Sake

Ustaw kierunek malejący

Produkty 1-12 z 17

Strona
na stronę
Ustaw kierunek malejący

Produkty 1-12 z 17

Strona
na stronę

Sklep internetowy z sake

Sake to wyjątkowy, japoński alkohol, który cieszy się coraz większą popularnością. Koneserzy, przyzwyczajeni do dębowych, ciemnych alkoholi pokroju whisky czy koniaku, pragną kosztować coraz to innych trunków, które zaskoczą ich smakiem oraz aromatem. Jeżeli chcielibyśmy poznać nowy alkohol, bardzo często ogranicza nas zawstydzenie w stacjonarnych sklepach. Nie chcemy wyjść na osobę niekompetentną, bez wiedzy i doświadczenia, wstydzimy się zapytać o konkretną butelkę lub też nie wiemy, jak wymówić nazwę trunku. Z pomocą przychodzi sklep internetowy z sake. W domowym zaciszu możemy zapoznać się z bogatymi i barwnymi opisami produktów, które spróbują przybliżyć nam walory smakowe i zapachowe alkoholu. Godna uwagi jest również sekcja opinii i komentarzy, gdzie inni smakosze dzielą się swoimi doświadczeniami z danym napitkiem. Jeżeli jednak nadal nie jesteśmy przekonani, możemy skontaktować się z obsługą, która z pewnością doradzi nam w wyborze idealnej sake. Gdy już zdecydujemy się i wybierzemy swoją wymarzoną butelkę, wystarczy kilka kliknięć, a następnie pozostaje nam oczekiwanie na kuriera. Zakupy w sklepie internetowym z sake to czysta przyjemność, a cały proces jest szybki i pozwala nam dokonać zakupu bez wychodzenia z domu!

4 butelki róznych marek sake

Historia Sake

Sake, znane również jako japońskie wino ryżowe czy też wódka ryżowa, ma bogatą i fascynującą historię, która sięga nawet VIII wieku. Ten niezwykle istotny element japońskiej kultury powstawał pierwotnie w świątyniach i świętych miejscach, gdzie odgrywało kluczową rolę w ceremoniach i rytuałach religijnych. Kiedy w XI wieku powstał proces produkcji zwany "sake kami" - fermentacji ryżu przy użyciu specjalnego rodzaju pleśni o nazwie Kōji, metoda ta doprowadziła do szybszej i bardziej efektywnej produkcji sake. Wraz z wprowadzeniem przez rząd w XVII wieku licencji na produkcję sake, produkcja ta zaczęła gwałtownie rosnąć, a sake stało się coraz bardziej dostępne dla szerszej populacji. Dziś sake jest rozpoznawalnym symbolem Japonii, powszechnie dostępnym na całym świecie, zachowującym jednocześnie swoje głęboko zakorzenione tradycje i wyrafinowane metody produkcji.

Jak powstaje japoński alkohol sake?

Produkcja sake to proces złożony i precyzyjny, którego sercem jest ryż specjalnie przeznaczony do produkcji tego wyjątkowego napoju. Ryż do sake różni się od typowego ryżu spożywczego - jest twardszy i ma większe ziarna. Proces rozpoczyna się od wielokrotnego mycia i namaczania ziaren, co pozwala na kontrolę poziomu wilgotności. Następnie ryż jest gotowany na parze, a potem nasączany specjalnym grzybem Aspergillus oryzae, znanym jako Kōji. Kōji pomaga w przekształceniu skrobi w ryżu na cukry, które mogą być fermentowane. Po utworzeniu mieszanki ryżu i Kōji, dodaje się do niej wodę i drożdże. Całość fermentuje się w dużych beczkach, gdzie następuje proces, który jest unikalny dla produkcji sake - jednoczesna fermentacja, podczas której cukier zamienia się na alkohol. Po okresie od 18 do 32 dni, sake jest filtrowane, pasteryzowane i dojrzewa przez kilka miesięcy przed butelkowaniem. Ten staranny proces produkcji przekłada się na różne style i smaki sake, od słodkich i pełnych do suchych i lekkich.

