Brandy Hiszpania

Ustaw kierunek malejący

Produkty 11

na stronę
Ustaw kierunek malejący

Produkty 11

na stronę

Brandy z Hiszpanii – jedna z najdłuższych historii w świecie trunków

Wiele źródeł wskazuje, iż to Hiszpania była pierwszym krajem, który wyprodukował brandy. Niestety nie są one potwierdzone, możemy więc przyjąć taką wersję historii, jaka nam najbardziej przypadła do gustu. Produkcja alkoholu z winogron – wina w Hiszpanii znana jest od starożytności, natomiast praktykę destylacji wprowadzili na Półwysep Iberyjski Maurowie w VIII wieku. Maurowie co prawda jako wyznawcy islamu nie mogli spożywać alkoholu, ale zajmowali się destylacją leczniczą i zapachową z esencji ziół i kwiatów. W ten sposób technika ta dotarła do Hiszpanów od wieków zajmujących się tworzeniem alkoholu z winogron. Kiedy w XIV wieku gwałtowny rozwój handlu morskiego zwiększył zapotrzebowanie na większą trwałość transportowanych trunków, destylacja wina stała się powszechną praktyką.

Pierwsza pisemna wzmianka o destylacji wina pochodzi z XVI wieku z miasta Marco de Jerez. Miasto to sąsiaduje z jednym z największych europejskich portów, Kadyksem, a więc brandy w naturalny sposób pełniło istotną rolę w handlu między innymi potęgami handlowymi ówczesnego świata. W ten sposób brandy de Jerez zdobyło międzynarodową sławę i raz na zawsze zapisało się w historii jako najbardziej hiszpański trunek kraju. Rosnąca popularność brandy w XIX wieku przyczyniła się do ogromnego wzrostu ilości destylarni produkujących trunek, a trend butelkowania produkowanego alkoholu pod konkretnymi etykietami przyczynił się do oznaczania brandy określonymi rocznikami, poziomem jakości czy stylem. Obecnie Hiszpania produkuje niemal 80 milionów butelek brandy rocznie z czego około 35 procent trafia na rynki zagraniczne. Brandy de Jerez produkowana jest głównie w Jerez w Andaluzji i Penedes w Katalonii.

Brandy z Hiszpanii – jak powstaje słynne Brandy de Jerez

Hiszpańska brandy nie jest klasyczną odmianą trunku, lecz nieco wzbogaconą, która wyróżnia się prawdziwie hiszpańskim charakterem. Nazywa się ją Brandy de Jerez od miejsca, w którym powstała po raz pierwszy. Aby mogła zostać nazwana de Jerez musi dojrzewać w tzw. trójkącie sherry w beczkach, które wcześniej wykorzystano do leżakowania sherry i dojrzewać w systemie Solera. Odmiennie od np. koniaków z regionu Cogniac we Francji, Brandy de Jerez nie musi być destylowane w Jerez ani nie musi powstawać z winogron uprawianych właśnie w tym regionie.

Do produkcji brandy w Hiszpanii wykorzystuje się głównie winogrona odmiany Airen, którą uprawia się w regionach La Mancha i Valdapenas. Niekiedy do produkcji brandy wykorzystuje się również winogrona odmiany Palomino, tradycyjnie wykorzystywane do produkcji sherry. W regionie Penedes wykorzystywane są odmiany Macabeo, Xarello i Parellada, a więc te same, które tworzą hiszpańskie wino musujące Cava. Do destylacji alkoholu wykorzystane są tradycyjne destylatory oraz nowoczesne destylatory kolumnowe. Niektórzy producenci w Hiszpanii przeprowadzają podwójną destylację w miedzianych alembikach o lokalnej nazwie „alquitara”, niektórzy pojedynczą w destylatorach kolumnowych, co przypomina produkcję Armaniaku. Na koniec brandy poddawana jest starzeniu w beczkach z dębu francuskiego i amerykańskiego przez określony czas. Jeśli zaś chodzi o brandy de Jerez musi ona dojrzewać w co najmniej 3-letnich beczkach po sherry.

