Koniak Camus
Koniak Camus – pięć generacji doświadczenia, pasji i miłości do koniaku
Historia rozpoczęła się dokładnie w 1863 roku, kiedy Jean Baptiste Camus postanowił założyć grupę-kolektyw „La Grande Marque”, która skupiała producentów francuskich alkoholi klasy premium. Już wtedy rodzina Camus mogła pochwalić się długą tradycją pracy z winoroślami. Rodzina posiadała 180 hektarów winnic w najmniejszym prestiżowym Cru AOC Borderies. Pierwotnie z uprawianych tam winogron produkowano wino, lecz nadszedł czas, kiedy Jean Baptiste postanowił samodzielnie wyprodukować koniak. Początkowo założyciel Le Grande Marque sprzedawał swój trunek innym, znanym już domom koniaku. Dobre opinie i rosnąca popularność trunku zachęciły go do stworzenia własnej marki, pod którą do dziś znane są rodzinne produkty – Camus Le Grande Marque. Po śmierci Jeana Baptiste’a w 1894 roku pieczę nad firmą przejęli jego dwaj synowie: Edmond i Gaston Camus. Edmond zajmował się produkcją koniaku, a Gaston odpowiadał za jego sprzedaż w kraju i poza jego granicami. Biznesowe podróże Gastona przynosiły wspaniałe efekty, udało mu się nawet uzyskać zamówienie od ostatniego cara Rosji, Mikołaja II. Następnym pokoleniem rodziny Camus, które dołączyło do firmy był niezwykle utalentowany biznesowo Michel. Michel widział ogromny potencjał w eksporcie koniaków zagranicę, a zwłaszcza na powoli rosnącym rynku wolnocłowym. W latach 60. Michel podpisał umowę z amerykańską grupą Duty Free i zaczął dostarczać różnorodne produkty Camus, w tym luksusowe karafki wykonane z porcelany Limoges i kryształu Baccarat. W 1977 roku do firmy dołączył syn Michela, Jean-Paul Camus, i rozpoczął pracę jako Master Blender. W ślad za ojcem kontynuował on również działalność wolnocłową, głównie w Azji i krajach Pacyfiku: Japonii i Korei. W ten sposób raz na zawsze ugruntował pozycję marki Camus jako jednego z pięciu wiodących na świecie domów koniaków w tamtym czasie. Obecnie na czele marki stoi już piąte pokolenie w osobie Cyrila Camusa. Cyril dumnie kontynuuje rodzinną tradycję i czuwa nad niekwestionowaną jakością koniaków, i jednocześnie stara się płynnie wplatać swoją pasję do innowacji. Obecny właściciel całkowicie zmodernizował wnętrza domu koniaku i udowodnił, że połączenie tradycji z nowoczesnym designem jest nie tylko możliwe, lecz wręcz potrzebne w dzisiejszych trendach.
Cognac Camus – co sprawia, że koniak jest koniakiem?
Aż do lat 30. XX wieku producenci każdej brandy w każdym zakątku świata mogli nazywać swoje trunki „koniakami”. Stąd też nawet dziś można usłyszeć na przykład o koniakach z Armenii, które tak naprawdę są ormiańskimi brandy. Zasada jest prosta: każdy koniak jest brandy, natomiast nie każde brandy jest koniakiem. Koniak, w języku francuskim Cognac to brandy wyprodukowana za pomocą tradycyjnych technik, z wykorzystaniem francuskich odmian winorośli i wyłącznie w regionie Cognac we Francji. Nazwa ta chroniona jest prawnie i dziś uznawana jest za synonim prestiżu, szyku i elegancji. Marka Camus spełnia wszystkie wymogi, by wypuszczane pod jej nazwą brandy należały do kategorii koniaków. Cognac Camus uznany jest wręcz za wzór dla francuskich producentów koniaków.
Koniaki Camus – co je wyróżnia?
Przede wszystkim warto pamiętać o tym, że rodzina Camus może pochwalić się bardzo długą tradycją uprawy winorośli i produkcji alkoholu, dzięki czemu czerpie z setek lat wiedzy i doświadczenia. To, co wyróżnia koniaki Camus wśród konkurencji to jakoś wina, z którego powstają. Wina wykorzystywane do ich produkcji są dokładnie oczyszczane i pozbawiane osadu, a dzięki temu koniak jest krystalicznie przejrzysty, a jego smak głęboki. Dodatkowo koniaki Camus poddawane są procesowi starzenia w beczkach wypalanych od środka, co wpływa nie tylko na ich intensywnie złoto-bursztynową barwę, lecz także intensywność smaku i aromatu, który pogłębia się z roku na rok.
Camus posiada w swoim portfolio kilka ciekawych kolekcji koniaków w różnym wieku. Są wśród nich koniaki eaux-de-vie, jak i finezyjne mieszanki. Warto zapoznać się bliżej z serią „Intensely Aromatic”, która skupia się na wydobyciu z alkoholu wszystkich nut aromatycznych. Koniak Camus VS to krótko leżakowany koniak, który zdominowany jest aromatami owoców: ananasa, gruszek, mango i brzoskwiń. W tle rozwijają się nuty mineralne, przyprawy i słodkie migdały. Koniak Camus VSOP leżakował w beczkach przez cztery lata. W nosie wyczuwalne są kwiaty, takie jak róże, peonie i fiołki oraz gruszki, śliwki i skórka z pomarańczy. W ustach mieszają się ze sobą nuty mlecznych krówek, mokki, orzechów, jabłek i przypraw. Camus oferuje również inne, równie zaskakujące i eleganckie koniaki dedykowane wymagającym degustatorom.
Cognac Camus – jak pić koniak?
Francuski koniak najlepiej smakuje w temperaturze pokojowej, popijany z pękatego kieliszka. Aby dodatkowo wzmocnić jego aromaty warto ogrzewać alkohol poprzez trzymanie czaszy kieliszka dłonią. Tak eleganckie koniaki nie wymagają dodatków i nie warto ich wykorzystywać do koktajli. Prawdziwi smakosze mogą skomponować kieliszek cognacu Camus z kostką dobrej jakości czekolady deserowej, talerzem suszonych owoców lub cygarem.
Sklep z koniakiem Camus – odwiedź dom koniaku lub posmakuj go z własnego domu
Dom koniaku Camus można zwiedzić: wycieczki dla gości z całego świata organizowane są niemal codziennie. Wśród wycieczek można wybrać tradycyjne zwiedzanie destylarni z przewodnikiem, kurs wprowadzający do kupażowania w roli Master Blendera oraz kurs gotowania z koniakiem, jako specjalnym składnikiem potraw. Aby poznać wyjątkowość koniaków Camus możesz również wybrać jeden z koniaków z oferty sklepu FORFITER exclusive. Degustacja w zaciszu własnego domu to równie wspaniały, jeśli nie lepszy, sposób na rozkoszowanie się francuskim specjałem. Wybierz koniak Camus, zaopatrz się w dobrą książkę i czekoladę i spędź relaksujący wieczór w ulubionym fotelu.
Zobacz również inne koniaki: koniak extra, koniak napoleon, koniak hors d'age, koniak hennessy, koniak meukow, koniak martell, koniak remy martin, koniak de luze, koniak dupuy.