Brandy Hiszpania

Ustaw kierunek malejący

Produkty 12

na stronę
Ustaw kierunek malejący

Produkty 12

na stronę

Aby przełamać w naszym domu hegemonię winiaków z Francji, najlepiej zamówić ekskluzywne hiszpańskie brandy.

Brandy pochodzące z ojczyzny corridy ma miłośnikowi szlachetnych alkoholi do zaoferowania bardzo wiele. Hiszpańskie odmiany popularnego wzmacnianego wina mogą pochwalić się ściśle regionalną charakterystyką, z którą wiąże się dostępność w danej krainie geograficznej konkretnych szczepów owoców oraz najczystszych źródlanych wód, których smak i unikalny profil także nie pozostaje całkowicie obojętny w procesie przygotowania trunku.

Za najbardziej uznaną markę w kategorii hiszpańskiego brandy należy przyjąć słynną Brandy do Jerez. Obok francuskich wypustów, stanowi ona trzeci najbardziej rozpoznawalny produkt w branży winiaków na Starym Kontynencie. O jej świetności decyduje doskonałe białe wytrawne wino oraz technika polegająca na mieszaniu owoców fermentacji i leżakowania między sobą tak, że młoda brandy zyskuje dostęp do starszych destylatów.

Niepowtarzalny smak idący w ślad tych zabiegów każe traktować hiszpański napój jako esencję fauny, flory i klimatu słonecznych krain południowego zachodu Europy. Namiastka podróży zamknięta w pięknej butelce może stanowić idealne rozwiązanie na zimowe wieczory, ale także dobrze spisze się jako prezent dla osoby, która od lat pasjonuje się iberyjską kulturą.

Oryginalnego hiszpańskiego winiaka na stole nie powstydzi się żaden gospodarz ani solenizant, szczególnie jeżeli zna się na doskonałej jakości alkoholu.

Hiszpańska brandy

Brandy to rodzaj destylatu wytwarzanego z wina. Słowo brandy pochodzi od holenderskiego słowa „brandewijn” oznaczającego „palone wino”. Nazwa trunku pochodzi od holenderskiego słowa oznaczającego „wino palone” i jest spokrewniona z francuskim koniakiem i hiszpańską brandy. Nie masz ochoty na brandy? Równie doskonale smakuje wódka hiszpańska.

Istnieją trzy szerokie kategorie brandy: brandy owocowe, takie jak applejack lub śliwowica; tradycyjne brandy na bazie winogron, takie jak koniak lub armaniak; i mieszane brandy owocowo-winogronowe, takie jak sherry czy Grand Marnier.

Brandy hiszpańskie sklep

Brandy to rodzaj destylowanego napoju alkoholowego wytwarzanego z wina. Zwykle zawiera 35-60% objętości alkoholu (ABV).

Brandy na ogół ma kolor bursztynowy, ale są wyjątki. Do produkcji brandy można wykorzystać szeroką gamę winogron, a wiele krajów ma własne odmiany. Staropolska, do dziś używana nazwa brandy to wypalanka.

Proces produkcji brandy rozpoczyna się od fermentacji owoców lub innych składników bogatych w naturalne cukry. Sfermentowana ciecz jest następnie destylowana, zwykle dwukrotnie, w celu wytworzenia klarownego spirytusu. Okowita jest następnie leżakowana w drewnianych beczkach przez co najmniej dwa lata, aby umożliwić rozwinięcie się i złagodzenie smaku.

Istnieją trzy główne rodzaje brandy: brandy owocowe, które są wytwarzane z owoców; brandy do wina, które są wytwarzane z winogron; i brandy zbożowe (lub neutralne), które są wytwarzane z dowolnego ziarna (zwykle kukurydzy).

Chcesz kupić u nas wysokiej klasy hiszpańską brandy? Możesz wybierać wpośród wielu rodzajów. Oferujemy między innymi:

CARDENAL MENDOZA GRAN RESERVA

CARLOS I PRIMERO IMPERIAL XO BRANDY

CASAJUANA 25YO CITIVS

CASAJUANA RESERVA

CASAJUANA RESERVA VSOP

GRAN DUQUE DE ALBA

GRAN DUQUE DE ALBA GRAN RESERVA

GRAN DUQUE DE ALBA XO

LEPANTO AZUL DE JEREZ

LEPANTO OLOROSO VIEJO DE JEREZ

LEPANTO PEDRO XIMENEZ DE JEREZ

LUIS FELIPE

Brandy hiszpańskie sklep online

Proces produkcji brandy rozpoczyna się od tłoczenia całych winogron w celu wydobycia z nich soku. Sok jest następnie fermentowany do wina, a następnie destylowany do brandy w procesie zwanym podwójną destylacją.

