Piwo Pszeniczne
Pszeniczne piwo
Już w 1516 roku praktycznie wykluczono istnienie piwa pszenicznego na terenie Świętego Cesarstwa Rzymskiego, co w praktyce oznaczało ograniczony dostęp do tego trunku na terenie większości europejskich krajów. Jednak niektórzy władcy nie wyobrażali sobie życia bez swojego ulubionego pszenicznego piwa. Mając władzę, mieli również możliwość ustanawiania własnych wyjątków od prawa. Zatem pierwszym piwem, które zostało wyjęte spod Prawa Czystości, był Hefeweizen, czyli jasne pszeniczne w stylu bawarskim, które mogło być warzone w browarach książęcych.
Piwo pszeniczne niepasteryzowane
Doskonale wiemy o tym, że istnieją piwa niepasteryzowane i pasteryzowane. Różnice pomiędzy tymi dwoma rodzajami piwa są znaczące. Przede wszystkim termin przydatności do spożycia piw niepasteryzowanych jest zdecydowanie krótszy. Z kolei piwo pasteryzowane kilkukrotnie otrzymuje dodatkowy posmak korzenny i swoistą głębię aromatu. Jednak dlaczego świeży napój może stać równie długo co pasteryzowany? Wszystko to spowodowane jest mikro filtracją, czyli procesem zbliżonym do pasteryzacji. Piwo pasteryzowane jest równie jasne i klarowne, a to za sprawą usunięcia przez przepuszczenie przez filtry, odżywczej zawiesiny, która odpowiada za psucie się trunku. Dzięki temu procesowi również piwa niepasteryzowane mogą stać tygodniami na półkach sklepowych, jednak będą miały krótszy okres przydatności do spożycia, niż piwa poddane pasteryzacji.
Piwo jasne pszeniczne
Co do piwa wnosi pszenica i słód pszeniczny? Przede wszystkim większą ilość białka w porównaniu ze słodem jęczmiennym. Białko to powoduje większe zmętnienie piwa, ale też poprawia pienistość, dodaje piwu pełni i pewnej gładkości. Poza tym pszenica nadaje piwu specyficzny pszeniczny, chlebowy, zbożowy aromat.
Piwa o żółtej lub złotej barwie mają stopień 4-8 EBC. Do tej klasy zalicza się lagery, pilznery, a także piwa pszeniczne jasne (american wheat, hefeweizen) oraz jasne monachijskie.
Piwo pszeniczne ciemne
Szerokie spektrum barw piwa zależy od wielu czynników. Głównym sprawcą jest słód. Przy użyciu słodów jasnych powstają piwa jasne, ciemnych (karmelowych, barwiących, palonych, czekoladowych) – ciemniejsze. Z mieszanki słodów powstają piwa bursztynowe. Wpływ mają również użyte drożdże piwowarskie oraz dodatki, np. soki, owoce, przyprawy, zioła.
Grupa piw w skali 20-35 EBC to ciemne lagery czy alty. Jasnobrązowe są również piwa pale ale. Nieco ciemniejsze są koźlaki i dunkelweizen (pszeniczne ciemne). Najciemniejszą grupę w skali powyżej 60 EBC reprezentują stouty, portery oraz porter bałtycki.
Piwo pszeniczne kraftowe
Co to jest piwo kraftowe? Jedną z cech charakterystycznych dla tego trunku jest jego unikalna, autorska receptura oraz skład. Alkohole tego typu wytwarza się wyłącznie z wysokiej jakości składników takich jak słody jęczmienne czy pszeniczne oraz chmiel, który nadaje trunkowi charakterystycznej goryczki. Piwa kraftowe są pozbawione wszelkiego rodzaju sztucznych dodatków. Zawierać mogą natomiast różnego rodzaju nietypowe składniki, których zadaniem jest podkreślenie unikalności danego piwa.
Najlepsze piwa pszeniczne
Dobre piwo pszeniczne zawiera około 50% słodu pszenicznego, choć udział tego składnika może być o wiele większy (czasami jest to nawet ponad 70%). To właśnie ten składnik nadaje charakterystyczny chlebowo-zbożowy aromat. W przypadku tego trunku istotne jest także zastosowanie odpowiednich drożdży, dzięki którym piwo pszeniczne zyskuje specyficzny zapach. Mocno wyczuwalne mogą być zwłaszcza nuty goździków, piernika, banana oraz owoców cytrusowych oraz delikatnie chmielone akcenty.
Dobre piwo pszeniczne
Niemieckie piwo pszeniczne produkowane jest z użyciem słodu jęczmiennego i pszenicznego, którego zawartość musi wynosić minimum 50%. Jest to, a przynajmniej tak przyjęto, najlepsze piwo. Natomiast wśród piw pszenicznych wywodzących się z Belgii za najlepsze uznaje się Witbier. Do jego produkcji wykorzystuje się niesłodowaną pszenicę, dzięki czemu trunek wyróżnia się wyraźnym aromatem zboża. Jego smak charakteryzuje delikatna kwaskowatość, a także nuty owoców cytrusowych lub przypraw.
