Brandy Ararat
Brandy Ararat – długa historia legendarnej ormiańskiej marki
Historia marki Ararat rozpoczyna się pod koniec XIX wieku, a dokładniej w roku 1887. Wtedy właśnie założyciel i redaktor naczelny winiarskiego magazynu Winemaking – Wasilij Tairow namówił przyjaciela Nersesa Tairyana do rozpoczęcia produkcji brandy w Armenii za pomocą klasycznych, francuskich technologii. Tairyan chętnie zgodził się z tym pomysłem i w ten sposób pasjonaci sprowadzili do Armenii pierwsze miedziane alembiki – ręcznie robione we Francji. Był to ówcześnie najnowocześniejszy sprzęt na świecie. Kolejne lata przynosiły kolejne roczniki wspaniałej brandy, lecz sprzedawane były one jedynie na rynku lokalnym. Aby pokazać się światowym rynkom ormiańskie przedsiębiorstwo Ararat postanowiło stać się częścią firmy Shustov & Sons, szeroko znanej w całym Imperium Rosyjskim i tym samym zyskać więcej popularności poza granicami swojego kraju.
Stały rozwój przedsiębiorstwa pozwolił na zatrudnienie dwóch utalentowanych i doświadczonych destylatorów, którzy przyczynili się do zdobycia pierwszego światowego uznania. W 1900 roku destylator Kriill Silchenko oraz master blender Mkritich Musinyants stworzyli pierwszą mieszaną ormiańską brandy: Fine Champagne Select. Wynik był tak znakomity, że marka postanowiła pokazać swoją butelkę na wystawie Grand Prix Paryż w 1902 roku, podczas którego jury potwierdziło wysoką jakość i wyjątkowy charakter ormiańskiego brandy, przyznając mu najwyższą nagrodę. Od tamtej pory sława marki Ararat stale rośnie, a styl produkowanych trunków coraz bardziej odchodzi od francuskiej klasyki na rzecz ormiańskiej oryginalności. W 1937 roku kolejny master blender marki – Markar Sedrakyan tworzy pierwszą rocznikową brandy Ararat – Jubilee, która trafia na międzynarodowe rynki. Dzięki tej pozycji świat dowiaduje się o istnieniu takiego trunku, jak brandy z Armenii. W latach 50. XX wieku wzrost gospodarczy w Związku Radzieckim przyczynia się do wzrostu produkcji brandy, która pojawia się na stołach zarówno zamożnych, jak i robotników. W tamtym czasie 5-gwiazdkowy i 3-gwiazdkowy Ararat stały się ulubionymi trunkami, a na ich bazie powstawały coraz nowsze mieszanki. Niektóre z tych oryginalnych receptur produkowane są do dziś! Szybki rozwój gospodarczy miał jednak również złe strony. Jedną z nich było pojawienie się na rynku dużej ilości „podróbek”, które w niczym nie dorównywały słynnej ormiańskiej brandy. Wraz z upadkiem Związku Radzieckiego pod koniec XX wieku Armenia ponownie stała się niepodległym krajem, a dzięki temu łatwiej było uregulować prawne aspekty związane z produkcją krajowego brandy. W 1999 roku firmę wykupił światowy przedsiębiorca Pernod Ricard. Dzięki wysiłkom marki Ararat w kraju nałożono surowe przepisy dotyczące produkcji alkoholu, które dokładnie opisywały, jakie warunki musi spełnić brandy, by móc zostać nazwana „ormiańską brandy”. Przede wszystkim musiał to być alkohol tworzy w Armenii z uprawianych w kraju ormiańskich winogron.
Od tamtej pory marka Ararat stale rośnie w siłę wypuszczając na międzynarodowe rynki brandy rocznikowe i mieszane, które już na stałe wpisały się w wizerunek Armenii. Dziś śmiało można powiedzieć, że Ararat to globalna marka, która w doskonały sposób łączy ze sobą ormiańską tradycję z nowoczesnymi rozwiązaniami. Ararat Brandy można spotkać aż w 50 krajach na całym świecie, tak samo jak miłośników tego niepowtarzalnego trunku.
