Brandy Pisco

Ustaw kierunek malejący

1 elementu

na stronę
Ustaw kierunek malejący

1 elementu

na stronę

Brandy Pisco sklep online

Brandy Pisco to destylowany napój alkoholowy (zaweira destylat winogronowy) wytwarzany ze sfermentowanego soku owocowego. W procesie destylacji powstaje klarowny spirytus, który następnie dojrzewa w dębowych beczkach przed sprzedażą.

Proces dojrzewania może trwać od trzech miesięcy do czterech lat, w zależności od rodzaju brandy i pożądanego profilu smakowego. Zazwyczaj podaje się brandy w temperaturze pokojowej w kieliszku lub z lodem, ale można go również podawać na zimno, zmieszać z innymi składnikami lub użyć do gotowania.

Najpopularniejszym sposobem picia brandy Pisco jest picie czystej, bez lodu, wody oraz innych napojów. Zwykle podaje się go w kieliszku lub kieliszku w kształcie tulipana, co daje niepowtarzalny aromat. Smak brandy i wyrafinowany charakter zależy od rodzaju owoców lub kombinacji owoców użytych do wytworzenia spirytusu oraz tego, jak długo leżakuje w dębowych beczkach.

Rodzaje brandy:

Cognac - z winogron, z białego wina

Grappa - z wytłoków winogronowych

Pisco - z moszczu winogronowego

Moszcz winogronowy to skoncentrowany sok winogronowy, który powstaje przez miażdżenie winogron, a następnie ekstrakcję soku. Moszcze są używane do różnych celów, takich jak fermentacja do produkcji wina lub w niektórych przypadkach jako słodzik. Charakteru Pisco dodaje dojrzewanie w dębowych beczkach, na pierwszy plan wysuwa się w nim destylat winogronowy.

Termin „musi” jest używany od końca 1300 roku, kiedy po raz pierwszy został użyty w odniesieniu do niesfermentowanego soku winogronowego. Słowo „musi” pochodzi od łacińskiego słowa „mustum”, które oznacza „młode wino”.

Brandy Pisco

Pisco to brandy z winogron z Peru i Chile (dla wielu najpopularniejszy południowoamerykański rodzaj brandy, który stanowi podstawę Pisco Sour zawierającego białko jajka kurzego). Jest tradycyjnie wytwarzany z winogron Muscat. Istnieją dwa rodzaje pisco: Puro (100% czyste) i Acholado (mieszanka różnych odmian winogron). W Ameryce Południowej pisco pojawiło się w XVI wieku dzięki Hiszpanom, którzy przywieźli szczepy białych winogron oraz techniki destylacji alkoholu.

Chilijczycy nie kwestionują pierwszeństwa Peru w powstaniu pisco, podkreślają jednak, że Chile produkuje ponad 30-krotnie więcej tego napoju i eksportuje go 3 razy więcej niż Peru, a statystyczny Chilijczyk wypija go ponad 20 razy więcej niż Peruwiańczyk. Ten napój jest traktowany przez mieszkańców Chile jako napój narodowy.

Pisco został po raz pierwszy wydestylowany przez hiszpańskich kolonizatorów w XVI wieku i stał się popularny w Peru, Chile i innych krajach hiszpańskojęzycznych. To dziś jeden z najpopularniejszych napojów alkoholowych (chilijska brandy) w Ameryce Południowej dojrzewający w dębowych beczkach. Idealnie nadaje się do picia solo i do przyrządzania drinków. Wielu uznaje go za napój narodowy tego regionu.

Najlepsza brandy Pisco

Jaka dobra brandy Pisco, napój narodowy Chile, jest dostępna w naszym sklepie internetowym FORFITER exclusive? Dużą popularnością cieszy się butelka Alto del carmen, ten trunek powstał w 100% z Rosa Moscatel, starzeje się w amerykańskich beczkach, które nadają mu charakternego smaku. W przypadku tego brandy na pierwszy plan wysuwają się mocno winogronowe aromaty, a całości dopełnia delikatnie słomkowy kolor.

