Polak, Węgier, dwa bratanki, i do szabli, i do szklanki. Oba zuchy, oba żwawi, niech im Pan Bóg błogosławi”. Tak brzmi pełna wersja znanego wszem i wobec przysłowia, podkreślającego zażyłą więź oraz podobieństwa charakteru obu narodów. Jak widać alkoholowe gusta również mają ze sobą wiele wspólnego. Węgierski tokaj cieszy się u nas niesłabnącą popularnością – i całkowicie zasłużenie. W poniższym artykule zaprezentujemy Państwu najważniejsze cechy tego niezwykłego białego wina, które tak wspaniale podkreśla słodki smak deserów.

 

 

 

 

 

Węgierska specjalność, ale nie wyłączność

 

 

Określenie „tokaj” pochodzi od geograficznej nazwy górskiego regionu winiarskiego Tokaj-Hegyalja. To nie tylko północno-wschodnie Węgry, ale także południowo-wschodnie rejony Słowacji. Dlatego słowackie wina z tej okolicy również można nazywać tokajem – pod warunkiem, że otrzymają one węgierski certyfikat jakości. Ot, uroki formalno-prawnych zawiłości oraz ochrony produktów regionalnych. Szacuje się, że po obu stronach granicy powstaje ok. 10 milionów litrów trunku rocznie. To stosunkowo niewiele, ale FORFITER exclusive oferuje wyłącznie oryginalny tokaj, prosto z winnic Madziarów i naszych wspólnych sąsiadów.

 

 

 

 

Wszystko zaczyna się od winogron. Szczep i warunki wzrostu mają decydujące znaczenie

 

 

Węgierskie wino białe słodkie ma dwie główne odmiany: szamorodni oraz aszú (czyt. „osu”). Podstawowa różnica polega na intensywności słodkiego smaku – do drugiego z gatunków dodaje się nieco podsuszonych owoców. Wyróżnia się także wariant furmint, cechujący się nieco mniejszą zawartością alkoholu. Taką samą nazwę nosi najczęściej wykorzystywany szczep winogron. Pozostałe podgatunki, z których pozyskiwany jest moszcz, to hárslevelű, kabar, zéta, kövérszőlő oraz sárgamuskotály. Smakowe subtelności pomiędzy poszczególnymi winami biorą się również z czasu fermentacji i dojrzewania, sposobu przechowywania czy butelkowania.

 

 

 

 

Do czego tokaj pasuje najlepiej? Sprawdź, z czym podaje się białe, słodkie wino

 

 

Ilu degustatorów, tyle opinii. Jednak pewne sugestie powtarzają się zdecydowanie najczęściej. Wspólnym mianownikiem dla propozycji podania tokaju są podwieczorki i desery. Od szarlotki, makowca, sernika czy crème brûlée, przez wytworne sery i pasztety w rodzaju foie gras, aż po owoce we wszelkich postaciach. Zdaniem niektórych smakoszy tokaj bardzo dobrze komponuje się także z daniami kuchni polskiej... oraz chińskiej. Sprawdź katalog FORFITER exclusive i zapoznaj się z naszymi propozycjami!