Rum austriacki
Rum austriacki sklep online
Istnieje wiele rodzajów rumu, które różnią się kolorem, smakiem i zawartością alkoholu. Najpopularniejszymi gatunkami są rumy jasne, złote, białe, ciemne i przyprawione. Kolor rumu zależy zaś od tego, czy i jak długo dojrzewał w beczkach. Ciemny rum austriacki jest obecnie najczęściej spotykanym rodzajem rumu na rynku. Ma ciemnobrązowy kolor z karmelowymi nutami i zawartością alkoholu 40-45%, choć można znaleźć również trunki mocniejsze. Generalnie rum austriacki może mieć nawet do 80% zawartości alkoholu. Lekkie rumy mają jasny kolor lub są przejrzyste, z wyczuwalnymi owocowymi smakami, takimi jak nuty ananasa i cytrusów. Mają zawartość alkoholu między 35-40%.
Rum austriacki 80
Rum z Austrii to destylowany napój alkoholowy wytwarzany z produktów ubocznych trzciny cukrowej, takich jak melasa lub sok z trzciny cukrowej, lub bezpośrednio z soku z trzciny cukrowej poprzez fermentację i destylację. Rum austriacki zazwyczaj dojrzewa w drewnianych beczkach. Proces destylacji nadaje rumowi charakterystyczny smak. Te aromaty obejmują dąb, karmel, wanilię, kokos i owoce. Kolor rumu waha się od przejrzystego do złotobrązowego. Ciemne rumy mają więcej kongenerów, a lżejsze rumy mniej kongenerów.
Rum austriacki leżakuje w beczkach przez pewien czas, zanim zostanie zabutelkowany. Czas dojrzewania rumu w beczce zależy od rodzaju rumu.
Na przykład białe rumy zwykle dojrzewają przez sześć miesięcy do 3 lat, ale mogą też nie leżakować w ogóle, podczas gdy ciemne rumy zwykle dojrzewają przez kilka lat. Nie ma minimalnego czasu starzenia rumu. Najczęściej przyjmuje się, że biały powinien mieć minimum 1 rok, ale różnie z tym bywa. Co ważne, często rumy sprzedawane są niestarzone w ogóle, w czym prym wiodą Jamajka, czy Haiti.
Okres starzenia, który ma miejsce podczas tego procesu leżakowania, określa, jak gładki i bogaty będzie dany rodzaj rumu, gdy będzie gotowy do spożycia. Rum smakuje jak mieszanka karmelu, wanilii i kokosa. Ma słodki smak z nutami owoców i przypraw. Najlepiej smakuje w drinkach.
Rum austriacki to rodzaj spirytusu destylowanego ze sfermentowanej melasy. Jest produkowany w Austrii i popularny także w innych krajach Europy Środkowej. Historia austriackiego rumu sięga XVI wieku, kiedy po raz pierwszy został wyprodukowany przez Austriaków jako substytut wina. Produkcja rumu austriackiego została przerwana w czasie wojen napoleońskich, ale wznowiono ją w 1814 roku.
Austriacki rum STROH to bardzo charakterystyczny dla Austrii produkt. Powstaje on wyłącznie z melasy z trzciny cukrowej. W oparciu o rozporządzenie UE - Inländer Rum jest „austriackim spirytusem regionalnym, chronionym geograficznie”, co czyni go wyjątkowym na międzynarodowej arenie rumów. Rum ten występuje w wersji 80, co oznacza, że ma zawartość alkoholu 80%. To doskonały rum do przyrządzania płonących dań tradycyjnej kuchni austriackiej, wypieku ciast. Jest aromatycznym trunkiem, sprawdza się w zimnych koktajlach i innych gorących napojach na bazie rumu i czarnej herbaty, idealnych na chłodne dni. Austriacki rum Stroh, sprawdź teraz!
Dobry rum austriacki
Szukasz rumu o tradycyjnej zawartości alkoholu? W naszej ofercie znajdziesz najlepszy rum austriacki od renomowanego producenta STROH. Jegertee Krug to jeden z najpopularniejszych trunków, który powstaje zgodnie z tajemniczą recepturą z 1864 roku. Oferowany prze nas dobry rum STROH Jegertee Krug pije się jednak w dość odmienny sposób – 1 część rumu miesza się z 3 częściami gorącej wody. To doskonałe połączenie zwłaszcza na mroźne zimowe wieczory – przekonaj się osobiście!
A co powiesz na mocny rum austriacki? Sklep internetowy FORFITER exclusive oferuje też wspomniany STROH 80, którego potężna zawartość alkoholu ucieszy najbardziej zagorzałych zwolenników potężnych alkoholi. Charakterny, ostry i wyrazisty STROH 80 idealnie nadaje się do drinków, ciast i czarnej herbaty, najlepiej smakuje rozcieńczony, stanie się niezawodnym towarzyszem podczas jesiennych i zimowych weekendów. Już teraz poznaj asortyment austriackich rumów – zapraszamy!
Zobacz również inne rumy: rum vsop, rum xo, rum z barbadosu, rum brazylijski, rum z dominikany, rum kubański, rum karaibski, rum z jamajki, rum hiszpański