Szampan biały półsłodki

Ustaw kierunek malejący

Produkty 2

na stronę
Ustaw kierunek malejący

Produkty 2

na stronę

Szampan biały półsłodki to napój, którym smakuje wiele osób na całym świecie. Jest to wino musujące produkowane od wieków. Napój cieszył się wieloma różnymi sposobami, od picia po polewanie deserów i lodów. Historia szampana sięga XVI wieku, kiedy po raz pierwszy został wyprodukowany we Francji. Pierwotnie nazywano go „szampanem” ze względu na bąbelki, które można było zobaczyć w winie, gdy było nalewane do kieliszków.

Smak szampana białego półsłodkiego można opisać jako połączenie nut owocowych i kwiatowych z nutą cytrusów i jabłka. Często jest orzeźwiający, ma owocowy aromat, wyczuwalne są aromaty brzoskwini, konfitury gruszkowej, z dużą ilością bąbelków, dzięki czemu pasuje do każdej okazji - dlatego zyskał tak dużą popularność i uznanie na całym świecie. To zasługa aromatycznego szczepu winogron oraz idealnie dobranej ilości cukru, której szampan biały półsłodki zawdzięcza swój smak.

Szampan biały półsłodki sklep online

Szampan to wino musujące wytwarzane z winogron, szczepy wykorzystywane do produkcji to pinot meunier, pinot noir, chardonnay.

Proces produkcji szampana zaczyna się od fermentacji soku winogronowego, w wyniku którego powstaje gazowy dwutlenek węgla i alkohol. Wino jest następnie umieszczane w dużym pojemniku zwanym „fermentatorem”, gdzie będzie przechowywane przez około dwa tygodnie, aby umożliwić drożdżom przekształcenie cukru w alkohol i gazowy dwutlenek węgla. Po tym czasie wino zostanie przeniesione do innego pojemnika zwanego „dyspenserem”, gdzie zostanie zabutelkowane.

Proces produkcji szampana może potrwać do trzech miesięcy, ale większość producentów stosuje metodę przyspieszoną, która zajmuje tylko sześć tygodni. Ta metoda wykorzystuje zmodyfikowane genetycznie szczepy drożdży, dzięki czemu mogą wytwarzać więcej alkoholu niż normalne szczepy drożdży, a także wytwarzać mniej produktów ubocznych.

Szampan biały półsłodki cena

Biały szampan to wino, które powstaje z szczepu Chardonnay. Jest to białe, musujące wino o lekkim, owocowym smaku. Winogrona zbierane są we wczesnych godzinach porannych, a następnie tłoczone i fermentowane. Wino jest następnie leżakowane przez około sześć miesięcy w dębowych beczkach, zanim zostanie zabutelkowane.

Szampan Blanc de blancs jest wytwarzany wyłącznie z białych winogron dopuszczonych przepisami apelacyjnymi, czyli z winogron szczepu chardonnay, natomiast Blanc de noirs powstaje z ciemnych odmian ze szczepu pinot noir i pinot meunier. Jak sama nazwa wskazuje, blanc de noirs ma również jasną barwę.

Półsłodki biały szampan to rodzaj szampana, który jest wytwarzany z tego samego soku winogronowego, co zwykły szampan, ale ma nieco wyższą zawartość cukru niż szampany wytrawne czy półwytrawne.

Szampan biały półsłodki produkowany jest wyłącznie we Francji, w Szampanii. Istnieje kilka rodzajów szampana pod względem smaku.

Brut: najpopularniejszy rodzaj szampana, ma lekkie body i niską zawartość alkoholu. To klasyczny wytrawny szampan. Inną odmianą jest extra brut, czyli bardzo wytrawny, o pełnym body i bardziej intensywnym smaku.

Demi-sec: ten rodzaj szampana ma średnią kwasowość i średnią zawartość alkoholu. To szampan półsłodki, słodszy niż wytrawne, ale nieco mniej słodki, niż szampany doux, czyli słodkie.

Pomiędzy nimi wyróżnić można także szampany rodzaju sec, czyli półwytrawne, ulokowane smakowo pomiędzy szampanem wytrawnym a półsłodkim.

Zobacz również inne szampany: szampan biały, szampan półwytrawny, szampan różowy wytrawny, szampan Armand de Brignac, szampan Bernard Remy, szampan Carbon, szampan Moet et Chandon, szampan Veuve Clicquot, szampan Krug.

Treść jest chroniona prawami autorskimi.