Piwa kraftowe - Piwa Dolnej Fermentacji

Piwa kraftowe - Piwa Dolnej Fermentacji

Dla dobrego, rzemieślniczego piwa nadeszły wyjątkowo korzystne czasy. Ludzie zaczęli doceniać to, co wyróżnia się wysoką jakością, a nie wyłącznie niską ceną. Zaczęli również doceniać wyjątkowe smaki. Piwo rzemieślnicze wyróżnia się niezwykłą różnorodnością smaków. Każdy znajdzie coś dla siebie wśród tak ogromnego wyboru. Dobrym znakiem jest także to, że ludzie zaczynają doceniać prace rękodzielnicze. Piwo kraftowe to piwo produkowane ręcznie, w ilościach naprawdę niewielkich. Wkłada się w nie całe serce, pasję i wiedzę zdobytą na domowych próbach produkcji piwa. Dzięki indywidualnemu podejściu do tego procesu, ludzie zaczynają doceniać pracę i sam produkt.

Wspaniałe piwa kraftowe dzielimy przede wszystkim ze względu na rodzaj fermentacji. Ostatnio omawialiśmy piwa fermentacji górnej, a dzisiaj chcielibyśmy Wam zaprezentować piwa fermentacji dolnej.

 

Piwa kraftowe - piwa dolnej fermentacji

 

Piwa dolnej fermentacji nie są tak proste to wyprodukowania w domu. Ale zanim opowiemy o sposobie wytwarzania, warto powiedzieć, czym się wyróżniają. A więc kilka faktów na temat piw dolnej fermentacji:

  • Jest to jeden z dwóch sposobów otrzymywania piwa w browarnictwie, a gatunek powstającego trunku nazywany jest lagerem. Okazuje się, że współcześnie aż 90% piw na świecie to właśnie lagery.
  • Do otrzymania piwa dolnej fermentacji potrzebne są odpowiednie drożdże. Dzielą się one na drożdże pyliste, czyli pojedyncze cząsteczki pływające luźno w beczce, które opadają na sam dół zbiornika na koniec procesu fermentacji. Piwa produkowane przy użyciu tych drożdży charakteryzują się niezbyt dużą klarownością. Drugi rodzaj drożdży to drożdże kłaczkujące, które łączą się w jedną masę i opadają na dno. Fermentują o wiele wolniej od drożdży pylistych, a powstające piwa są bardziej klarowne.
  • Poznaliśmy już rodzaje drożdży dolnej fermentacji. Warto wspomnieć również o konkretnym gatunku. Nazywa się on Saccharomyces pastorianus, a inaczej - drożdże lagerowe. Fermentują w dość niskiej temperaturze, bo około 8 do 12 stopni Celsjusza. Z pewnością jest to ich ogromna zaleta, ponieważ w niskiej temperaturze drożdże podczas fermentacji nie wydzielają zbyt wiele produktów ubocznych. Sam proces fermentacji trwa jednak dość długo, ponieważ czas ten wynosi około tydzień. Następnie piwo dojrzewa cztery tygodnie i wtedy osiąga typowo lagerowy profil.

Piwa dolnej fermentacji - jakie znamy?

 

Piwa kraftowe - piwa dolnej fermentacji to proste piwa, ale nie oznacza to, że są niesmaczne i niewarte uwagi. Są tak samo ciekawe i różnorodne jak piwa górnej fermentacji. Chcielibyśmy przytoczyć kilka gatunków, które są warte spróbowania:

 

  • Pilzner (pils) - swój początek ma w Czechach. Powstaje z jasnego słodu pilzneńskiego, miękkiej wody, żateckiego chmielu i drożdży dolnej fermentacji. Niezwykle jasne i aromatyczne piwo, bardzo klarowne i niesamowicie chmielowe. Charakteryzuje sie delikatnym, kwiatowym aromatem i wytrawnym smakiem. Aktualnie wyróżnić możemy pilzner czeski - o nutach słodowych, korzennych, ziołowych, bez akcentów owocowych oraz pilzner niemiecki - jaśniejszy, bardziej kwiatowy, o mocnej, intensywnej goryczce.
  • Marcowe - lager warzony w marcu i stąd pochodzi jego nazwa. W dawnych czasach nie było urządzeń chłodniczych, dlatego okres produkcji piwa trwał od października, a kończył się właśnie w marcu. Jest to piwo o bogatym bukiecie słodów. Można tutaj wymienić słody: wiedeńskie, monachijskie, pilzneńskie oraz słody prażone. Dzięki takiej mieszance piwo zyskuje wspaniały, miedziany lub bursztynowy kolor. Wspaniale słodowe, zrównoważone, o mocno wyczuwalnych chmielowych akcentach.
  • Koźlak - to mocne piwo o wysokiej zawartości alkoholu, bardzo treściwe, mocno słodowe, nisko chmielowe o wspaniałym, bursztynowym kolorze.
  • Porter bałtycki - przyjemnie słodowy, z akcentami toffi, karmelu, orzecha, a także z nutami suszonych śliwek, rodzynek, wiśni i czarnej porzeczki. Gładki, harmonijny i bardzo zrównoważony trunek o wysokiej zawartości alkoholu i pięknej, intensywnej i ciemnej barwie.

Przeczytaj także: Piwa górnej fermentacji

Oczywiście piwa dolnej fermentacji to nie tylko pilznery i koźlaki. Jest ich wiele odmian i warto zapoznać się z każdym, nie tylko teoretycznie, ale także praktycznie. Wiele ciekawych piw kraftowych znajdziecie w naszym sklepie. Zapraszamy do zakupów i do testowania!

Przeglądaj: Piwa dolnej fermentacji



Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Treść jest chroniona prawami autorskimi.