Rum hiszpański
Rum hiszpański sklep
Marzy Ci się oryginalny rym hiszpański? Sklep internetowy FORFITER exclusive oferuje starannie wyselekcjonowane rumy od renomowanych marek, takie jak Ron Dos Maderas, w tym z linii Luxus, Seleccion czy 5+5.
Zwłaszcza ten ostatni cieszy się dużym zainteresowaniem, to aż 3-krotnie starzony rum, który początkowo dojrzewa na Karaibach, potem w zakładach Williams&Humbert, a na końcu 2 lata w beczkach po sherry. Figi, wanilia i rodzynki – właśnie to oferuje dobry rum hiszpański Ron Dos Maderas 5+5, cieszący podniebienie słodkim smakiem z kwaskowatym akcentem. Ten trunek o ciemnej barwie płynnego bursztynu otrzymał złoty medal w prestiżowym konkursie Ministry of rum tasting, więc na pewno spełni nawet najbardziej wymagające kryteria.
A może szukasz ekskluzywnego, wysokogatunkowego rumu? W tym przypadku sprawdzi się Ron Dos Maderas Luxus dojrzewający aż przez 15 lat. Przez 10 lat nabiera smaku i mocy na Karaibach w amerykańskich beczkach, a ostatnie 5 lat leżakuje w beczkach po 20-letnim sherry. Jak smakuje wersja Luxus? Składają się na nią białe owoce, migdały i przyprawy, więc oferuje słodko-pikantny charakter, który na pewno stanie się przyjemnym uzupełnieniem każdego spotkania towarzyskiego.
W asortymencie mamy też takie hiszpańskie trunki, jak niedrogi rum Ron Dos Maderas 5+3, który dojrzewa na Karaibach, a następnie w Hiszpanii, nabierając słodkiego smaku z odrobinę pikantnymi akcentami. To jeden z najtańszych rumów Ron Dos Maderas, więc nie obciąży nadmiernie żadnej kieszeni, to alkohol na każdy budżet.
Rum hiszpański sklep online
Rum to destylowany napój alkoholowy wytwarzany z produktów ubocznych trzciny cukrowej, takich jak melasa lub sok z trzciny cukrowej. Jest zwykle leżakowany w dębowych beczkach i może być również filtrowany przez węgiel drzewny, który nadaje rumowi dymny posmak. Rum jest produkowany w wielu krajach na całym świecie od co najmniej XVI wieku, z różnymi metodami produkcji i składnikami.
Proces fermentacji przekształca cukry w trzcinie w etanol, który jest następnie destylowany w celu wytworzenia rumu Hiszpańskiego. Proces destylacji oddziela alkohol i wodę od sfermentowanego zacieru cukrów, co daje klarowną ciecz o zawartości alkoholu około 40%.
Rum Hiszpański zazwyczaj dojrzewa w drewnianych beczkach. Proces destylacji nadaje rumowi charakterystyczny smak. Te aromaty obejmują dąb, karmel, wanilię, kokos i owoce. Obecnie dostępnych jest wiele rodzajów rumu, w tym rum ciemny (znany również jako rum czarny np. Bacardi Carta Negra), rum jasny (znany również jako rum biały), rum z przyprawami (np. ananas) i rum smakowy (np. malinowy jak Bacardi Razzberry).
Postarzanie alkoholu w beczce to proces, który ma na celu poprawę jakości produktu. Odbywa się to poprzez dodanie do beczki wody i drożdży. Proces starzenia można przeprowadzić na dwa sposoby: naturalny lub sztuczny.
Naturalny proces starzenia odbywa się w czasie, natomiast sztuczne starzenie odbywa się poprzez dodanie do beczki wody i drożdży. Sztuczne starzenie jest stosowane od dawna, ale dopiero niedawno stało się popularne ze względu na swoją skuteczność i opłacalność.
Gatunki rumu zależą od tego, ile zawiera alkoholu i jak długo się starzał. Im wyższa zawartość alkoholu, tym dłużej będzie się starzeć i tym droższy. Trzy główne rodzaje rumu to jasny rum, złoty rum (Bacardi Carta Oro) i ciemny rum. Złote i ciemne rumy mają zawartość alkoholu od 40% do 80%. Białe rumy mają zawartość alkoholu około 40%, podczas gdy aromatyzowane zazwyczaj mniej - około 30%. W naszej ofercie znajdziesz różne hiszpańskie trunki pod postacią rumu - zapraszamy!
Rumy bursztynowe czy też inaczej zwane złote zwykle dojrzewają w dębowych beczkach przez co najmniej dwa lata, zanim zostaną zabutelkowane, ale niektóre dojrzewają nawet do 10 lat lub dłużej. To bardzo popularne gatunki rumu. Często leżakują kilka lat, około 5. W smaku jest to rum cięższy od rumu białego, ale lżejszy od ciemnego, głównie do spożywania w drinkach.
Zobacz również inne rumy: rum vsop, rum xo, rum austriacki, rum z barbadosu, rum brazylijski, rum z dominikany, rum kubański, rum karaibski, rum z jamajki