Brandy Francja

Ustaw kierunek malejący

Produkty 8

na stronę
Ustaw kierunek malejący

Produkty 8

na stronę

Brandy francuskie – historia brandy i cognacu

Na samym początku warto zaznaczyć, że każdy koniak (cognac) jest brandy, ale nie każda brandy jest koniakiem. Wiele źródeł mylnie korzysta synonimicznie z tych dwóch nazw, podczas gdy „brandy” może być produkowana na całym świecie, a koniak jedynie w regionie Cognac we Francji. Nazwa „cogniac” objęta jest ochroną i tylko producenci z tego jedynego regionu mogą z niej legalnie korzystać.

Najprawdopodobniej receptura na brandy zwane również winiakiem przybyła do Francji z Holandii, gdzie nazywana była „brandewina” (stąd też dzisiejsza nazwa alkoholu). Produkcja francuskiej brandy rozpoczęła się w XIV wieku w regionie Charente-Maritime, pierwsze wzmianki o handlu trunkiem pochodzą z 1610 roku. W tamtym czasie również winiarze z regionu Cognac rozpoczęli destylację wina. Ich celem było przedłużenie trwałości alkoholu podczas transportu, a niespodziewanie rozpoczęli produkcję jednego z najsłynniejszych francuskich trunków. W XVII wieku brandy zyskała popularność wśród francuskich arystokratów i bogatych kupców, a produkcja tego typu alkoholu została uregulowana przez rząd i objęta surowymi zasadami i przepisami. Dzięki temu brandy znacznie zyskała na jakości i renomie. W połowie XVIII wieku rozwój techniki destylacji sprawił, że francuska brandy zyskiwała coraz bardziej na jakości i charakterze, co przyczyniło się do zwiększenia zainteresowania nią poza granicami państwa. W tamtym czasie wielu producentów brandy zaczęło eksportować swoje alkohole do krajów Europy, w tym do Anglii i Rosji.

Podczas XIX wieku brandy z Francji stało się tak popularne, że produkcją trunką zainteresowały się tak prestiżowe domy handlowe, jak Hennessy, Remy Martin czy Martell. Wiek później brandy, tak jak pozostałe alkohole produkowane z winogron we Francji dotknął poważny kryzys spowodowany atakiem filoksery w winnicach. Produkcja brandy zmalała również z powodu prohibicji w Stanach Zjednoczonych. Mimo wszystko francuska brandy nigdy nie straciła na renomie i do dziś uznawana jest za jeden z najbardziej luksusowych alkoholi na świecie.

Brandy z Francji – jak powstaje brandy, jakie są rodzaje brandy

Francuskie brandy produkowana jest w różnych regionach kraju. Powstaje z destylowanego wina z takich odmian, jak Ugni Blanc, Colombard, Folle Blanche i Baco Blanc. Produkcja francuskiej brandy odbywa się przy wykorzystaniu tradycyjnych metod i technik: miedziane alembiki, podwójna destylacja lub destylacja pojedyncza w kolumnach rektyfikacyjnych. Po procesie destylacji alkohol umieszczany jest w beczkach z dębu francuskiego, gdzie spędzają minimum 2 lata na dojrzewaniu. Ten proces nadaje destylatom pięknego złotego zabarwienia oraz nut smakowych i aromatycznych. Na sam koniec brandy może być kupażowana, tj. mieszana między różnymi rocznikami i beczkami, ale nie musi. Ten krok zależy od producenta i stylu, jaki chce uzyskać. Tak naprawdę nie istnieje maksymalny czas leżakowania dla brandy, ale najstarsze trunki spotykane na rynku komercyjnym osiągają od 20 do 25 lat.

Brandy można podzielić ze względu na czas leżakowania oraz smak – istnieją edycje limitowane brandy np. brzoskwiniowych czy kawowych. Ze względu na wiek można wyróżnić:

Brandy francuskie AC – najmłodsze z kolekcji, leżakowane dwa lata. Oznaczane również symbolem dwóch gwiazdek.

Brandy francuskie VS – drugie w kolekcji, leżakowane trzy lata. Oznaczane również symbolem trzech gwiazdek.

Brandy francuskie VSOP – leżakowane przez pięć lat. Oznaczane również symbolem pięciu gwiazdek.

Na rynku dostępne są również brandy leżakujące 6 lat – XO, a także 10, 15, 20 i więcej lat – Hors D’age.

Jak smakuje brandy z Francji? W zależności od długości leżakowania, odmiany użytych odmian winogron i sposobu produkcji aromaty w różnych brandy mogą się od siebie różnić. Francuska brandy znana jest z głębokiego smaku o owocowym charakterze, w której dominują śliwki i figi. Z przypraw najbardziej wyczuwalne są migdały i cynamon. Cognac przywodzi na myśl miód i wanilię, natomiast Armagnac wiśnie, czekoladę i skórę. Brandy z Francji znane są z długich finiszów, doskonale balansujących między mocą a słodyczą.

Brandy z Francji - symbol luksusu, elegancji i francuskiej kultury

Brandy to tak naprawdę wszechstronny alkohol, który można degustować na wiele sposobów. Im brandy starsze, tym bardziej zaleca się spożywanie w wersji saute. Młodsze roczniki, jak brandy AC czy brandy VS wykorzystywane są do koktajli. Najlepsze składniki do łączenia z brandy to likiery kawowe i cytrusowe, skórki świeżych cytrusów, angostura, brązowy cukier. Starsze roczniki należy degustować w temperaturze pokojowej, podawane w pękatych kieliszkach lub szklankach. W przeciwieństwie do wina, kieliszek z brandy można trzymać za czaszę – delikatne ogrzanie alkoholu wzmacnia jego aromaty.

Francuska brandy to elegancki trunek, który najlepiej posmakuje degustowany w cichy, spokojny wieczór z bliską osobą lub w samotności z ulubioną książką czy serialem. Z powodzeniem sprawdzi się jako degistif po kolacji z przyjaciółmi i dodatek do potraw. Brandy AC może również stać się trunkiem imprezowym, z którym stworzysz kreatywne koktajle. Te starsze roczniki pozostaw na specjalne okazje.

Francuskie brandy – prestiżowy prezent

Pamiętaj również, że francuska brandy to doskonały pomysł na prezent na wyjątkową okazję. Z gratulacjami, np. awansu lub narodzin dziecka, w podziękowaniu za pomoc lub polecenie, a nawet z okazji okrągłej rocznicy urodzin. Prestiżowa brandy z Francji w kartoniku lub drewnianej skrzynce przypadnie do gustu osobom eleganckim, o wyrafinowanym guście i pasji do nietuzinkowych trunków.

Sklep z brandy francuskim online – wszystko, czego potrzebujesz

FORFITER exclusive to sklep z brandy francuskim, w którym znajdziesz szeroki wachlarz trunków z różnych regionów Francji i o różnym stopniu leżakowania. W naszym sklepie dostępne są zarówno brandy dla początkujących, jak i doświadczonych znawców tego francuskiego alkoholu. Oryginalne kartoniki i drewniane skrzynki sprawdzą się jako eleganckie opakowanie na prezent i pozostaną z obdarowanym na długo, być może o wiele dłużej niż sam trunek, przypominając mu o wspaniałym prezencie. Zachęcamy Cię do wyboru najlepszego francuskiego brandy, które stanie się dla Ciebie synonimem spokojnego, relaksującego wieczoru lub czasu spędzonego z ukochaną osobą. 

Treść jest chroniona prawami autorskimi.