Kawa & Herbata

COFFEE CIRCLE SIERRA NEVADA KAWA ZIARNISTA 350G

  • Rodzaj: Kawa

  • Kraj: Kolumbia

  • Pojemność: 350G

  • Producent: COFFEE CIRCLE

Cena:
71,99 zł
ico availability

Dostępność: Tak

ico shipment

Wysyłka:24h Zobacz szczegóły

ico 30 days return 14 dni na zwrot towaruZobacz szczegóły

ico free shipment Darmowa dostawa od 400,00 złZobacz szczegóły

COFFEE CIRCLE SIERRA NEVADA. Kawa ziarnista Sierra Nevada z niemieckiej palarni Coffee Circle kusi cudownym aromatem orzechów, czekolady i karmelu, przyjemnie delikatnym i doskonale wyważonym. Ta kawa polecana jest przede wszystkim do przelewowych metod parzenia, a więc doskonale sprawdzi się w ekspresie przelewowym, a także zaparzona metodami alternatywnymi, takimi jak Aeropress, czy Chemex. Sierra Nevada de Santa Marta to kraina położona w północnej części Kolumbii znana z upraw kawowca. Sama nazwa Sierra Nevada oznacza łańcuch górski pokryty śniegiem. Najwyższe szczyty wznoszą się na wysokość 5.775 m n.p.m. i są oddalone tylko 45 km od wybrzeża morza Karaibskiego, dzięki czemu Sierra Nevada jest uważana za najwyższy przybrzeżny masyw górski na świecie! Kolumbijczycy uprawiają tu ziarna kawowca na wysokości 900 - 1.600 m n.p.m. Zbiory przeprowadza się ręcznie raz do roku, tj. w okresie od października do grudnia. To właśnie tam, w kwietniu 2016 roku udał się zespół Coffee Circle, by na własne oczy zobaczyć jakie metody zbiorów stosują Kolumbijczycy i na miejscu spróbować kawy parzonej z ziaren zbieranych na tamtejszych plantacjach. "Na naszym kawowym szlaku wiodącym przez kolumbijskie masywy górskie, mieliśmy okazję posmakować niezliczonych gatunków kawy. W czasie jednej z degustacji trafiliśmy na smak, który zdecydowanie wyróżniał się na tle pozostałych, tj. na kawę z Kooperatywy Coocafe („Cooperativa de Cafés Especiales Sierra Nevada”) w rejonie Ciénaga. 

Ziarna kawy są zbierane ręcznie i poddawane starannej obróbce, dzięki czemu do klienta trafiają wyłącznie te najlepszej jakości. Coffee Circle ma w planach długofalową współpracę z tą właśnie Kooperatywą. Metoda palenia: W procesie palenia kawy ogromną rolę odgrywa odpowiednio długi czas palenia oraz doświadczenie mistrza - profesjonalisty w paleniu kawy. Mistrz palenia kawy dostosowuje każdy proces palenia do rodzaju kawy i zależnie od niego odpowiednio dopasowuje temperaturę palenia, co ma ogromny wpływ na finalny smak. Sierra Nevada jest palona w tradycyjny sposób - w bębnie - w temperaturze 210°C przez około 15 minut.

Proces palenia przeprowadzany jest w taki sposób, aby uwolnić ziarna od agresywnych i ciężkich aromatów, które ustępują miejsca właściwym i pożądanym przez nas owocowym nutom smakowym.

Dzięki długiemu i łagodnemu paleniu Sierra Nevada jest lekkostrawna i łagodna dla żołądka.

 

Pochodzenie: Coocafe, Sierra Nevada, Kolumbia
Odmiana: Castillo, Caturra, Colombia, Típica (Arabica)
Wysokość n.p.m.: 1.000 - 1.500 m
Liczba plantatorów kawy: 38
Proces: washed
Zbiory: październik - luty.

Produkt został dodany do koszyka