Dobre wino nie ogranicza się wyłącznie do delikatnego, owocowego smaku lub intensywnego aromatu popularnych przypraw. Wiedzą o tym osoby, które coraz częściej sięgają po bardziej wyszukane kompozycje, poznając połączenia, o jakich nie śniło się koneserom. Prezentujemy kilka propozycji do niecodziennych degustacji, z których można uczynić swoisty rytuał rozpoznawania bukietu.

 

 

 

 

Wina o charakterze tostowym, idealne do mięs i dań zapiekanych

 

 

 

Kto by pomyślał, że aromat zarumienionego drzewa może być wyczuwalny podczas degustacji wina. A jednak! Trunki z tej rodziny charakteryzują się aromatem lekkiej spalenizny, towarzyszącej wędzeniu mięs, paleniu lub tostowaniu drewna. Takie nuty doskonale łączą się z przyprawami korzennymi oraz z miodem, akcentującym aromat podpalania. Uzyskiwane są dzięki tostowaniu (przypalaniu) wewnętrznej strony beczki, w której wino leżakuje. Za przykład może posłużyć hiszpańskie Mosen Cleto Crianza, będące czerwonym winem o intensywnym aromacie konfitur owocowych, podbitych aromatem tostowym. To dobry wybór do wołowiny oraz potraw zapiekanych, których smak za sprawą wina zostanie dodatkowo podkreślony.

 

 

 

 

Wytrawne wina bogate w nuty tytoniu, czekolady i likieru z porzeczek

 

 

 

Odchodząc od tradycyjnych, czerwonych win owocowych, można natrafić na wina wytrawne, dużo bardziej wyraziste i intensywne. Często uzupełnione o nieoczywiste nuty tytoniu czy cedru (rodzaj sosny). Zaakcentowane aromatem porzeczek, śliwek i borówek, wyjątkowy efekt zyskują dopiero dzięki czekoladzie, dopełniającej całości. Tak bardzo dalekie od klasycznego, znanego wina, leżakujące zaledwie dwa lata sprzedawane w naszym sklepie FORFITER exclusive Mirto z Hiszpanii, robi furorę w światowej sławy restauracjach. Podawane do aromatycznych dań z mięsa i grzybów, będzie też ciekawym dodatkiem do sera. Zapach palonego tytoniu nadaje trunkowi niepowtarzalności, a przystępna cena sprawia, że każdy zainteresowany nietuzinkowym bukietem, może sięgnąć po kieliszek.

 

 

 

 

 

Aromatyczne i cytrusowe, z maślanym aromatem bułeczek

 

 

 

Połączenie cytryny z orzechami laskowymi to dość znana kompozycja, sprawdzona i bardzo lubiana przede wszystkim przez kobiety. Kiedy te aromaty wypełnią wino, wkraczamy na zupełnie inny poziom degustacji. Tym bardziej, że np. wino Meursault wytworzone ze szczepu chardonnay, zawiera nuty maślane, przywodzące na myśl świeżo wypiekane bułeczki. Złożony, długi finisz potwierdza wysoką jakość wina z Burgundii, o którym nie sposób zapomnieć nawet po skończonej degustacji. Nuty orzechowe rewelacyjnie komponują się z cytrusami, co sprawdza się do ryb, grzybów przygotowanych na maśle oraz dań ze śmietanowymi sosami.

Jeżeli szukają Państwo wina o wyjątkowych nutach smakowo-zapachowych, zachęcamy do odwiedzin w naszym sklepie FORFITER exclusive. Zebraliśmy w nim starannie wyselekcjonowane wino w różnych cenach. Oprócz klasycznych zestawów, nie brakuje u nas kompozycji niecodziennych, łączących aromaty i smaki z najwyższej półki, łączone z fantazją, której efekt na długo pozostaje na kubkach smakowych.