Piwo Pszeniczne

Ustaw kierunek malejący

Produkty 6

na stronę
Ustaw kierunek malejący

Produkty 6

na stronę

Piwo pszeniczne – pierwsze piwo na świecie

Jak już zostało wspomniane, pierwsze piwo pszeniczne powstało 6000 lat temu wraz z powstawaniem metody piwowarstwa w ogóle. Potwierdzeniem są pochodzące z tego okresu tabliczki sumeryjskie, które przedstawiają postaci przygotowujące piwo z orkiszu, czyli odmiany pszenicy. Inne antyczne źródła potwierdzają, że wytwarzaniem piwa pszenicznego zajmowali się również Babilończycy i Egipcjanie, którzy mieszali pszenicę z mielonym jęczmieniem. Taką samą metodę warzenia piwa wykorzystywano w czasach średniowiecznych w klasztorach i browarach dworskich. Piwa pszeniczne znane były od najdawniejszych czasów także w Polsce! Bardzo dużo informacji o produkcji piwa pszenicznego w Polsce zachowało się w tekstach Jana Długosza – kronikarza i historyka. Autor w swoich „Kronikach” podaje wiele szczegółów dotyczących m.in. składników piwa i metody produkcji. W tym samym czasie produkcja piwa pszenicznego była powszechna także w innych krajach Europy, a przede wszystkim w Niemczech, Austrii i Belgii. W XVI wieku produkcja piwa pszenicznego w Niemczech niemal całkowicie zanikła za sprawą zmian prawnych. W tym samym czasie w Polsce piwo pszeniczne zdecydowanie dominowało na polskich stołach i trwało to aż do XVIII wieku. W XIX wieku zaczęto rozpowszechniać metodę dolnej fermentacji oraz spożywanie piw jęczmiennych, co przyczyniło się do spadku popularności pszenicznych złotych trunków nie tylko w Polsce, lecz także w całej Europie. Dzięki marce niemieckiego browarnika Wernera Brombacha piwa pszeniczne ponownie wróciły na podium w latach 70. XX wieku, kiedy to właściciel największego browaru piw pszenicznych na świecie rozpoczął głośną kampanię reklamową. Po tej kampanii popularność piwa pszenicznego sukcesywnie wzrastała, a obecnie ma ono ugruntowaną pozycję na rynku wśród Pilsów, Lagerów i ALE.

Piwa pszeniczne – jak powstają piwa pszeniczne?

Piwo pszeniczne wyróżnia się tym, że wśród składników prócz słodu jęczmiennego, drożdży, chmielu i wody do produkcji wykorzystuje się również pszenicę lub słód pszeniczny. Pszeniczne piwo należy do grupy piw górnej fermentacji, co oznacza, że podczas produkcji dodane do brzeczki drożdże nie opadają na dno, lecz pozostają na powierzchni. Dobre piwo pszeniczne zawiera minimum 50% pszenicy, ale jej ilość zależy tak naprawdę od producenta i może być o wiele wyższa, sięgająca nawet 70%. Jak łatwo się domyślić, to pszenica odpowiada za unikatowy charakter piwa i wyjątkowy smak, chociaż niemniejszą rolę odgrywają tutaj także odpowiednie rodzaje drożdży, które wpływają na wachlarz aromatyczny piwa.

Piwo pszeniczne – jak smakuje, jaki ma zapach piwo pszeniczne?

