Brandy VSOP

Ustaw kierunek malejący

Produkty 6

na stronę
Ustaw kierunek malejący

Produkty 6

na stronę

Brandy VSOP – historia destylowanego wina

Istnieją dwa źródła mówiące o początku produkcji brandy vsop. Jedna z nich wskazuje, iż pierwszym miejscem powstania brandy była Holandia, gdzie nazywano ją „brandewijn” (w dokładnym tłumaczeniu: palone wino), od której to nazwy posiada dzisiejszą, skróconą. Drugie ze źródeł mówi o Maurach, którzy przywieźli ze sobą na Półwysep Iberyjski metodę destylacji. Maurowie jako wyznawcy islamu nie spożywali alkoholu, ale wykorzystywali destylację do przygotowywania leków. Tak samo w przypadku historii dot. Holandii twierdzi się, że brandy początkowo wykorzystywana była w celach medycznych. Niezależnie od tego, która z historii jest prawdziwa, brandy vsop szybko zyskała na międzynarodowej popularności i produkowana była w wielu krajach w całej Europie. Wkrótce po Holandii i Hiszpanii do producentów brandy dołączyła Francja i Anglia, a za nimi kolejne kraje, w tym także Polska. Największy rozwój produkcji brandy przypada na XIX wiek. Wtedy zaczęto produkować brandy nie tylko w Europie, lecz także Ameryce i zaczęto wyróżniać odmiany brandy, takie jak Koniak czy Armagnac. Obecnie brandy zajmuje ugruntowane miejsce na podium najpopularniejszych trunków na świecie i nic nie wskazuje na to, by miało się to w niedługim czasie zmienić.

Brandy VSOP – jak powstaje, jakie są składniki?

Do podstawowych składników brandy vsop należą winogrona oraz woda, a dokładniej wino gronowe. Wino poddaje się destylacji (pojedynczej lub podwójnej) w alembikach, a następnie zamyka w dębowych beczkach na okres starzenia. Po określonym czasie otrzymujemy brandy – alkohol o co najmniej 36 procentowej zawartości alkoholu, złotawym kolorze i intensywnych owocowo-korzennych aromatach. W zależności od kraju producenci wykorzystują różne odmiany winorośli. W Armenii wykorzystują do produkcji brandy vsop odmianę Woskehat, we Francji Ugni Blanc, w Grecji Savatiano, a Hiszpanii – Airen. W Polsce do brandy wykorzystywane są inne owoce do produkcji brandy, np. śliwki, a sama brandy nazywana jest częściej „wypalanką”.

Brandy – jakie są rodzaje brandy?

Z pewnością słyszałeś o takich trunkach, jak Koniak, Metaxa czy Brandy de Jerez – wszystkie z nich zalicza się do kategorii „brandy”. Ciekawostką jest, że każdy koniak czy metaxa są brandy, natomiast nie każda brandy jest koniakiem.. Jak widzisz, niektóre z brandy vsopsą na tyle unikalne, że otrzymały swoje własne (chronione prawnie) nazwy i mogą być produkowane wyłącznie w konkretnym miejscu na świecie lub za pomocą specjalnych metod. Poza tymi specjalnymi „brandy” o indywidualnych cechach alkohol dzieli się ze względu na jego wiek. Wiek określany jest na podstawie ilości czasu spędzonego w beczkach.

Brandy – oznaczenia wieku brandy

Wiedza o wieku brandy jest o tyle istotna, że na jej podstawie można wysnuć przypuszczenia dotyczące jej charakteru, smaku i aromatu. Im alkohol jest starszy, tym intensywniejsze są jego aromaty i „gładszy” smak. W zależności od rodzaju beczek w jakich był przechowywany – w Armenii są to beczki z dębu kaukaskiego, we Francji z dębu francuskiego, a w Hiszpanii są to beczki wykorzystywane wcześniej do starzenia sherry – może zyskać również dodatkowych niuansów aromatycznych.

Co oznaczają litery na butelkach brandy?

Brandy AC to najmłodszy trunek leżakujący zaledwie 2 lata. Może być oznaczona również dwoma gwiazdkami.

Brandy VS (Very Special) leżakowała w beczkach minimum 3 lata. Może być oznaczona trzema gwiazdkami.

Brandy VSOP (Very Special Old Pale) leżakowała w beczkach minimum 5 lat. Może być oznaczona pięcioma gwiazdkami.

Brandy XO (Extra Old, Napoleon lub Vieille Reserve) leżakowała w beczkach minimum 6 lat, a Napoleon 4 lata.

Brandy o nazwie Hors D’age leżakowała w beczkach 10 lat lub więcej.

Na rynku dostępne są również Brandy Vintage, których wiek jest dokładnie opisany na etykietach.

Brandy VSOP – jak degustować?

Do degustacji brandy vsop przeznaczone są charakterystyczne kieliszki na niskich nóżkach z pękatą czaszą. W tego typu kieliszkach degustacja jest najprzyjemniejsza, ponieważ potęgują one doznania zapachowe. Warto pamiętać, że brandy v.s.o.p degustuje się w temperaturze pokojowej! Co więcej, wskazane jest trzymanie kieliszków wypełnionych brandy za czaszę, co dodatkowo rozgrzewa alkohol. Dopiero wtedy jesteśmy w stanie poznać wszystkie walory smakowe i zapachowe alkoholu. Nic się nie stanie, jeśli do degustacji wykorzystasz normalne kieliszki lub szklanki przeznaczone np. do degustacji whisky. Co oczywiste, brandy powinno się pić solo, bez zbędnych dodatków, a zwłaszcza te dłużej starzone, jak brandy V.S.O.P. czy brandy X.O.

Sklep internetowy z brandy VSOP

Sklep z brandy V.S.O.P. FORFITER exclusive oferuje szeroką gamę brandy zarówno komercyjnych, jak i prestiżowych marek. W naszej ofercie znajdziesz brandy do weekendowego popijania, na imprezy i na elegancki prezent. Duża różnorodność sprawia, że na pewno znajdziesz najlepsze brandy VSOP dla siebie i swoich przyjaciół.

Zobacz również inne brandy:  brandy pisco, brandy armeńskie, brandy francuskie, brandy greckie, brandy hiszpańskie

Treść jest chroniona prawami autorskimi.