Rum to napój alkoholowy wytwarzany ze sfermentowanego soku z trzciny cukrowej, koncentratu tego soku lub melasy. W odróżnieniu od innych napojów spirytusowych, takich jak koniak i whisky, rum nie ma określonej metody produkcji – zależy ona w dużej mierze od miejsca wytwarzania rumu.

 

Rodzaje rumu

 

Rozróżnia się następujące rodzaje rumu:

  • biały (przejrzysty) – zwany także srebrnym, ma lekki i łagodny smak, bardzo słodki, służy raczej jako podstawa do koktajli; większość białego rumu pochodzi z Portoryko.
  • złoty – zwany także bursztynowym, ma więcej aromatu niż biały rum, a kolor zawdzięcza beczce, w której dojrzewa.
  • ciemny – zwany także czarnym, ma mocny smak i aromat, jest także stosowany w kuchni. Pochodzi z obszarów takich jak Jamajka, Haiti i Martyniki, a także z krajów Ameryki Środkowej, Nikaragui i Gwatemali.
  • aromatyzowany – niektórzy producenci wytwarzają rum z dodatkiem smaku i zapachu np. pomarańczy lub kokosa (np. malibu). Stosunkowo słaby, nie posiada aromatu rumu, o zawartości alkoholu poniżej 40%.
  • overproof – ostry w smaku, o zawartości alkoholu powyżej 40%; zwykle jest to 60%, ale może wynosić nawet 80%.