Brandy Armenia

Ustaw kierunek malejący

Produkty 6

na stronę
Ustaw kierunek malejący

Produkty 6

na stronę

Brandy z Armenii – długa, polityczna historia

Po raz pierwszy brandy w Armenii zaczęto produkować pod koniec XIX wieku, około 1887 roku. Za powstanie pierwszej brandy odpowiedzialni są ormiańscy winiarze, którzy korzystając z wielowiekowej tradycji produkcji wina, postanowili stworzyć z ormiańskich winogron alkohol o większej ilości procentów. Współczesne badania wykazały, że to właśnie na terenie dzisiejszej Armenii powstało pierwsze na świecie wino, a więc wiedza ormiańskich winiarzy sięgała aż czasów starożytnych. Jedną z pierwszych oraz najpopularniejszych marek ormiańskiej brandy jest Ararat. To właśnie za jej sprawą produkcja brandy w Armenii została określona pewnymi stałymi prawami i regułami.

Pierwszy wzrost produkcji brandy w Armenii przypadł na czas, kiedy kraj ten był częścią Związku Radzieckiego. Dzięki temu ormiański alkohol był szeroko dostępny w całym Imperium Rosyjskim, a rozwój gospodarczy sprawił, że na brandy mógł pozwolić sobie niemal każdy, zarówno ludzie zamożni, jak i robotnicy. Niestety z drugiej strony, wzrost popularności brandy przyczynił się także do powstawania coraz większej ilości podróbek, które opisywano jako „brandy armeńskie”, ale w rzeczywistości nie miały one z nimi nic wspólnego. Ówcześnie produkcja brandy nie była obarczona żadnymi przepisami, a więc każdy mniejszy czy większy producent alkoholu w Związku Radzieckim mógł określić swój alkohol właśnie w taki sposób.

Na rynku globalnym po raz pierwszy brandy z Armenii została przedstawiona w roku 1902 podczas wystawy Grand Prix w Paryżu. Był to również pierwszy (i nie ostatni!) raz, kiedy ormiańska brandy pokonała w konkursie prestiżowe francuskie brandy i zachwyciła jury, które przyznało jej najwyższą nagrodę. Istnieje legenda, która mówi, iż właśnie wtedy rząd francuski przyznał Armenii, a dokładniej ormiańskiej marce Ararat, pozwolenie na korzystanie z nazwy „koniak” do opisu swoich trunków. Prawda jest jednak taka, że koniak to słowo zarezerwowane dla alkoholu produkowanego wyłącznie w regionie Cognac we Francji, a armeńscy destylatorzy używali jej, by podobieństwo między produkowanymi przez nich trunkami, a tymi francuskimi.

Po upadku Związku Radzieckiego, Armenia stała się ponownie niezależnym państwem, które miało szansę zaistnieć na międzynarodowym rynku alkoholowym ze swoim wyjątkowym brandy. Dzięki staraniom marki Ararat, rząd Armenii ustanowił oficjalne prawo dotyczące produkcji lokalnej brandy i nazewnictwa. Odtąd ormiańską brandy można było nazywać jedynie te alkohole, które produkowane były z lokalnych składników, takich jak ormiańskie winogrona i wyłącznie w obrębie kraju. Od tamtej pory popularność ormiańskiej brandy stale rośnie, zyskując coraz bardziej ugruntowaną pozycję na rynku. Dziś niemal cały świat zna i degustuje brandy z Armenii, zachwycając się tym, co Armenia ma w sobie najlepsze: doświadczenie, hojny smak, najwyższa jakość i oryginalny styl.

Armeńska brandy – dlaczego warto po nią sięgać?

Brandy w Armenii produkowane jest wyłącznie z lokalnych składników. Do alkoholu wykorzystywana jest źródlana woda pobierana z górskich źródeł oraz winogrona autochtonicznych odmian (czyli takich, które można spotkać jedynie w Armenii) uprawiane na soczystych wzgórzach. Ormiańskie brandy leżakowane są w wyjątkowych beczkach produkowanych z dębu kaukaskiego. Sam proces starzenia przynosi zupełnie odmienne efekty niż we Francji ze względu na wyjątkowo gorący klimat Armenii. To wszystko sprawia, że nie znajdziesz na świecie alkoholu podobnego do ormiańskiej brandy – są to trunki jedyne w swoim rodzaju! W zależności od długości leżakowania brandy z Armenii może ujawniać różne aromaty, od wanilii, budyniu, suszonych owoców i cynamonu aż do świeżo mielonej kawy, toffee, prażonych orzechów i czekolady deserowej. Jeśli chcesz posmakować lub sprezentować komuś oryginalny alkohol, zdecydowanie powinieneś sięgnąć po armeńską brandy.

Brandy armeńska – na jaką okazję?

Brandy to alkohol, który najlepiej sprawdzi się podczas spokojnego wieczoru w pojedynkę lub w niewielkim towarzystwie bliskich przyjaciół. Szklaneczka trunku, cygaro, gorzka czekolada, ulubiona książka lub przyjemna rozmowa – taki klimat sprzyja poznawaniu wszystkich nut smakowych ormiańskich brandy. Brandy najlepiej smakować bez dodatków, w temperaturze pokojowej. Jeśli chcesz nieco podkręcić wrażenia, możesz dodać skórkę ze świeżej pomarańczy, cukier trzcinowy, angosturę lub przygotować koktajl. Najlepsze dodatki do łączenia z ormiańską brandy to likier pomarańczowy lub kawowy, przyprawy korzenne, syrop czekoladowy, sok pomarańczowy.

Doskonały pomysł to danie bliskiej osobie brandy armeńskiej na prezent. Z pewnością spodoba się miłośnikom kaukazu, podróżnikom i pasjonatom gotowania. Egzotyczny charakter ormiańskiej brandy pokochają Ci, którzy będą mogli skomponować z nią wyjątkowe danie lub przypomnieć sobie dzięki niej piesze wędrówki po ormiańskich wzgórzach.

Twój ulubiony sklep z brandy armeńską FORFITER exclusive

W FORFITER exclusive oferujemy szeroką gamę armeńskich brandy, które przypadną do gustu nawet najbardziej wymagającym smakoszom. W naszym sklepie online zaopatrzysz się w swoją ulubioną pozycję lub w elegancki prezent – brandy z Armenii w pudełku lub drewnianej skrzynce. Wybierz jedną z oryginalnych armeńskich brandy i zaplanuj wyjątkowy wieczór, który pomoże Ci się zrelaksować i posmakować wyjątkowych nut, które zostaną w Twojej pamięci na zawsze.

Zobacz również inne brandy: brandy vsop, brandy xo, brandy pisco, brandy francuskie, brandy niemieckie

Treść jest chroniona prawami autorskimi.