Kawa & Herbata

COFFEE CIRCLE ESPRESSO SIDAMO KAWA ZIARNISTA 350G

  • Rodzaj: Kawa

  • Kraj: Etiopia

  • Pojemność: 350G

  • Producent: COFFEE CIRCLE

Cena:
71,99 zł
ico availability

Dostępność: Tak

ico shipment

Wysyłka:24h Zobacz szczegóły

ico 30 days return 14 dni na zwrot towaruZobacz szczegóły

ico free shipment Darmowa dostawa od 400,00 złZobacz szczegóły

COFFEE CIRCLE ESPRESSO SIDAMO. Sidamo to kawa z niemieckiej palarni Coffee Circle. Espresso zachwyca kompleksowym smakiem - stanowi połączenie delikatnych aromatycznych przypraw z nutami owocowymi oraz czekoladowym posmakiem. Spożywane z mlekiem nabiera natomiast karmelowej słodyczy.
Espresso często stanowi mieszankę (tzw. blend) ziaren Arabica i Robusta. W porównaniu z delikatnymi ziarnami kawy Arabica o różnorodnym smaku, smak Robusty jest dość ciężki. Kawę Arabica charakteryzuje więcej niuansów, m.in. owocowe nuty, które łagodzą zdecydowany smak espresso. Espresso Sidamo to w 100% ziarna Arabica - bardzo aromatyczne o lekkim kakaowym posmaku, który na długo pozostaje w ustach. Parzone w formie cappuccino zaskakuje natomiast aromatyczną karmelową słodyczą.

Metoda palenia: Espresso Sidamo jest palone w tradycyjny sposób - proces palenia przeprowadza się w bębnie przez około 18 minut w temperaturze niemal 220 °C. W czasie palenia agresywna i ciężka gorycz ustępuje miejsca właściwemu aromatowi. Dzięki długiemu i łagodnemu sposobowi palenia espresso jest lekkostrawne i przyjazne dla żołądka. Powyższa cecha odróżnia je od ofert korzystniejszych cenowo, w których ziarna kawy są wypalane "szokowo" przez 3-4 minuty w temperaturze do 700 °C. W takim sposobie wypalania nie ma szans, aby zostały usunięte agresywne kwasowe nuty obecne w zielonych ziarnach kawy, co może powodować duży dyskomfort na żołądku niejednego smakosza kawy.


Pochodzenie: Kercha Inche, region Sidamo, Etiopia
Odmiana: etiopska heirloom Arabica
Wysokość n.p.m.: 1.800 m
Liczba plantatorów kawy: 730
Proces: washed
Zbiory: listopad-styczeń.

Produkt został dodany do koszyka