Wino w kuchni - 6 faktów i ciekawostek

Wino w kuchni - 6 faktów i ciekawostek

Wino w kuchni - do picia czy do gotowania?

Wino w kuchni pojawia się pod różnymi postaciami. Zadając sobie pytanie, czy nada się do picia, czy też o gotowania, odpowiedź jest prosta. Wino odpowiednie jest zarówno do jednego, jak i do drugiego. Wino świetnie podkreśla smak potraw, jako dodatek do popijania. Oczywiście równie dobrze nadaje się do dodania do potrawy podczas gotowania - w ten sposób z jedzenia wyciągniemy wszystko, co najlepsze, a dodatkowo nadamy mu bardzo uroczystego charakteru.

 

Wino w kuchni - 6 faktów i ciekawostek

 

Temat wina w kuchni jest bardzo obszerny, dlatego chcielibyśmy Wam przytoczyć kilka najciekawszych faktów, które mogą Was zainteresować i pomogą w poruszaniu się z winem po kuchni.

  1. Wino to przede wszystkim winogrona. Jest kilka najbardziej popularnych odmian tych owoców, z których powstają najpopularniejsze wina. Okazuje się, że każda z tych odmian idealnie komponuje się z innym typem jedzenia. Przykładowo Chardonnay świetnie komponuje się z rybami i jako uzupełnienie sosu rybnego. Sauvignon Blanc to perfekcyjny dodatek podczas duszenia ryb, ale równie dobrze komponuje się z wszelkimi owocami morza. Riesling idealnie nadaje się do przygotowywania ryb słodkowodnych oraz zimnych sosów do przystawek. Merlot to perfekcyjny kompan młodej cielęciny i jagnięciny, ale równie dobrze podkreśli smak wspaniałego bigosu. Cabernet Sauvignon świetnie pasuje jako dodatek do dziczyzny i dzikich ptaków. Pinot Noir zaś to przyjaciel pieczonego czerwonego mięsa oraz gęstych i zawiesistych sosów.
  2. Podawanie wina rządzi się swoimi zasadami. Przede wszystkim ważne jest szkło - musi być przeźroczyste, białe i gładkie. Kolejność podawania również jest bardzo istotna: białe przed czerwonymi, lżejsze przed cięższymi, młodsze przed starszymi, wytrawne przed słodkimi, gorsze przed lepszymi. Ważna jest również odpowiednia temperatura podania, bowiem każdy gatunek i rodzaj wina ma swoją idealną temperaturę, w której możemy wyczuć najwięcej smaków i aromatów. Wino zwykle pasuje do wszelkich dań. Unika się jednak podania do: potraw z octem, szpinakiem, karczochami i czekoladą. Tego alkoholu nie podaje się także do zup.
  3. Wino dodane do potrawy trzeba zredukować. Należy pamiętać, aby dodać tyle wina, ile znajduje się w przepisie. Jeżeli dodamy za dużo alkoholu, jego smak i aromat będzie zbyt intensywnie wyczuwalny i cała potrawa będzie miała zaburzone walory. Warto dodać odpowiednią ilość, którą potem będziemy mogli z łatwością zredukować. Redukcję stosuje się głównie do zup i sosów. Proces ten polega na zmniejszaniu objętości dania poprzez odparowywanie wody czy też alkoholu w tym przypadku. Gotujemy potrawę na małym ogniu, by zawartość procentów i wody mogła spokojnie odparować. Do procesu redukcji należy mieć dużo cierpliwości - może trwać to naprawdę dosyć długo, ale wyczekiwany efekt będzie powalający.
  4. Wino dobieramy do potrawy przede wszystkim kolorem. Należy zapamiętać zasadę, że białe wino idealnie komponuje się z kurczakiem, rybami, owocami morza, sałatkami. Świetnie nadaje się również jako aperitif, czyli alkohol podany przed posiłkiem. Wino czerwone zaś świetnie komponuje się z dziczyzną, czerwonym mięsem. Pamiętajmy również o umiarze. Zasady są po to, żeby je łamać. Jeżeli ktoś uważa, że wino czerwone będzie pasować do jego dania, w którym dominuje ser, kurczak i sałatka - to jego decyzja. Każdy ma swoje upodobania smakowe i nie można mu niczego narzucić.
  5. Jeżeli podsmażone mięso przywarło Wam do patelni - nic straconego. Możemy zastosować tutaj sztuczkę, która nazywa się deglasowanie. Do przywartego mięsa na patelni dolewamy wino i pozwalamy mu się zagotować. Wszystko gładko odchodzi od patelni, a my mamy świetną bazę do sosu, której aż żal nie wykorzystać. Wystarczy dodać odrobinę śmietany i sos do naszego mięsa wychodzi w kilka chwil.
  6. Okazuje się, że przy winie używanym do gotowania, cena nie gra roli. Przeprowadzono test, w którym ugotowano trzy rodzaje risotto z winem za 70 dolarów, 30 dolarów i 2 dolary. Okazało się, że najlepsze risotto wykonane zostało z użyciem najtańszego trunku.

 

Sprawdź: Wino w FORFITER exclusive

 

Wino uwalnia potencjał wielu potraw - czy to jako dodatek do jedzenia, czy też jako element podczas gotowania potrawy. Warto próbować, eksperymentować z różnymi rodzajami wina - od białego, przez różowe po czerwone; od słodkiego do wytrawnego. W naszym sklepie znajdziecie pełen wachlarz wspaniałych win, które świetnie nadadzą się w kuchni. Zapraszamy!



Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Treść jest chroniona prawami autorskimi.