Polugar i jego wielowymiarowość

Polugar i jego wielowymiarowość

POLUGAR KRIVACH 61 wytwarzany jest według tradycyjnej rosyjskiej technologii i receptury, odtworzonej w prywatnej gorzelni „Rodionov i Synowie”. To nowy mocny symbol dumy narodowej. Wysokogatunkowy, krzepki, silny, ostry, destylat żytni. Krivatch 61 to najbardziej niezwykły i prowokacyjny napój alkoholowy, stworzony aby zadziwić zarówno swoją 61 procentową mocą, jak i najwyższą jakością i niesamowitym smakiem.

Na świecie nie ma analogów rosyjskiego Krivatcha 61. Kolor: bezbarwny. Zapach: chłodne, zbożowe nuty i wyrazisty żytni aromat ciepłych domowych wypieków przeplatany akcentami czerwonego jabłka, śliwek i traw polnych. Smak: mocny, męski, rozgrzewający, z nutką gorącej skórki żytniego chleba. Finisz: dlugi, wyraźny, zbożowy.

Co to jest Polugar?

Polugar wraca jako tradycyjny, historyczny rosyjski alkohol. Jednakże, z uwagi na porządek prawny w Rosji nie jest on tam produkowany. Zamiast tego, destylarnia znajduje się w Polsce. W nowych okolicznościach, ale wciąż produkowany jest w tradycyjny sposób.

Destylowany ze zbóż, w miedzianych alembikach, które zostały odtworzone na podstawie XVIII-wiecznych rysunków.  W przeciwieństwie do whisky, ten destylat nie jest starzony w beczkach. Zamiast tego alkohol oczyszczany jest białkiem z kurzych jaj (historyczna metoda pochodząca z Rosji) oraz przy pomocy brzozowego węgla drzewnego.

W efekcie otrzymujemy niesamowity trunek – ni to wódka, ni to bimber, ni to rodzaj whisky – po prostu Polugar. Czysty destylat ! Produkowane są obecnie dwie “linie”. Pierwsza – destylowana wyłącznie z ziaren różnych zbóż (pszenica, żyto, jęczmień, gryka) – krystaliczny, czysty, zbożowy destylat.

Druga seria to destylat, do którego dodawane są naturalne składniki, wskazane każdorazowo na etykiecie. I tak mamy np. wersję z kminkiem, z chrzanem czy jałowcem.

 

https://www.szkockakrata.pl/informacje-i-wiadomosci-swiat-whisky/polugar/



Treść jest chroniona prawami autorskimi.