Brandy XO
Historia brandy xo – od średniowiecza do dziś
Miejsce i rok produkcji pierwszej brandy xo na świecie nie są do końca znane. Wśród znawców tematów przeważają dwie teorie. Pierwsza mówi o tym, że brandy a właściwie „brandywijne” powstała w Holandii przypadkowo dzięki zabiegom pewnego kapitana statku, a następnie wykorzystywana była w celach medycznych. Druga teoria przedstawia historię Maurów, którzy przywieźli do Europy (Hiszpanii) metodę destylacji, wykorzystywaną przez nich do produkcji medykamentów. Od nich właśnie Hiszpanie mieli nauczyć się tej metody i zacząć wykorzystywać ją do destylacji wina gronowego, którego w Hiszpanii od zawsze było pod dostatkiem. Niektórzy twierdzą również, że to Francja była miejscem powstania pierwszej brandy xo. Co jest pewne, historia produkcji brandy rozpoczęła się w średniowieczu i od tamtej pory osiągała coraz większą popularność. Przez wiele wieków brandy zbierała coraz większe grono miłośników, a w XVIII wieku producenci trunku zaczęli pojawiać się już nie tylko w Europie, lecz także w Ameryce i na Kaukazie, a dokładniej w Armenii. Już w XIX wieku brandy stanowiła jeden z najpopularniejszych alkoholi na świecie. W tym czasie powstawały coraz to nowsze odmiany trunku, które wciąż zaliczając się do kategorii, wyróżniały się niepowtarzalnym stylem.
Jak powstaje brandy xo – prosty proces, zachwycający wynik
Podstawą brandy xo jest wino gronowe oraz woda. Każdy kraj wykorzystuje w tym celu winogrona różnych odmian, tradycyjnych dla ich winnic. Zebrane winogrona pierw poddaje się fermentacji, podczas której powstaje wino, a następnie powstałe wino poddaje się procesowi destylacji. Po zebraniu tzw. „ducha” czyli środkowej części skroplonej w destylatorze cieczy miesza się go z wodą i zamyka w dębowych beczkach lub kadziach. Beczki i kadzie pozostawia się na określony czas, by alkohol w środku mógł „dojrzeć”. Proces ten nazywa się również „leżakowaniem” lub „starzeniem”. Do produkcji wykorzystywane są klasyczne miedziane alembiki lub nowoczesne alembiki kolumnowe. W przypadku klasycznych alembików producenci często decydują się na podwójną destylację. Do leżakowania wykorzystywane są beczki z różnych rodzajów dębu, w zależności od kraju, w którym produkowana jest brandy xo. We Francji są to beczki z dębu francuskiego, w Ameryce z dębu amerykańskiego, w Armenii z dębu kaukaskiego, a w Hiszpanii korzystają ze specjalnych beczek, które wcześniej przechowywały sherry.
Jakie są rodzaje brandy – wiek, miejsce produkcji, unikalne dodatki
Podstawową kategorią, na podstawie której dzieli się brandy jest jej wiek, czyli czas, który spędziła na leżakowaniu w dębowych beczkach. Od wieku brandy zależy jej styl i charakter, ponieważ to właśnie podczas dojrzewania brandy zyskuje łagodność smaku, intensywność i bogactwo aromatów i gładkość stylu. Wiek brandy oznacza się gwiazdkami lub specjalnymi oznaczeniami – literami.
Brandy AC lub oznaczona dwoma gwiazdkami: to brandy starzona przez minimum dwa lata. Jest to najmłodsza brandy z kolekcji.
Brandy VS lub oznaczona trzema gwiazdkami: to brandy starzona przez minimum trzy lata.
Brandy VSOP lub oznaczona pięcioma gwiazdkami: to brandy starzona przez minimum pięć lat.
Brandy XO nazywana również brandy Extra Old, Napoleon lub Vieille Reserve: to brandy starzona przez minimum sześć lat. W przypadku brandy Napoleon wystarczą cztery lata w beczkach.
Jak smakuje brandy xo – różnice większe, niż się spodziewasz
Jak już wcześniej zostało wspomniane, smak i aromat brandy może się od siebie różnić. Dzieje się to za sprawą różnorodnych odmian winorośli, klimatu miejsca, w którym jest tworzona, różnych metod produkcji, lat spędzonych w beczkach i dodatków. Najbardziej „ostre” w smaku będą najmłodsze brandy. Ich aromat będzie intensywnie owocowy z niewielką dozą przypraw korzennych. VSOP brandy ujawnia nieco bardziej wyraziste aromaty przypraw, a XO brandy jest nimi całkowicie zdominowana. Do tego dochodzą także aromaty skóry, czekolady, suszonych owoców, dębu i wanilii. Smak z wiekiem staje się delikatniejszy, gładszy i bardziej przystępny.
Jak pić brandy xo – sposoby podania i degustacji
Długo leżakowane brandy, jak brandy X.O. podaje się wyłącznie w wersji saute, by móc w pełni poznać wszystkie najlepsze aromaty trunku. Smak brandy X.O. jest na tyle delikatny, że nie potrzebuje rozcieńczaczy. Stare brandy podaje się w kieliszkach o pękatej czaszy i w temperaturze pokojowej. Dodatkowo warto alkohol ogrzewać trzymając kieliszek za czaszę, czyli inaczej niż w przypadku degustacji wina.
Młodsze brandy, jak brandy A.C. doskonale nadają się do koktajlowych miksów i drinków. Na ich bazie można stworzyć klasyczne koktajle, np. brandy souer czy nawet mojito, a także nowoczesne drinki. W tym przypadku ogranicza nas tylko wyobraźnia i własne upodobania smakowe. Najczęściej brandy łączy się z cytrusami, kawą, brązowym cukrem i czekoladą.
FORFITER exclusive – sklep z brandy XO
Sprawdź naszą kolekcję brandy XO w zestawach prezentowych i oryginalnych kartonikach. Zapewniamy, że długo leżakowana brandy to wspaniały prezent dla pasjonatów mocnego alkoholu, doświadczonych degustatorów i kolekcjonerów. W naszym sklepie znajdziesz polecane brandy XO z całego świata: prestiżowe marki i szeroko znanych producentów. Z brandy możesz podziękować za pomoc, pogratulować awansu i życzyć wszystkiego najlepszego z okazji urodzin! Brandy to na tyle uniwersalny i wyjątkowy alkohol, że przypadnie do gustu każdemu obdarowanemu.
Zobacz również inne brandy: brandy vsop, brandy pisco, brandy armeńskie, brandy francuskie