Marzy Ci się oryginalna brandy Pisco? Sklep internetowy FORFITER exclusive na pewno spełni Twoje oczekiwania! Ten iście winogronowy trunek wyróżnia lekkość, mocna owocowość i piękny jasny kolor. Brandy Pisco sprawdzi się też jako smaczny prezent dla bliskiej osoby, która ceni lekkie i owocowe alkohole. Dobra brandy Pisco to nie tylko Alto del carmen, ale i pozostałe rodzaje – poznaj je wszystkie, idealnie nadają się do przyrządzania drinków!

Brandy Pisco cena

Brandy to destylowany napój alkoholowy wytwarzany z wina. Brandy ma na ogół wyższą zawartość alkoholu niż wino i zwykle leżakuje w drewnianych beczkach przez dłuższy czas.

Słowo pisco pochodzi od keczuańskiego słowa pishkos, które oznacza małego ptaka, licznie występującego na terenie obecnego miasta Pisco na południu Peru. Prawdopodobnie jest to więc dokładne miejsce narodzin trunku.

Pisco stało się popularne w Peru w XIX wieku, kiedy chilijscy winiarze emigrowali tam i zaczęli wytwarzać pisco z lokalnych winogron. Pierwsza wzmianka o pisco znajduje się w tekście księdza z Limy, Tadeo Gómeza de la Torre, który pisał o nim jako o nowym napoju, który został wyprodukowany w 1784 roku, a także wspomniał o jego właściwościach w leczeniu świerzbu i innych dolegliwości skórnych.

Rodzaje brandy pisco:

Puro: rodzaj pisco, delikatny trunek, który zgodnie z prawem może być produkowany tylko w Peru i Chile. Musi być wykonany wyłącznie z odmiany winogron Quebranta, która jest winogronem białym i nie może zawierać żadnych dodatków ani aromatów.

Acholado: rodzaj pisco, który może być produkowany w dowolnym kraju poza Chile i Peru. Może zawierać inne odmiany, takie jak Torontel.

W naszym sklepie internetowym znajdziesz najlepsze brandy pisco, to delikatny trunek. Jednym z produktów, których warto spróbować, jest PISCO ALTO DEL CARMEN ESPECIAL. Zachęcamy do zapoznania się z naszą ofertą. Jeśli nie wiesz, co wybrać, potrzebujesz porady, chętnie pomożemy i doradzimy.

Wielu uważa też pisco za południowoamerykański rodzaj brandy wiodący prym również poza Ameryką. Osobiście poznaj fenomen tego alkoholu!

Alkohole w sklepie FORFITER exclusive

Alkohol jest środkiem psychoaktywnym, który może powodować odurzenie. Napoje alkoholowe dzielą się na 3 kategorie: piwo, wino i alkohole destylowane. Branża alkoholowa jest jedną z najbardziej dochodowych gałęzi przemysłu na świecie z roczną sprzedażą 1,5 biliona dolarów w 2016 roku.

Istnieje wiele różnych rodzajów napojów alkoholowych, takich jak piwo, wino i alkohole destylowane, z których każdy wiąże się z własnym zestawem zagrożeń i korzyści dla zdrowia. Stwierdzono, że piwo jest korzystne dla zdrowia serca, podczas gdy wino wydaje się promować ogólnie zdrowy styl życia, a nawet może pomóc w zapobieganiu nowotworom. Jednak nadmierne picie może prowadzić do niebezpiecznych konsekwencji, takich jak choroba wątroby lub śmierć z powodu zatrucia alkoholem. Klucz do sukcesu to podejście do tematu z rozsądkiem.

Południowoamerykański rodzaj brandy z naszej oferty na pewno spełni Twoje oczekiwania. Pisco zamyka w sobie destylat winogronowy, który pokochasz od pierwszego łyka. Może przyrządzisz popularnego drinka Pisco Sour z białka jajek? A może wypijesz trunek solo? Możliwości jest mnóstwo!

Zobacz również inne brandy: brandy vsop, brandy xo, brandy armeńskie, brandy francuskie, brandy hiszpańskie, brandy niemieckie

Treść jest chroniona prawami autorskimi.