CHOYA SAKE 15%

CHOYA SAKE 15%

HAKUTSURU DRAFT JUNMAI SAKE 0,3L 14%

HAKUTSURU DRAFT JUNMAI SAKE 0,3L 14%

HONJIRUSHI SAKURA DAIGINJO SAKE 0,72L 15,8%

120,00 zł
SKU
CHOYA004

HONJIRUSHI SAKURA DAIGINJO SAKE. Ryżowy trunek z eleganckiej butelce, która zapowiada pełne wysublimowanego smaku doznania. Propozycja idealna, by rozpocząć swoją przygodę z sake. Ale będzie też interesującym przystankiem dla osób, którzy chcą odkryć różnorodność i niuanse, które cechują ten japoński alkohol.

Najważniejszy jest smak

Sake lekko kontrowersyjna jest już na etapie samej nazwy. Ryżowy alkohol, najczęściej nazywany winem, który jednakowoż przechodzi proces produkcji bardziej przypominający ten, który w Europie kojarzymy z powstawaniem piwa.

Bezwzględnie jednak nazywamy tak alkohol powstający z wykorzystaniem ryżu. Tymczasem w ojczyźnie sake słowo to oznacza po prostu alkohol, nawet ten produkowany z ziemniaków. Czy można zatem przyjąć, że sake nie jest ani winem, ani piwem, ani – co również pojawia się niekiedy jako jedna z opcji – wódką? Smak sake z pewnością zasługuje na swoją osobną kategorię. Choć żadne podziały nie są istotne, gdy czeka nas degustacja tego wyjątkowego napoju.

Japoński specjał

Podczas gdy w Japonii sake to dowód badań i troski specjalnie powołanego przez rząd instytutu, my możemy skoncentrować się na prawdziwym smakowaniu. Nie ma jednego rodzaju, smaku, procesu produkcji. Poszczególne odmiany, których finalny aromat i smak zależą od szeregu czynników, potrafią niekiedy bardzo różnić się od siebie.

Warto zatem podejść do tematu sake z ciekawością i otwartością. Temat jest niezwykle rozległy i obfituje w niespodzianki.

Sake Honjirushi Sakura Daiginjo 

Prezentowana tu Honjirushi Sakura Daiginjo Sake jest delikatna w smaku, subtelnie aromatyczna, świeża. Orzeźwiająca, o bardzo stonowanym profilu. Słowo daiginjo, które pojawia się w nazwie produktu, oznacza jeden z wyższych gatunków sake. Proces jej produkcji jest nieco bardziej czasochłonny, zarówno jeśli chodzi o etap polerowania ryżu, który musi wynieść minimum 50% ziarna, jak i etap oddzielania płynu od składników stałych. Uważana jest też za trunek serwowany raczej na specjalne okazje.

Można ją podawać delikatnie schłodzoną, w temperaturze pokojowej lub nawet – lekko podgrzaną.

Więcej informacji
Rodzaj Daiginjo Sake
Zawartość alkoholu 15,8%
Pojemność 0,72L
Producent HOKKAN SAKE BREWING
Kraj Japonia
Napisz własną recenzję
Napisz opinię o produkcie:HONJIRUSHI SAKURA DAIGINJO SAKE 0,72L 15,8%
Twoja ocena
Produkty, które mogą Cię zainteresować:

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Treść jest chroniona prawami autorskimi.