Istnieją też inne gatunki złocistego trunku, którego ważnym składnikiem jest pszenica. Można wśród nich wymienić napoje amerykańskie (np. American Wheat) czy polskie (piwo grodziskie).
Piwo pszeniczne cena
Najbardziej znane piwa pszeniczne pochodzą z Niemiec (piwa typu weizen) i Belgii (piwa typu witbier). Kraje te przodują w produkcji złocistego trunku, a wieloletnia tradycja jego wytwarzania gwarantuje wysoką jakość napoju. Ich cena różni się w zależności od jakości piwa, jego sposobu tworzenia, jak i marki.
Piwo pszeniczne sklep
Dobre piwo pszeniczne wymaga odpowiedniego podania. W zależności od konkretnego napoju serwowany jest on na różne sposoby. Może być z dodatkiem syropu (cytrynowego lub malinowego w przypadku piwa Berliner Weisse) czy kawałków cytryny (piwa Hefe-Weizen i Witbier). Istotne jest również naczynie, do którego nalewa się trunek. Klasyczna szklanka do piwa pszenicznego ma zazwyczaj pojemność 500 ml i przypomina wysoki wazon – zwężany na dole i rozszerzany ku górze. Wiele jednak zależy od konkretnego stylu piwa – niektóre pszeniczne trunki bywają podawane w mniejszych naczyniach o innych kształtach.
W naszym sklepie internetowym FORFITER exclusive znajdziesz szeroką gamę produktów, jakimi są piwa pszeniczne. Możesz wybrać piwo pszeniczne w odpowiedniej dla siebie cenie, jak i odpowiedniej marki oraz o ulubionym smaku. U nas na pewno znajdziesz piwo odpowiednie dla siebie - piwa jęczmienne, zbożowe, filtrowane i niefiltrowane piwo pszeniczne... wybór jest ogromny!
Piwo pszeniczne sklep internetowy
Jakie dobre piwo pszeniczne znajdziesz w naszym asortymencie? Dużą popularnością cieszy się na przykład Pinta Bawarka, czyli klasyczne bawarskie piwo z pszenicy, które wyróżnia się gęstym osadem na dnie butelki dodającym charakteru temu złocistemu trunkowi. Kwaskowy, rześki, charakterny browar trafi w gusta zwłaszcza miłośników wysokoprocentowych piw, ponieważ ma prawie 6% zawartości alkoholu! To jasne piwo pszeniczne z wysokie półki, którego nie znajdziesz w każdym sklepie stacjonarnym.
A może posmakujesz piwa pszenicznego z Żuka? Tę markę tworzy tylko kilka osób, to lokalna i niewielka browarnia, którą wyróżnia stosowanie prostych o naturalnych składników. Piwo pszeniczne z Żuka ma ciekawą barwę pomarańczy i mętną konsystencję, jest złożone, gęste i pełne smaku. Co ciekawe, można w nim wyczuć bananowe akcenty i dalekie nuty ziół – na pewno zaskoczy Cię nieoczywisty smak, jaki oferuje to piwo pszeniczne. Bo piwo pszeniczne to nie zawsze piwo lekkie, często ma właśnie cięższy charakter, zwłaszcza gdy jest wzbogacone owocami i przyprawami.
Piwo pszeniczne sklep online
Jasne piwo pszeniczne a może ciemne? To od Ciebie zależy, które z nich przyozdobi gablotę z alkoholami, a następnie stanie się wybornym towarzyszem w sobotni wieczór. Wśród chętnie wybieranych produktów w naszej ofercie znajduje się też Jan Olbracht śmietanka, w którym przeważają goździki z bananowym tłem. Połączenie słodu pszenicznego i słodów pilzneńskiego dodaje browarowi charakteru. Jan Olbracht śmietanka pochodzi z samego serca Torunia, to zatem lokalne piwo, które zamyka w sobie proste i czyste składniki.
W sklepie internetowym FORFITER exclusive znajduje się też piwo pszeniczne o tropikalnym smaku na przykład Birbant Mango. Tropikalne, gładkie, owocowe wywodzi się z bawarskiej tradycji, czyli z jednego z najbardziej cenionych regionów piwowarskich.
Zobacz również inne piwa: piwo bezalkoholowe, piwo bezglutenowe, piwo bezglutenowe bezalkoholowe, piwo apa, piwo ipa, piwo aipa, piwo ale, piwo pale ale, piwo lager, piwo pils, piwo porter, piwo pszeniczne, piwo smakowe, piwo stout, piwo witbier, piwo polskie, piwo niemieckie.