Nie za mocny, nie za słaby, czyli perfekcyjnie zbalansowany. Vermouth to trunek dla wymagających koneserów.

Nie za mocny, nie za słaby, czyli perfekcyjnie zbalansowany. Vermouth to trunek dla wymagających koneserów.

Po alkohol najczęściej sięgamy w dwóch podstawowych celach. Po pierwsze: dla rozkoszy podniebienia, pieszczonego wyrafinowanymi aromatami. Po drugie: dla przyjemnego upojenia, kiedy wypite już trunki uderzają do głowy z całą mocą – oczywiście wszystko w granicach rozsądku i dobrego wychowania.

W zasadzie identyczne założenia dotyczą podawania napitków podczas najróżniejszych okazji towarzyskich. Znalezienie właściwej równowagi pomiędzy walorami smakowymi a procentami stanowi nie lada wyzwanie. W takiej sytuacji vermouth, czyli odmiana korzenno-ziołowego wina doprawionego czystym alkoholem, jawi się jako idealne rozwiązanie.

Gorzkie, wytrawne, słodkie, a także czerwone oraz białe. Wermutów ci u nas dostatek

Sposób destylacji tego trunku, polegający – w dużym uproszczeniu – na wymieszaniu ekstraktów roślinnych, sfermentowanego moszczu oraz spirytusu, daje producentom bardzo szeroki wachlarz możliwości.

Duża dowolność w doborze podstawowych składników oraz dodatków sprawia, że vermouth występuje w wielu rozmaitych odmianach. Alkohole rozróżniamy ze względu na barwę, wynikającą z wprost z gatunku wyjściowego wina, a także ilości cukru. W ofercie FORFITER exclusive znajdą Państwo zarówno wermuty czerwone wytrawne, jak też białe słodkie oraz wiele innych gatunków.

Mając na uwadze jeszcze aromatyczne i gorzkie przyprawy, wybór trunków staje się przeogromny. Bukiety smakowe komponowane są m.in. z aloesu, rabarbaru, migdałów, cynamonu, mięty, wanilii, jałowca, piołunu, szafranu, goździków, płatków róży... Wyliczanka mogłaby trwać praktycznie bez końca.

Vermouth jest niczym kameleon. Harmonijnie zlewa się z tłem i pasuje do wszystkiego

Ze względu na wymienione wyżej właściwości, barmani często używają tego ziołowego trunku do przygotowania drinków i koktajli. Bodaj najsłynniejszym z nich jest Dry Martini, czyli połączenie wermutu z ginem – zwykle w proporcjach 1 do 6. Nie należy przy tym zapominać o odpowiednim schłodzeniu, dodaniu soku z cytryny oraz dekoracji: oliwkach oraz limonkowej skórce.

Drugi, równie popularny napój z vermouthem w jednej z głównych ról to amerykański Manhattan. Aby go przyrządzić, potrzeba jeszcze whisky, kostek lodu oraz kapki gorzkiego, barmańskiego likieru (tzw. bitters). Inna propozycja to idealny na upalne wieczory San Juan Cooler, z białym rumem oraz sokiem ananasowym.

Przepisów na wermutowe drinki, sprawdzone bądź mocno eksperymentalne, można znaleźć całą masę. Za sprawą FORFITER exclusive z pewnością nie będzie najmniejszych problemów z zaopatrzeniem się we wszystkie niezbędne trunki – cheers!



Treść jest chroniona prawami autorskimi.