Kawa & Herbata

COFFEE CIRCLE LIMU KAWA ZIARNISTA 350G

  • Rodzaj: Kawa

  • Kraj: Etiopia

  • Pojemność: 350G

  • Producent: COFFEE CIRCLE

Cena:
71,99 zł
ico availability

Dostępność: Tak

ico shipment

Wysyłka:24h Zobacz szczegóły

ico 30 days return 14 dni na zwrot towaruZobacz szczegóły

ico free shipment Darmowa dostawa od 400,00 złZobacz szczegóły

COFFEE CIRCLE LIMU. Kawa ziarnista Limu to bestseller niemieckiej palarni Coffee Circle. Jest powszechnie lubiana przez kawoszy w Ameryce, natomiast w Europie nie jest jeszcze tak popularna. To, co w niej zachwyca, to różnorodność smaków. Biorąc jej łyk najpierw rozkoszujemy się świeżymi słodkimi nutami, po to, aby po chwili zatopić się w aromacie ciemnej czekolady - wspaniale wyważony smak, który na długo pozostawia przyjemny posmak w ustach. Kawowce rosną na zalesionych, ciemnozielonych płaskowyżach na wysokości 1.900 metrów n.p.m., wysoko ponad suchymi nizinami południowo-wschodniej Etiopii. Plantatorzy od pokoleń uprawiają ten gatunek kawy w lasach, w których panuje chłodny klimat wysokogórski. Rośliny mają tu czas, aby powoli dojrzeć i równie powoli rozwinąć intensywny i słodki kwiatowy aromat kawy. Żyzne podłoże, czyste i łagodne powietrze wysokogórskie tworzą idealne środowisko dla tego rodzaju upraw. Różnorodne gatunki roślin i zwierząt, które żyją na tym obszarze, w naturalny sposób nawożą glebę oraz stanowią najlepszą (bo naturalną) ochronę przed szkodnikami, dzięki czemu plantatorzy w Doyo nie muszą korzystać z chemicznych nawozów i pestycydów.

Ziarna kawy są zbierane ręcznie, co pozwala kontrolować ich jakość i od razu odrzucać niepełnowartościowe egzemplarze. Następnie ziarna oddziela się od miąższu, a potem myje w tzw. „washing- station” w Doyo. Potem rozkłada się je na słońcu, gdzie powoli schną. Suche ziarna jeszcze raz przebiera się ręcznie w celu dokonania ponownej selekcji i odrzucenia uszkodzonych. Raz do roku zespół z Coffee Circle odwiedza kooperatywę Doyo i degustuje kawy parzone z ziaren pochodzących z aktualnych żniw, tj. tzw. cupping. Palarnia kupuje wyłącznie kawę, która wyróżnia się smakiem. Nie jest ona może tania, ale z pewnością warta każdej wydanej złotówki. Kooperatywa Doyo jest prowadzona przez samych plantatorów, co bardzo ułatwia zakup kawy - kupuje się ją bezpośrednio u producentów, bez pośrednictwa etiopskiej giełdy kawowej. Dzięki temu możliwe jest utrzymywanie osobistych relacji z plantatorami i uzyskiwanie pełnej wiedzy o tym, gdzie i w jakich warunkach uprawiana jest kawa.

Metoda palenia: Kawa Limu jest palona w tradycyjnym bębnie przez około 16 minut w temperaturze 210°C. Taki proces palenia pozwala na pozbycie się agresywnych, kwasowych nut, które ustępują miejsca właściwym aromatom. Jedyny kwasowy aromat, który pozostaje, to ten pochodzący z aromatów owocowych, które nadają kawie charakter. Długie i delikatne palenie czyni kawę Limu łagodną i przyjazną dla żołądka. Najdroższe nawet kawy proponowane w powszechnej sprzedaży wypalane są zwykle „metodą szokową”, tj. przez 4 do 6 minut w temperaturze nie przekraczającej 700°C. Przy takim sposobie wypalania nie ma szans, aby zostały usunięte agresywne kwasowe nuty owocowe obecne w zielonych ziarnach kawy. Warto więc wybrać kawę z Coffee Circle.

 

Pochodzenie: Doyo, region Limu, Etiopia
Odmiana: etiopska heirloom Arabica
Wysokość n.p.m.: 1.926 m
Liczba plantatorów kawy: 819
Proces: washed
Zbiory: październik - luty.

Produkt został dodany do koszyka