Piwo bezglutenowe
Piwo bezglutenowe sklep
Piwo bezglutenowe to rosnący trend w branży piwowarskiej. To propozycja nie tylko dla osób z celiakią, ale także dla osób chcących wykluczyć ze swojej diety gluten, z różnych względów. Rynek piwa bezglutenowego od kilku lat stale rośnie. W 2018 r. oszacowano, że ma wartość 1 miliarda dolarów, a do 2022 r. ma wzrosnąć do 2 miliardów.
Celiakia jest przewlekłą chorobą autoimmunologiczną, która atakuje jelito cienkie. Jest wyzwalana przez gluten, który znajduje się w pszenicy, życie i jęczmieniu. Celiakia może powodować poważne problemy zdrowotne, takie jak niedożywienie, osteoporoza, bezpłodność i nowotwory. Może również prowadzić do anemii i innych objawów niedoboru żelaza. Celiakia jest powszechnym schorzeniem, które dotyka około 1% populacji na całym świecie.
Gluten to mieszanina białek - prolamin i glutenin - które znajdują się w ziarnach zbóż i siłą rzeczy także w słodzie (słód jęczmienny) używanym do produkcji piwa. Produkt można jednak pozbawić glutenu całkiem albo tak zmniejszyć jego zawartość, aby nie był już szkodliwy dla osób z celiakią. O tym, czy piwo jest bezglutenowe, mówią oznaczenia na etykiecie. Najważniejsze jest oznaczenie ppm. Piwo, które jest bezpieczne, powinno mieć zawartość glutenu poniżej 20 ppm.
Piwo bezglutenowe sklep online
Produkcja piwa to proces, który obejmuje fermentację słodu, chmielu i drożdży. Proces produkcji piwa bezglutenowego rozpoczyna się od słodowania. Słód jęczmienny moczy się w wodzie, a następnie suszy w celu uzyskania częściowo wykiełkowanego ziarna. Ziarno jest następnie mielone na mąkę i mieszane z gorącą wodą w celu uzyskania zacieru. Zacier jest podgrzewany w celu wydobycia cukrów z ziarna. Brzeczka (płyn wytwarzany przez zacieru) jest gotowana przez około godzinę, zanim ostygnie i zamieni się w piwo bezglutenowe. W tym momencie dodaje się drożdże i rozpoczyna się fermentacja.
Produkcja piwa bez glutenu może odbywać się na wiele różnych sposobów, ale większość browarów stosuje jedną z dwóch metod: fermentację okresową lub ciągłą. W fermentacji wsadowej brzeczka jest fermentowana partiami w czasie, podczas gdy ciągła fermentacja wykorzystuje jedno duże naczynie.
Piwo bezglutenowe produkuje się nierzadko z surowców, które nie zawierają glutenu, czyli na przykład z kukurydzy. Innym sposobem jest wykorzystanie słodu jęczmiennego, a potem poddanie go procesom w celu wyeliminowania glutenu - np. proces hydrolizy białek.
Piwo bezglutenowe cena
Piwo bezglutenowe to trend, który w ostatnich latach zyskuje na popularności. Jest to rodzaj piwa, który nie zawiera glutenu, czyli białka występującego w pszenicy, jęczmieniu i żyto.
Powodem tego jest fakt, że ludzie stają się coraz bardziej świadomi korzyści zdrowotnych płynących z produktów bezglutenowych. Coraz więcej mówi się też o nietolerancjach pokarmowych, takich jak celiakia. Popularność piwa bezglutenowego można przypisać rosnącej liczbie osób, które stosują dietę bezglutenową ze względów zdrowotnych lub w ramach swojego stylu życia.
Jak takie piwo wyprodukować? Nie jest to proces łatwy, jeśli wykorzystuje się do produkcji tradycyjne składniki i słody, w tym słód jęczmienny. Aby takie piwo było bezpieczne, konieczne jest zastosowanie odpowiednich procedur, by zredukować zawartość glutenu. Każdy etap produkcji piwa oraz sam produkt poddawany jest badaniu w laboratorium, które dokonuje pomiaru zawartości glutenu w piwie.
Jakie procesy pozwalają zmniejszyć zawartość glutenu w piwie? W trakcie zacierania słodu część białek ulega już rozkładowi, ale do brzeczki nadal przedostają się niektóre z nich.
Po procesie fermentacji piwo poddaje się więc obróbce, w trakcie której do piwa dodaje się enzymy hydrolizujące. Rozbijają one łańcuchy białkowe w piwie na krótsze. To oraz wydłużenie procesu sedymentacji sprawia, że zawartość glutenu w piwie znacząco się zmniejsza. Bezglutenowe piwa są bezpieczne dla osób cierpiących na celiakię.
W naszym sklepie kupisz piwo bezglutenowe online. W ofercie polskie piwo bezglutenowe, ale również wiele innych rodzajów. Wiele z nich smakuje jak jasny lager.
Zobacz również inne piwa: piwo bezalkoholowe, piwo ipa, piwo lager, piwo pils, piwo pszeniczne, piwo smakowe, piwo polskie, piwo niemieckie.