Koniak Martell
Koniak Martell – rodzinny biznes o globalnej rozpoznawalności
W 1715 roku kupiec z Jersey, Jean Martell, postanowił osiedlić się na stałe we Francji i zająć zawodowo produkcją koniaku, tym samym spełniając swoje marzenie i pasję. Po śmierci pierwszej żony Jean poślubił Rachel Lalemand pochodzącą ze znakomitego rodu koniakowego. Po śmierci Jeana właśnie ona przejęła zarządzanie produkcją koniaków Martell. Rachel okazała się bardzo efektywnym zarządcą, ponieważ w niedługim czasie po przejęciu firmy koniaki Martell zaczynają podbijać Stany Zjednoczone. Pierwsze butelki koniaku Martell docierają do Nowego Lądu w 1783 roku. Był to tylko początek wielkiej sieci eksportowej, która rozrosła się na niemal cały świat. Koniaki marki Martell eksportowane były do Anglii nawet podczas blokady kontynentalnej, a w połowie XIX wieku trafiły aż do Chin! Do dziś Martell pozostaje jedną z najbardziej rozpoznawanych i najczęściej kupowanych marek koniaków na świecie. W 1988 roku prawa do marki Martell zostały wykupione za 850 milionów przez koncern Seagram, a obecnie jej właścicielem jest Pernod Ricard. W 2018 roku zakupiono aż 2,6 miliona butelek koniaków Martell, co plasuje markę na zaszczytnym drugim miejscu tuż za koniakami Hennessy. Prestiż marki potwierdza również udział koniaku Martell w filmie „Czas Apokalipsy” – Forda Coppoli. Trzeba przyznać, że należy mu się status legendarnego!
Koniak Martell – jak powstaje?
Koniak Martell, inaczej również Cognac Martell to oryginalny trunek tworzony w regionie Cognac we Francji. Jedynie alkohol produkowany w tym regionie może oficjalnie zostać nazwany koniakiem. Do produkcji koniaków Martell wykorzystywane są winogrona odmiany Ugni Blanc z czterech winnic o najlepszym mikroklimacie dla rozwoju winnej latorośli w regionie Cognac. Moszcz winny destylowany jest w tradycyjnych alembikach podwójnie, dzięki czemu powstały destylat jest gładki i subtelny. Destylaty umieszczane są w nowych dębowych beczkach, w których spędzają nawet 20, 30 czy nawet 80 lat. Najmłodszy destylat leżakuje 2 lata. Na koniec destylaty z beczek są ze sobą kupażowane przez mistrzów gorzelników inaczej nazywanych blend masterami.
Sprawdź również inne koniaki: Koniak XO, Koniak VS, Koniak VSOP
Jakie aromaty kryje Cognac Martell?
Martell oferuje pełną kolekcję koniaków, od najbardziej podstawowego do kolekcjonerskiego. Każdy z nich wyróżnia się elegancją, a aromaty i smaki ewoluują wraz z długością leżakowania w beczkach.
Koniak Martell VS debiutował na rynku w 2017 roku. Jest to podstawowy koniak w portfolio marki, który powstaje z pojedynczej destylarni i leżakuje w beczkach z francuskiego dębu przez co najmniej 2 lata. Charakteryzuje się gładkim i wyraźnie owocowym aromatem z nutami kwiatów polnych, suszonych ziół, wanilii i dębu. Ten koniak można degustować solo lub np. w klasycznym drinku z dodatkiem wysokiej jakości piwa Ginger ALE.
Koniak Martell VSOP to kupaż co najmniej 30 destylatów wyprodukowanych z winogron pochodzących z winnic z obszarów Fins Bois i Petite Champagne. Destylaty przed kupażowaniem leżakują w beczkach od 4 do 10 lat. Martell VSOP jest niezwykle ceniony przez koneserów ze względu na intensywnie aromaty: rodzynek, skórki pomarańczowej, orzechów włoskich, cynamonu i mirabelek.
Koniak Martell Blue Swift jest pierwszym na świecie koniakiem VSOP finiszowanym w beczkach po Bourbonie. Beczki sprowadzane są specjalnie z Kentucky (USA), ale szczegółowe informacje o stopniu wypalenia itp. utrzymane są w tajemnicy. Martell Blue Swift jest doskonałym połączeniem koniaku i bourbonu. Wyróżnia się aromatami brzoskwini, crème brulee, cynamonu, orzechów w miodzie i śliwek węgierek.
Koniak Martell XO to kupaż destylatów leżakujących w dębowych beczkach od 10 do 35 lat. Destylaty tworzone są z winogron z obszarów Grande Champagne i Les Borderies. Martell XO wyróżnia się bardzo unikatową paletą aromatyczną: słodki cynamon, orzechy włoskie, czerwony pieprz, suszone figi, jabłka pieczone w miodzie i wyraźny dąb. Ten koniak wymaga klasycznej degustacji bez żadnych dodatków – saute w pękatym kieliszku.
Koniak Martell Cordon Bleu to wyjątkowa pozycja, na którą składa się aż sto różnych destylatów. Koniak leżakuje w tradycyjnych beczkach z dębu francuskiego. Ujawnia aromaty owoców, takich jak jabłka i śliwki, a także nuty miodu, kwiatu pomarańczy i migdałów. Zachwyci zarówno laików, jak i koneserów koniaków.
FORFITER exclusive to Twój sklep z koniakiem Martell
Jako pasjonaci wybornych trunków cieszymy się, że posiadamy w swojej ofercie koniaki marki Martell i możemy się nimi dzielić z innymi pasjonatami. Jeden z najbardziej prestiżowych trunków świata, jakim jest koniak Martell to doskonały pomysł na prezent dla bliskiej osoby lub… siebie samego. Gustowna prezencja, długa historia i tradycja, a do tego najlepsza jakość tworzą idealne połączenie, które warto podarować z okazji ślubu, z gratulacjami awansu czy w podziękowaniu. Sklep z koniakiem Martell FORFITER exclusive pomoże Ci wybrać najodpowiedniejszą pozycję z portfolio marki dla każdego smakosza.