Smak brandy wynika z rodzaju użytych winogron, jakości winnicy, w której były uprawiane, oraz czasu dojrzewania w dębowych beczkach przed butelkowaniem lub sprzedażą.

Proces picia brandy to coś więcej niż tylko wlanie płynu do szklanki i wypicie go. Istnieją dwa główne rodzaje brandy: koniak i armaniak. Koniak zwykle dojrzewa w dębowych beczkach, podczas gdy armaniak dojrzewa w beczkach, w których wcześniej znajdowało się wino.

Brandy może być podawana czysta, na skałach lub zmieszana z innymi napojami, takimi jak kawa lub cola. Można ją również zmieszać z gorącą wodą, aby przygotować podgrzewany napój zwany grzanym winem lub glögg.

W naszym sklepie znajdziesz też hiszpańskie wino i piwo rzemieślnicze - zapraszamy!

Brandy hiszpańskie cena

Hiszpania to kraj, który słynie z wina i brandy. Wiele osób odwiedza Hiszpanię, aby cieszyć się scenerią, jedzeniem i skosztować doskonałego hiszpańskiego wina i brandy.

Obecnie najpopularniejszą hiszpańską brandy jest Brandy de Jerez, nazwana tak od regionu wytwarzania. Jest ona zaliczana obok koniaku i armaniaku do trzech najbardziej cenionych winiaków na świecie. Do produkcji tej brandy używane jest białe wytrawne wino, następnie jest poddawane destylacji a następnie - leżakowaniu w beczkach po sherry wykonanych z z dębu amerykańskiego.

Metoda solera polega na powolnym mieszaniu młodej brandy ze starszą i systemie ułożenia beczek tak, by najstarsze destylaty leżakowały na najniższym z trzech poziomów (solera) - gdy zawartość takiej beczki trafia do butelek, na niższy poziom przesuwana jest beczka leżakująca nad solerą. Metoda ta wykorzystywana jest od dziesiątek lat przy produkcji sherry. Nad zachowaniem regulaminu apelacji czuwa specjalna organizacja Consejno Regulador del Brandy de Jerez.

Poza tym słynnym regionem w Hiszpanii brandy wytwarzana jest w Katalonii, w rejonie Penedes, gdzie powstają trunki charakterem zbliżone do koniaku.

Hiszpania jest największym producentem brandy na świecie. W rzeczywistości produkuje ponad dwa razy więcej niż wszystkie inne kraje razem wzięte. Najpopularniejszy rodzaj brandy w Hiszpanii to „aguardiente”. Jest to napój destylowany z wina gronowego.

Aguardiente często miesza się z wodą, aby przygotować napój o nazwie „agua de vida”. Napój ten tradycyjnie podawano osobom, które wracały do zdrowia po chorobie lub kontuzji. W niektórych częściach Hiszpanii ludzie używają również aguardiente jako składnika do gotowania nadającego smak i kolor w sosach i deserach. Brandy może być destylowana również z wina owocowego, wówczas jednak powinna być odpowiednio oznaczona, np. Cherry Brandy – brandy wiśniowa. Do najbardziej cenionych napojów tego typu należą brandy hiszpańskie, włoskie, francuskie i greckie.

Alkohole hiszpańskie

Alkohole to nie tylko domena Polaków, Amerykanów czy Japończyków. Każdy kraj z pewnością ma taki swój alkohol, z którego jest znany. Alkohole hiszpańskie to ciekawy przykład. Tam obywatele najczęściej sięgają po brandy, co doskonale widać po naszym sklepie.

Asortyment zawierający głównie hiszpańskie trunki opływa w dobrej jakości brandy. Są to przepięknie zapakowane butelki, zestawy idealnie nadające się na prezent, niektóre przypominające wspaniałe karafki z grubego szkła, po które warto sięgnąć.

Treść jest chroniona prawami autorskimi.