Jakie wyróżniamy rodzaje sake?

Rodzaje sake różnią się w zależności od procesu produkcji i stopnia polerowania ryżu. Najbardziej popularne i szanowane typy to Junmai-shu, Ginjo-shu i Daiginjo-shu. Junmai-shu to czyste sake, które nie zawiera dodatkowego alkoholu; jest zazwyczaj pełne w smaku i ma wyższy poziom kwasowości. Ginjo-shu jest produkowane z ryżu, który został dopracowany do 60% lub mniej jego oryginalnej wielkości, co prowadzi do bardziej złożonych i subtelnego smaku. Kiedy do Ginjo-shu dodaje się destylowany alkohol, nazywa się go Honjozo-shu. Daiginjo-shu to najbardziej luksusowy typ sake, który jest wyprodukowany z ryżu, który został dopracowany do 50% lub mniej, co skutkuje niezwykle wyrafinowanym i delikatnym smakiem. Wreszcie, istnieje także Nigori, które jest nieopracowane i ma mętny wygląd oraz bogatszy, kremowy smak. Różne typy sake oferują unikalne doświadczenia degustacyjne, które pozwalają docenić bogactwo i złożoność tego tradycyjnego japońskiego napoju.

Sake podawane w restauracji do posiłków

Czy sake można pić z posiłkami?

Sake, inaczej japońska wódka ryżowa, jest niezwykle wszechstronnym napojem, który może być pity z wieloma różnymi posiłkami, podkreślając i uzupełniając różnorodność smaków. Japońska kuchnia, z jej subtelnością i złożonością, naturalnie współgra z różnymi rodzajami sake, znacznie bardziej niż z rumem czy ginem. Przykładowo, w przypadku delikatnych dań, takich jak sushi czy sashimi, zaleca się wybór lekkiego i delikatnego Daiginjo-shu. Z kolei bogate i pełne smaku Junmai-shu doskonale komponuje się z mocniejszymi daniami, takimi jak sukiyaki czy teppanyaki. Sake może być podawane zarówno na ciepło, jak i na zimno, co daje dodatkowe możliwości doświadczania różnych smaków i tekstur. Dzięki swojej subtelności i bogactwie smaku, sake jest doskonałym towarzyszem różnorodnych posiłków, nie tylko japońskich, ale również międzynarodowych kuchni.

Jak poprawnie pić sake?

Degustacja sake to rytuał pełen szacunku i tradycji, który powinien być przeprowadzany z uwzględnieniem pewnych zasad. Pierwszą rzeczą, którą należy wziąć pod uwagę, jest temperatura - niektóre sake są najlepsze na zimno, inne na ciepło, a jeszcze inne smakują najlepiej w temperaturze pokojowej. Zazwyczaj na etykiecie butelki znajduje się informacja o zalecanej temperaturze podawania. Najlepsze sake podaje się zazwyczaj w specjalnych kubkach zwanych ochoko lub sakazuki, chociaż w niektórych przypadkach może być podawane w drewnianych masu. Jeśli pijesz sake w grupie, tradycja nakazuje, aby nigdy nie nalewać sobie samej/samemu - zamiast tego nalewasz swojemu towarzyszowi, a on/ona Tobie. Należy pamiętać, że sake to napój do delektowania się zupełnie jak szampan - zaleca się niewielkie łyki, które pozwalają na pełne doświadczenie bogactwa smaku i aromatu. Sposób serwowania sake to wspaniała przygoda z japońską kulturą, którą warto przeżyć chociaż raz w życiu.

