Kawa & Herbata

COFFEE CIRCLE YIRGACHEFFE KAWA ZIARNISTA 350G

  • Rodzaj: Kawa

  • Kraj: Etiopia

  • Pojemność: 350G

  • Producent: COFFEE CIRCLE

Cena:
71,99 zł
ico availability

Dostępność: Tak

ico shipment

Wysyłka:24h Zobacz szczegóły

ico 30 days return 14 dni na zwrot towaruZobacz szczegóły

ico free shipment Darmowa dostawa od 400,00 złZobacz szczegóły

COFFEE CIRCLE YIRGACHEFFE. Kawa ziarnista Yirgacheffe jest palona w niemieckiej palarni Coffee Circle. Charakteryzuje się delikatnym i harmonijnym smakiem z wyraźną nutą wanilii i jeżyny. Zależnie od sposobu parzenia w smaku kawy uwydatniają się słodkie owocowe nuty moreli albo kwiatowy i ostry aromat kardamonu.
Yirgacheffe, podobnie jak dobre wino, jest produkowana z roślin uprawianych w jednym regionie. Region Yirgacheffe leży w Etiopii południowej i należy do najpopularniejszych i najlepszych rejonów upraw kawy na świecie.

Plantatorzy uprawiają rośliny Arabica w zacienionych lasach na etiopskich wyżynach, tj. na wysokości od 2.000 do 2.200 metrów n.p.m. W tym chłodnym klimacie wyżynnym ziarna kawy dojrzewają wolniej, a tym samym ich owocowe aromatyczne nuty mają czas, aby rozwinąć się w pełnej krasie. Dziko rosnące kawowce mają wykształconą naturalną odporność na działanie szkodników oraz na erozję, dzięki czemu przy uprawach nie trzeba stosować pestycydów, ani innych sztucznych substancji, a kawa Yirgacheffe mogła otrzymać certyfikat bio (DE-ÖKO-001). Ziarna kawy są zbierane ręcznie i poddawane starannej obróbce. Najpierw ziarna oddziela się od miąższu i dokładnie myje w tzw. „washing station”, a następnie suszy się je na słońcu. Suche ziarna ponownie przebiera się ręcznie po to, by odrzucić te niepełnowartościowe, a do klientów trafiły wyłącznie ziarna najlepszej jakości.

Metoda palenia: W procesie palenia kawy ogromną rolę odgrywa odpowiednio długi czas palenia oraz doświadczenie mistrza - profesjonalisty w paleniu kawy. Mistrz palenia kawy dostosowuje każdy proces palenia do rodzaju kawy i zależnie od niego odpowiednio dopasowuje temperaturę palenia, co ma ogromny wpływ na finalny smak. Yirgacheffe jest palona w tradycyjny sposób - w bębnie - w temperaturze 205°C przez około 15 minut. Proces palenia przeprowadzany jest w taki sposób, aby uwolnić ziarna od agresywnych i ciężkich aromatów, które ustępują miejsca właściwym i pożądanym przez nas owocowym nutom smakowym. Dzięki długiemu i łagodnemu paleniu Yirgacheffe jest lekkostrawna i łagodna dla żołądka.

Kawa Coffee Circle – bezpośrednio od producenta i na godziwych warunkach: Coffee Circle utrzymuje długotrwałe i osobiste stosunki z plantatorami.


Pochodzenie: Homa, region Yirgacheffe, Etiopia
Odmiana: etiopska heirloom Arabica
Wysokość n.p.m.: 1.950 m
Liczba plantatorów kawy: 533
Proces: washed
Zbiory: listopad-styczeń.

Produkt został dodany do koszyka