Brandy Grecja

Ustaw kierunek malejący

Produkty 6

na stronę
Ustaw kierunek malejący

Produkty 6

na stronę

Brandy z Grecji – czym jest?

Jak już wspomnieliśmy we wstępie greckie brandy nie do końca wpisuje się w typową definicję alkoholu typu brandy. Początek produkcji metaxy wygląda tak samo, jak w przypadku typowego brandy: wino zostaje poddane fermentacji, a następnie destylacji w wyniku której powstaje tzw. winiak czyli brandy. W przypadku klasycznego brandy w tym miejscu następuje proces umieszczenia alkoholu w beczkach i leżakowanie do uzyskania odpowiedniego wieku. W przypadku metaxy do destylatu winogronowego dodawane jest wino, a następnie wyciągi z roślin, ziół i przypraw. Aż do lat 30. XX wieku metaxa klasyfikowana była jako koniak. Kiedy Francuzi upomnieli się o swoje prawa do nazwy Cogniac, metaxę przeniesiono do kategorii brandy, a finalnie otrzymała swoją własną kategorię alkoholu. Znaczy to mniej więcej tyle, że nie ma ona wśród alkoholi konkurencji, wyznacza klasę i jakość sama w sobie.

Jak powstaje grecka brandy?

Grecka brandy powstaje z trzech głównych składników: destylatu winogronowego, wina odmiany Muscat oraz maceratu ziołowego. Dokładna receptura jest pilnie strzeżona przez producenta, stąd też nieznany jest dokładny skład maceratu ziołowego. Do produkcji wykorzystywane jest czerwone wino z greckich odmian, takich jak Savatiano, Sultanina i Black Corinth. Wino poddawane jest fermentacji i podwójnej destylacji i umieszczane w drewnianych kadziach na okres 3-15 lat. Po upływie odpowiedniej ilości czasu dodawane jest wino odmiany Muscat z wysp Samos lub Lemnos oraz mieszanka ziół. Na sam koniec  umieszczana jest jeszcze w drewnianych beczkach na czas mariażu.

Istnieje kilka rodzajów metaxy, a dzielone są one ze względu na okres leżakowania oraz edycje specjalne. Metaxa oznaczana jest gwiazdkami, które można znaleźć na etykietach zdobiących butelki. Im większa liczba gwiazdek na butelce, tym dłużej leżakowany był alkohol znajdujący się wewnątrz. Jest to sposób oznaczania na wzór brandy. Na rynku dostępna jest 5 gwiazdkowa, 7 gwiazdkowa, 12 gwiazdkowa, a także najszlachetniejsze i najstarsze destylaty o nazwach: Grande Fine, Private Reserve, Angels’Treasure. Do edycji specjalnych należą metaxy: Centenary, Rhodes, Golden Reserve, Grand Olumpian Reserve oraz Metaxa Golden Age.

Najpopularniejsze brandy Greckie to:

Brandy greckie – jak smakuje i jak je pić?

Metaxa to idealnie zbalansowane połączenie pikantności ze słodyczą i delikatną goryczką. Wśród aromatów dominują: miód, karmel, orzechy, wanilia. W tle wyczuwalne są różnego rodzaju zioła i rośliny. Oczywiście w zależności od wieku metaxy jej smak może się różnić intensywnością, a także nutami zapachowymi i smakowymi.

Na sam początek przygody z grecką brandy z pewnością warto skosztować jej w wersji saute, by poznać jej wszystkie walory bez dodatkowych „zagłuszaczy”. Metaxę pija się tak samo, jak brandy w temperaturze pokojowej, podawaną w pękatych dużych kieliszkach na niskich nóżkach. Jeśli alkohol okaże się dla Ciebie zbyt mocny (ma 40% zawartości alkoholu), możesz dodać do niego lód, tonic czy w słodszej wersji nawet sprite. Na greckim brandy przygotowuje się również drinki i koktajle, np. Mojito czy Metropolitan.

FORFITER exclusive sklep z brandy greckim w internecie

Zachęcamy Cię do zapoznania się z wyjątkowym trunkiem, jakim jest grecka brandy! Wiele rodzajów metaxy znajdziesz w naszym sklepie, zarówno młodsze wersje, jak i starsze. Grecką brandy możesz podawać na imprezach, jako digestif po kolacji i „coś mocniejszego” podczas wieczornego relaksu. Jest to również dobry pomysł na prezent dla miłośników Grecji, podróży i niepowtarzalnych trunków. Możesz być pewien, że sprawi przyjemność każdej obdarowanej osobie i przyniesie wiele smacznych i relaksujących chwil. 

Zobacz również inne brandy: brandy vsop czy brandy xo

Treść jest chroniona prawami autorskimi.