Klasyczne naczynia i kubki do podawania sake

Najpopularniejsze marki sake

Na rynku jest wiele renomowanych marek sake, które zdobyły uznania zarówno w Japonii, jak i na całym świecie. Do najpopularniejszych z nich należy Tamura Shuzojo, która słynie z produkcji wyłącznie najwyższej jakości sake, wykorzystując do tego bardzo precyzyjne metody polerowania ryżu. Kolejna marka, Dewazakura, jest ceniona za swoje subtelne i gładkie sake, które zdobyły liczne międzynarodowe nagrody. Imayo Tsukasa to marka, która oferuje szeroką gamę sake, od dostępnych i niezwykle popularnych, po ultra-premium. Inna renomowana marka, Gekkeikan, jest jednym z najstarszych producentów sake, których historia sięga ponad 350 lat. Na koniec, Juyondai to marka ultra-premium, która jest znana ze swojego wyjątkowego podejścia do produkcji i jest bardzo poszukiwana zarówno na rynku krajowym, jak i międzynarodowym. Każda z tych marek oferuje unikalne doświadczenie degustacyjne, które pozwala na odkrywanie bogactwa i różnorodności sake.

Najpopularniejsze butelki sake w FORFITER exclusive

W naszym sklepie online z sake FORFITER exclusive posiadamy całą gamę fantastycznych japońskich napitków, które łechtają podniebienia nawet najbardziej wymagających smakoszy. Niezależnie od tego, czy chcesz skosztować japońskiego alkoholu solo, czy pragniesz przygotować japońską kolację z ramenem i sushi na czele - oferujemy sake w dobrej cenie, które idealnie sprawdzi się podczas każdej okazji. W szczególności możemy polecić:

  • CHOYA SAKE - słodkie wino ryżowe, które zyskało niezwykłą popularność w zachodnich krajach. Choć Choya zasłynęła z produkcji wspaniałego Umeshu, Choya Sake to trunek godny uwagi, którego warto skosztować. Mocne, słodkie akcenty wspaniale wybijają się w momencie podgrzania napoju - optymalna temperatura podania to 38-40 stopni Celsjusza.
  • DEWAZAKURA SPARKLING TOBIROKU SAKE - bardzo przyjemne, owocowe sake, które nie jest poddawane procesowi filtracji, dzięki czemu zachowuje swoją mętność. W smaku wyczuć można nuty truskawki, persymony oraz gruszki jabłkowej. Trunek o zaskakującym charakterze - występują w nim bąbelki charakterystyczne dla szampana.
  • DEWAZAKURA KAHO SAKE - najlepsze sake dla koneserów ze względu na jej ostry, intensywny w odbiorze smak. Lekka i bardzo przyjemna, niezwykle dobrze zbalansowana. Pięknie prezentująca się butelka z elegancką etykietą sprawia, że alkohol świetnie sprawdzi się w roli fantastycznego upominku na wiele ważnych okazji.
  • TAMURA JUNMAI GINJO KASEN SAKE - bardzo delikatne i niezwykle subtelne sake, które przepełnione jest nurami brzoskwini, cytryny oraz kwiatów. Fantastycznie sprawdza się solo, ale równie dobrze komponuje się z różnorodnymi posiłkami.

Sake – wyjątkowy alkohol z kraju kwitnącej wiśni dostępny w naszej ofercie!

Nie da się ukryć, że sake, inaczej wódka ryżowa, to wyjątkowy alkohol, który w czasach starożytnej Japonii produkowany był jedynie na potrzeby dworu carskiego i świątyń.

Obecnie sake spożywane jest w trakcie ważnych uroczystości religijnych, a także w czasie ślubu. Sklep internetowy FORFITER exclusive oferuje różnorodne gatunki i odmiany sake, które zachwycają swoim niesamowitym smakiem. Wybierając trunki z naszej oferty możesz posmakować odświeżającego, wytrawnego sake lub głęboko aromatycznej odmiany o posmaku korzenno-grzybnym.

Szeroka oferta pozwoli Ci znaleźć idealne sake dla siebie lub na prezent dla bliskiej osoby. U nas korzystna cena sake idzie w parze z najlepszą jakością alkoholu. Zapraszamy do zapoznania się z korzystną ofertą sake już teraz!

Treść jest chroniona prawami autorskimi.