Hiszpańscy producenci mogą korzystać z klasycznego systemu starzenia lub oryginalnego systemu o nazwie Solera. Brandy de Jerez starzone są wyłącznie za pomocą metody Solera, która składa się z szeregów beczek nazywanych „criaderas”, które ustawiane są na sobie tworząc stos. Każda criadera jest ponumerowana i może składać się z kilku do kilkuset beczek, a każda beczka zawiera alkohol o tym samym wieku. Najstarsza criadera nazywa się „solera” i to właśnie z niej wydobywa się brandy przeznaczoną do butelkowania. Jednorazowo z beczki można wydobyć do ¼ zawartości, a następnie uzupełnia się ją alkoholem z kolejnej, najstarszej criadery. Czynność powtarza się aż do napełnienia wszystkich criaderów. Najmłodsza criadera uzupełniania jest nowym destylatem.

Brandy hiszpańskie – poznaj wszystkie rodzaje i smaki

Wiek Brandy de Jerez jest średnią ważoną alkoholu w solerze, np. brandy oznaczona jako 20-letnia zawiera w sobie destylaty w wieku od 4 do 50 lat, a więc jej średnia to 20 lat. Pod względem wieku Brandy hiszpańskie dzielone są na trzy kategorie:

Brandy de Jerez Solera – najmłodsza wersja, leżakująca od 6 miesięcy do roku.

Brandy de Jerez Solera Reserva – składniki tej brandy leżakują co najmniej od roku do 3 lat.

Brandy de Jerez Solera Gran Reserva – składniki tej brandy leżakują powyżej trzech lat – nie istnieje górna granica.

Każda z nich wyróżnia się odmienną intensywnością i różnorodnością aromatów. Dlatego warto zapoznać się nie z jedną, ale kilkoma wersjami hiszpańskiej brandy. Na przykład: Gran Duque de Alba Solera Gran Reserva Brandy, która zachwyca intensywnością smaku i aromatu. Leżakowana metodą solera ujawnia nuty suszonych owoców, wanilii i świeżo mielonej kawy. Jeśli zaś chcesz poznać typową brandy de Jerez sięgnij po Maximum Brandy de Jerez Sherry Cask, która nadaje trunkowi dodatkowych nut karmelu, wiśni w czekoladzie i prażonych orzechów.

Brandy z Hiszpanii – degustacja na specjalną okazję

Do degustacji brandy hiszpańskiej należy podejść tak samo, jak do degustacji brandy z innych zakątków świata. Najlepiej poznasz jej walory w wersji solo, w temperaturze pokojowej, sącząc alkohol z kieliszka o pękatej czasze. Jeśli czysty alkohol jest dla Ciebie zbyt mocny możesz dodać kość lodu lub przygotować na jego bazie klasyczny koktajl, np. z syropem cukrowym lub wiśniowym, toniciem lub skórką z pomarańczy. Hiszpańskie brandy uprzyjemni kolację w gronie przyjaciół, romantyczną randkę i spokojny wieczór we własnym towarzystwie. Przygotuj kieliszek brandy, ulubioną gorzką czekoladę, relaksującą muzykę i oddaj się przyjemności.

Sklep z brandy hiszpańskim na prezent – FORFITER exclusive

W FORFITER exclusive znajdziesz wiele rodzajów hiszpańskiej brandy, którą z powodzeniem możesz obdarować bliską Ci osobę. Przypadnie do gustu szczególnie osobom pasjonującym się Hiszpanią i hiszpańską kuchnią, lecz także miłośnikom gorącego temperamentu i ekskluzywnych trunków. Brandy de Jerez należy do prestiżowych i eleganckich alkoholi, które spełnią się w roli prezentu urodzinowego, z podziękowaniami lub gratulacjami. Możesz wybrać pojedynczą butelkę lub zestaw prezentowy z kieliszkami do degustacji. Eleganckie, stylowe butelki zamykane są w oryginalne kartoniki, które tym bardziej zaznaczają wysoką klasę brandy z Hiszpanii.

Treść jest chroniona prawami autorskimi.