogron uprawianych w regionie Szampanii we Francji. Winogrona zbiera się ręcznie, a następnie miażdży, aby uwolnić sok. Sok jest następnie fermentowany z drożdżami, które zamieniają cukier w alkohol. Proces fermentacji trwa około dwóch tygodni, po czym wino jest gotowe do butelkowania.

Proces produkcji szampana półwytrawnego zaczyna się od mieszanki cukru i wody, która jest gotowana do określonej temperatury zwanej „méthode champenoise”. Mieszanka ta jest następnie schładzana do około 10 stopni Celsjusza, co zatrzymuje proces fermentacji i tworzy w cieczy bąbelki dwutlenku węgla.

Szampan półwytrawny sklep online

Prawdziwy szampan półwytrawny to wino musujące, które powstaje z winogron uprawianych w regionie Szampanii we Francji: ze szczepów winogron chardonnay, pinot noir i pinot meunier.

Wino musujące lub szampan półwytrwany to rodzaj wina, w którym wydzielił się dwutlenek węgla podczas fermentacji. Bąbelki powstają podczas drugiej, wtórnej fermentacji - w każdym winie tak właśnie się dzieje. Sztuką jest zatrzymanie ich w winie do momentu otwarcia butelki na stole. Natomiast w winach niemusujących dwutlenek węgla swobodnie uwalnia się ze zbiorników fermentacyjnych, ponieważ nie ma potrzeby ich zatrzymywania.

Słowo „sparkling” pochodzi od łacińskiego czasownika „spargere”, co oznacza „posypać”. Proces wytwarzania wina musującego lub szampana białego półwytrwanego polega na dodaniu cukru i drożdży do wina bazowego, a następnie dodaniu dwutlenku węgla, aby uzyskać musowanie. Wina musujące są zazwyczaj wytwarzane z win białych, ale mogą być również wytwarzane z win różowych, czerwonych, a nawet miodu pitnego.

Rodzaje szampanów:

bardzo wytrawny - Brut intégral, Brut zéro, Extra Brut,

wytrawny - Brut,

półwytrawny - Sec,

półsłodki - Demi sec,

słodki - Doux.

Champagne sec to rodzaj szampana, który powstaje z drugiej fermentacji wina. Jest również znany jako „drugie wino”. Champagne sec ma niższą zawartość alkoholu niż zwykły szampan, ale ma wyższą zawartość cukru. Zazwyczaj podaje się go jako aperitif lub digestif.

Termin „szampan sec” powstał w 1894 roku przez francuskiego winiarza Louisa Roederera, aby odróżnić jego drugie wina fermentacyjne od pierwszych win fermentacyjnych, które były wówczas produkowane.

Wina drugiej fermentacji są zwykle wytwarzane z winogron, które zostały wyciszone, a następnie pozostawione do fermentacji w otwartych kadziach przez kilka dni, zanim zostaną przeniesione do dębowych beczek na leżakowanie.

Wino wytrawne to rodzaj wina, który został wyprodukowany bez dodatku cukru. Proces fermentacji odbywa się w środowisku o kontrolowanej temperaturze, co zapobiega przekształcaniu soku winogronowego przez drożdże w alkohol i dwutlenek węgla. Proces produkcji win wytrawnych jest podobny do win słodkich, ale trwa dłużej, ponieważ nie dodaje się cukru, aby przyspieszyć fermentację.

Zobacz również inne szampany: szampan biały, szampan półsłodki, szampan różowy wytrawny, szampan Armand de Brignac, szampan Bernard Remy, szampan Carbon, szampan Moet et Chandon, szampan Veuve Clicquot, szampan Krug.

Treść jest chroniona prawami autorskimi.