Piwo pszeniczne przede wszystkim charakteryzuje się mętną, jasno-słomkową barwą i kremową konsystencją, co zawdzięcza właśnie dodatkowi pszenicy. W zależności od rodzaju barwa może się nieco różnić, jednak zawsze pozostaje mętna. Zapach piwa pszenicznego zdominowany jest aromatami przypraw: goździków i gałki muszkatołowej, a także piernika, świeżo wypieczonego chleba, dojrzałych bananów, cytrusów, a niekiedy nawet zielonych oliwek. Cechą dominującą w smaku piwa pszenicznego jest kremowość i całkowity brak chmielowej goryczki. Czasem piwo pszeniczne może być delikatnie kwaskowe, ale nigdy nie powinno być gorzkie. Dzięki temu piwo jasne pszeniczne jest doskonałym napojem zarówno na gorące, wakacyjne wieczory, jak i chłodne, jesienne momenty z przyjaciółmi przy planszówkach. Piwo ciemne pszeniczne może być delikatnie słodkie z nutami karmelu, toffee i brioszek za sprawą dodatku prażonego słodu. Ciemne pszeniczne piwo jest więc idealnym towarzyszem długich, zimowych wieczorów spędzonych przy rozpalonym kominku. Poza nimi istnieje także wiele różnych odmian kraftowego piwa pszenicznego, które w zależności od fantazji producenta, mogą skupiać się na podkreśleniu jednego z wielu aromatów pszenicznych trunków.

Piwo pszeniczne – jakie są rodzaje piwa pszenicznego?

Można śmiało stwierdzić, że piwa pszeniczne to jedna z najszerszych grup browarów dostępnych na rynku. Do najpopularniejszych należą piwa pszeniczne niemieckie i piwa pszeniczne belgijskie. Każdy z krajów produkcji ma własne zasady dotyczące produkcji piwa, tak więc niemieckie piwo pszeniczne może się diametralnie różnić od belgijskiego. Nie można zapomnieć również o naszych rodzimych trunkach – polskie piwo pszeniczne (piwo grodziskie) ma swoich wiernych fanów nie tylko w Polsce, lecz także zagranicą. Oprócz tego piwo pszeniczne produkowane jest również w Czechach, Ukrainie i Litwie. Najpopularniejsze piwa niemieckie pszeniczne to Berliner Weisse, Hefe-Weizen, Gose, Dunkel Weizen i Weizenbock. Wśród belgijskich piw pszenicznych dominuje Witbier. Do popularnych można zaliczyć także amerykańskie piwo pszeniczne, czyli American Wheat.

Piwo pszeniczne – jak pić takie piwo?

Piwo pszeniczne wymaga odpowiedniej degustacji, jeśli chcemy w pełni poznać jego smak i aromat. Przede wszystkim piwo powinno być schłodzone i podawane w wysokiej szklance. Do piwa pszenicznego przeznaczone są charakterystyczne szklanki zwężające się ku dołowi. Zanim przelejesz piwo do szklanki powinieneś obrócić butelkę do góry dnem i delikatnie przekręcać w palcach, by unieść pszeniczny osad, który opadł na dno. To właśnie w nim zgromadzona jest największa ilość aromatów. Dopiero wtedy można przelać piwo do szklanki i oddać się przyjemności degustacji. W Belgii do piwa pszenicznego dodaje się cytrynę lub skórki z pomarańczy. Znane jest również dodawanie syropu malinowego lub cytrynowego, co z pewnością puryści uznaliby za skandal. Naszym zdaniem warto eksperymentować, by znaleźć najlepsze piwo pszeniczne dla siebie.

Rozpocznij przygodę z piwem pszenicznym!

Marki piw pszenicznych posiadają w swoich ofertach naprawdę szeroki wachlarz rodzajów piwa, które mogą zaskoczyć nawet najbardziej doświadczonego miłośnika chmielu. Dlatego nie warto zatrzymywać się na jednym rodzaju i jednej marce. Piwa pszeniczne to cały osobny świat, w którym można znaleźć trunki o owocowym lub chlebowym stylu, a jedyny sposób, by przekonać się, które z nich smakuje Ci najbardziej to po prostu… Degustacja. Najlepiej w odpowiednim gronie bliskich przyjaciół, podczas spokojnego wieczoru z planszówkami, na parapetówce czy imprezie urodzinowej. Piwo pszeniczne nigdy Cię nie zawiedzie! 

Zobacz również inne piwa: piwo bezglutenowe, piwo ipa, piwo lager, piwo pils, piwo smakowe, piwo polskie.

Treść jest chroniona prawami autorskimi.