Ararat Brandy – głębokie przywiązanie do rodzimej kultury
Ararat brandy produkowana jest w stu procentach ze składników pochodzących z Armenii: wody, winogron oraz drewna wykorzystywanego do produkcji beczek. Każda pozycja w portfolio nawiązuje do kultury Armenii czy to poprzez etykietę czy nazwę (np. brandy Akhtamar, brandy Ani, brandy Divin). Od ponad 120 lat brandy Ararat powstaje za pomocą tradycyjnych metod i oryginalnych receptur, jednocześnie śmiało wykorzystując nowoczesne trendy destylarskie. Brandy to alkohol produkowany z fermentowanych winogron, a jego proces produkcji nieróżni się od produkcji koniaków. Dlatego właśnie bardzo często można spotkać się z nazwą „ormiański koniak” lub „koniak Ararat” zamiast brandy. Nie jest to jednak poprawne, ponieważ koniaki (fr. Cogniac) mogą być produkowane wyłącznie we Francji w regionie Cogniac. Jest to nazwa chroniona prawnie! Można natknąć się na opowieść mówiącą, iż w uznaniu za wygraną w konkursie Grand Prix w Paryżu w 1902 roku, rząd Francji wydał pozwolenie marce Ararat na korzystanie z nazwy „koniak” jest to jednak, jak już zaznaczyliśmy, jedynie opowieść…
Ararat brandy – co można znaleźć w portfolio marki?
Marka Ararat posiada podstawową kolekcję brandy, jak i wersje kolekcjonerskie, edycje limitowane czy smakowe. Każda butelka wyróżnia się odmiennymi, unikatowymi cechami smakowymi i zapachowymi. Wszystkie starzone są w beczkach wykonanych z dębu kaukaskiego.
- Brandy Ararat 3yo (3 stars) jest najmłodsza w kolekcji. Wyczuwalne są w niej nuty suszonych owoców i wanilii, a także dębowe niuanse w tle. Smak jest subtelny, ale wyrazisty, co spodoba się zarówno początkującym, jak i doświadczonym smakoszom.
- Brandy Ararat 5yo (5 stars) w nosie ujawnia aromaty suszonych moreli i soczystego cedru. W ustach jest wyraziście owocowa z akcentami przypraw korzennych i ze średnio-długim finiszem.
- Brandy Ararat 7yo zwana również Brandy Ararat Ani ma intensywny aromat świeżych owoców z dominującą pomarańczą i tłem z dębiny. Smak jest połączeniem nut cytrusów, karmelu i suszonych fig, a koniec zaskakuje przyjemnym migdałowym akcentem.
- Brandy Ararat 10yo zwana również Brandy Ararat Akhtamar w aromacie ujawnia nuty budyniu waniliowego, toffee, rodzynek, dębu i cynamonu. Usta są kremowe i delikatne z nutami drożdżówek, suszonych moreli, rodzynek, miodu i goździków. Na koniec zaskakuje nutą egzotycznych przypraw.
- Brandy Ararat 15yo zwana również Brandy Ararat Vaspurakan ma aromat bogaty w świeżą kawę, rodzynki, toffee, mleczną czekoladę, orzechy włoskie i dąb. Smak złożony jest z nut krwawych pomarańczy, marcepanu, śliwek, karmelu i prażonych orzechów. Finisz jest wyjątkowo długi i przyjemny.
- Brandy Ararat 20yo zwana również Brandy Ararat Nairi zaskakuje nutami balsamicznymi, aromatem chleba, goździków i cynamonu. Usta są wyraziste, miodowe z akcentem przypraw korzennych, które wychodzą na pierwszy plan podczas długiego finiszu.
Prócz tego w portfolio znajdują się takie pozycje kolekcjonerskie, jak Ararat Dvin Collection Reserve, Ararat 25yo Charles Aznavour czy smakowe, jak Ararat brzoskwiniowy i Ararat kawowy.
Brandy Ararat – jak podawać i jak degustować?
Klasyczny alkohol, taki jak brandy najlepiej smakuje podawany w klasyczny sposób. Najlepiej więc degustować brandy solo w temperaturze pokojowej. Można ją ewentualnie skomponować z kawałkiem wysokiej jakości gorzkiej czekolady lub cygarem. Jeśli nie jesteś miłośnikiem mocnych trunków możesz przygotować koktajl z brandy, np. z cukrem trzcinowym i angosturą, sokiem pomarańczowym i wermutem lub likierem kawowym i śmietanką. Brandy Ararat to alkohol, który o wiele bardziej sprawdzi się podczas spokojnych spotkań z przyjaciółmi, niż na hucznych imprezach. Może stać się także doskonałym trunkiem na romantyczną kolację z ukochaną osobą lub wyjątkowym prezentem dla miłośnika kaukaskich smaków.
FORFITER exclusive to Twój sklep z brandy Ararat
Nasz sklep z brandy Ararat to jedyne miejsce, którego potrzebujesz, by zaopatrzyć się w oryginalne butelki niezwykłego ormiańskiego alkoholu. Czeka na Ciebie kolekcja brandy Ararat, w której znajdziesz zarówno trunki dla początkujących, jak i obeznanych w temacie degustatorów. W FORFITER exclusive dostaniesz brandy Ararat w oryginalnym opakowaniu, które jest eleganckim pudełkiem w sam raz na prezent lub w drewnianej skrzynce, która pozostanie pamiątką na zawsze, nawet po skończonej degustacji.